REGELE CAROL I - sărbătorit la Casa Memorială Andrei Mureșanu

PROF. SIMONA SIMIOANCA

100 de ani de la moartea Sa

,, TOT PENTRU ȚARĂ, NIMIC PENTRU MINE’’

Primul rege al României a fost comemorat la Casa Memorială Andrei Mureșanu, de către elevii clasei a X-a E de la Liceul cu Program Sportiv Bistrița însoțiți de d-na profesoară de istorie Simioanca Simona, marți 23 septembrie 2014. Gazdă deosebită a fost domnul David Dorian. Elevii au urmărit o prezentare power-point, au purtat discuții despre viața, personalitatea și rolul acestui important suveran în istoria statului român. Materialele au fost pregătite de elevii amintiți în colaborare cu cercul de istorie și geografie de Școala Gimnazială Nr. 7 Bistrița (Viișoara) îndrumați de doamnele profesoare Simioanca Simona și Chiriac Livia. Manifestările vor continua în cele două școli prin expoziții, dezbateri, concursuri. Mulțumim conducerii celor două unități școlare pentru sprijinul acordat, dar mai ales domnului director al Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița - Pintea Ioan pentru colaborarea deosebită.
Carol I(1839-1914) era al doilea fiu al lui Carol Anton de Hohenzollern- Sigmaringen, făcând parte dintr-o ramură a familiei domnitoare germane. Tânărul Carol a urmat studii de istorie la Universitatea din Bonn. S-a dedicat apoi carierei militare, remarcându-se ca ofițer în războiul Prusiei cu Danemarca (1864). Crescut și educat în spirit german, Carol avea o fire sobră, fiind adeptul ordinei și al disciplinei.
În data de 10 mai 1866 noul conducător a intrat în București primind cheile orașului și a depus jurământul de credință în fața Adunării Constituante: ,,Jur a fi credincios legilor țării, a păzi religiunea românilor, precum și integritatea teritoriului ei, și a domni ca domn constituțional. Punând piciorul pe acest pământ sacru, eu am devenit român.(....) Vă aduc o inimă credincioasă, intenții curate, o voință fermă de a face bine, un devotament fără limite către noua mea patrie și un respect neclintit față de legi, pe care mi l-au dat strămoșii mei.”
Carol I devine Rege al României la 26 martie 1881, prin votul unanim al reprezentanților națiunii, fiind încoronat în Catedrala Mitropoliei din București în 1881. Regele însuși a cerut confecționarea unei coroane din oțelul provenit din metalul topit al unui tun de război capturat la Plevna.
Carol I (principe 1866-1881, rege 1881-1914) a reușit să asigure stabilitatea și liniștea internă a statului român, să instituie monarhia constituțională ereditară, să înființeze primele partide politice, să obțină independența, să modernizeze toate domeniile, să sprijine și să dezvolte cultura, să afirme România pe plan european.
După o domnie de 48 de ani, Regele Carol I a încetat din viață în data de 27 septembrie 1914 la Castelul Peleș, fiind înmormântat la Curtea de Argeș, ctitoria lui Neagoe Basarab, mănăstire refăcută în timpul domniei sale. Devotamentul cu care și-a servit țara și contribuția decisivă pe care și-a adus-o la dezvoltarea acesteia fac din regele Carol I una din personalitățile proeminente ale istoriei moderne a României.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5