Reorganizarea administrativă, în chinurile conferinţei de presă PNL

Mare tevatură, mare, cu reorganizarea administrativ-teritorială a ţării, pe care preşedintele Băsescu şi premierul Boc, precum şi o parte din democrat-liberali par a fi porniţi s-o realizeze în cât mai scurt timp.

Reorganizarea administrativă este subiect de dispută şi între politicieni. Vicepreşedintele PNL B-N, Dorin Dobra, susţine că lansarea proiectului privind reorganizarea administrativă, de către Băsescu, este o temă de campanie, ,,totul e o strategie pentru anul viitor”.

,,Eu cred că preşedintele Băsescu a început o campanie puternică, iar noi cei din USL ar trebui să începem să avem grijă. Totul e o strategie pentru anul viitor şi însăşi situaţia în care preşedintele Băsescu ne-a pus, îmi demonstrează încă o dată că el este cel care lansează pe piaţă publică temele de dezbatere, şi noi astăzi, nu suntem capabili decât să reacţionăm.

Dacă ne ţine tot aşa, preşedintele e tare”, a afirmat Dorin Dobra.

Colegul de partid al lui Dorin Dobra, viceprimarul Andrei Rusu, este ceva mai maleabil, dar susţine că e un proces care durează, şi este exclus ca reorganizarea administrativă să fie realizată înainte de alegerile din 2012.

,,E un proces care durează. Viitorul mandat sau ciclu de patru ani va merge tot aşa. (…) Ceea ce pot spune e că, probabil, se va face această reorganizare, în mod cert. În situaţia care se va face, este evident că foarte multe responsabilităţi ale instituţiilor descentralizate la nivelul Guvernului care acum activează pe lângă Prefectură şi Consiliul Judeţean vor trece la administraţia locală, la primării, ceea ce este bine, pentru că administraţia locală este instituţia cea mai apropiată de cetăţean, cunoaşte cel mai bine problemele.

Este un lucru bun, fiindcă este un prim pas real spre o descentralizare şi apropiere de cetăţean, şi nu cum se face acum, că pentru fiecare apostilă trebuie ne deplasăm la Bucureşti”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Rusu.

Viceprimarul PNL îşi aminteşte că acum 33 de ani când a ajuns în Bistriţa, judeţul nostru era inclus în regiunea Cluj, şi la prima vedere, municipiul părea ,,o comună ceva mai mare”, deoarece majoritatea fondurilor erau alocate spre centru. Cu toate acestea, Andrei Rusu este convins că, la o eventuală reorganizare administrativă, va fi o altfel de abordare ca acum 30- 40 de ani.

,,Am prins şi regiunea Cluj. Când am venit în Bistriţa, în 1978, mi s-a părut o comună mai mare. Abia atunci, începea modernizarea zonei Gării, Bulevardul Decebal. Bistriţa era într-un stadiu de dezvoltare minimală, deoarece majoritatea fondurilor se alocau spre centru. Cred că va fi o altfel de abordare ca acum 30- 40 de ani”, a concluzionat Rusu.

Premierul Emil Boc ar putea propune reorganizarea ţării pe voievodate sau pe regiuni care să includă mai multe judeţe. În ambele cazuri, consiliile judeţene se desfiinţează.

Miza o reprezintă cele 10 miliarde de euro de care România ar urma să beneficieze prin programul de Dezvoltare al Comisiei Europene, în perioada 2013-2014, sumele reprezentând plata viitoarelor lucrări de infrastructură, a reţelelor de canalizare şi drumurilor judeţene. Condiţie de bază impusă de Bruxelles, trasarea unor regiuni cu statut juridic a fost amânată până acum din motive cât se poate de pragmatice.

Dispariţia judeţelor înseamnă automat şi dispariţia consiliilor judeţene, în timp ce prefecturile vor fi transferate la nivelul noilor structuri, ceea ce înseamnă sute de posturi din administraţie pierdute şi diminuarea influenţei actualilor şefi de consilii judeţene.

Există două variante de reorganizare. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autorizate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt, dar totodată să existe o zonă tampon de transfer al autorităţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5