ROMÂNIA - STAT EŞUAT?

În mod solemn, ministrul Lăzăroiu, unul dintre cei mai şcoliţi membri ai executivului Boc, anunţă că statul român a eşuat. M-au surprins mai multe aspecte ale acestei afirmaţii.

În primul rând, nu mă aşteptam ca ministrul muncii să facă această declaraţie.

Intr-un stat cu reguli şi după cutuma internaţională, doar trei oameni pot face afirmaţii în numele statului; 1. Preşedintele, ca reprezentant al statului;

2. Primul Ministru;

3. Ministrul Afacerilor Externe.

În al doilea rând, nu mă aşteptam ca această afirmaţie să fie făcută la o Şcoală de Vară a tineretului. Acest subiect face obiectul analizei în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

În al treilea rând, m-a surprins faptul că un demnitar nu cunoaşte adevărul în această materie şi introduce în spaţiul public informaţii false, ce pot genera consecinţe în plan internaţional.

În al patrulea rând, m-a surprins faptul că un membru al guvernului proclamă principiul „scapă cine poate „. Cu alte cuvinte, îndeamnă la disoluţia autorităţii statale şi a coeziunii naţionale exact la liantul necesar ieşirii din criză.

Adevărul este că în anul 2011, România ocupa locul 126 din 177de ţări monitorizate de ” Found for Peace „ şi publicat de „Foreign Policy”. Ţări ca Serbia, Albania şi Turcia sunt după noi în clasament. Indexul statelor eşuate se calculează după o metodologie riguroasă şi pe baza unor criterii standard . Pentru a sublinia caracterul fals al afirmaţiei ministrului, este destul să menţionez că Grecia, cu toate problemele ei, în acest clasament ocupă un loc mai bun ca România. Cu siguranţă, mediul diplomatic va reacţiona şi după el, va urma mediul de afaceri. Statele eşuate reprezintă un pericol la adresa securităţii internaţionale, ele fiind spaţii, în general, neguvernabile şi atractive doar pentru terorişti.

Secretarul de Stat Hillary Clinton şi omologul său de la Pentagon, au avertizat că statele eşuate sunt „principala provocare la adresa securităţii„. Oare ştie domnul ministru LĂZĂROIU că statele eşuate sunt, înainte de toate, o ameninţare la adresa propriilor popoare şi că ONU poate cere intervenţia militară ca şi în Libia ? Vă daţi seama, cu siguranţă, că acest guvern nu este condus deloc. Cred că miniştrii merg la serviciu numai ca să aibă de unde veni acasă. Fiecare ministru face declaraţii în aria de competenţă a altui minister, de parcă au uitat ce minister le-a fost încredinţat. Cu un astfel de management strategic, putem deveni un stat eşuat şi pe masa de disecţie a vreunui brancardier nepriceput.

Col. (Rez.)Ioan Gaftone

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5