SĂ NU NE LĂSĂM IMPRESIONAŢI DE ORICE ŞI NICI PĂCĂLIŢI DE ORICINE!

Zilele trecute am fost solicitat de o doamnă în vârstă de vreo 50 de ani, în putere şi aptă de muncă, s-o ajut financiar aşa cum au procedat şi alţii, după “necazul foarte mare“ pe care chipurile pretindea că l-ar fi avut. Probabil pentru a fi mai convingătoare şi-a procurat în prealabil o “adeverinţă ” purtând antetul unei primării, document pe care-l avea asupra ei şi în care se atesta că:“ familia sa ar fi fost victima unui dezastru, respectiv a unui incendiu de foarte mari proporţii soldat cu distrugerea locuinţei, cu pierderi materiale importante şi în care şi-ar fi pierdut viaţa unii dintre aparţinători“.Am întrebat-o dacă adeverinţa în cauză nu poartă cumva antetul şi ştampila Primăriei comunei Petru Rareş? Menţionez că îmi era cunoscut încă de acum patru decenii faptul că unii indivizi din această comună uzau de asemenea “documente“ obţinute numai ei ştiu de unde şi cum pentru a impresiona şi determina oamenii să dea curs cererilor şi rugăminţilor lor. Credeam că procedeul, în mare vogă în acei ani o fi căzut în desuetudine, dar se vede treaba că supravieţuieşte, se perpetuează, prinde, mai are încă succes. La răspunsul afirmativ, i-am transmis că: “N-avem ce discuta!“ şi i-am indicat să-şi caute eventuali muşterii în altă parte ! Viaţa cotidiană cu multiplele sale probleme, evenimente şi situaţii ce cunosc o succesiune deosebit de rapidă nu ne permit întotdeauna să vedem despre ce e vorba, cu atât mai mult cu cât în unele cazuri n-aveam nici posibilităţi să recurgem la minime verificări, iar escrocii nu numai că profită, dar îşi fac şi un titlu de mândrie că au reuşit să inducă în eroare alte victime, ce le-au căzut în plasă.
Aceste acte nu sunt chiar atât de izolate cum ar părea la prima vedere pentru că această faună parazitară proliferează şi se adaptează la schimbările survenite în societatea românească. Într-una din zile, de pildă, o vecină, femeie în vârstă, ce locuia singură într-un apartament din Bistriţa, a fost vizitată de o tânără, care a pretins că ar fi fost trimisă de la “Primărie“ pentru “ a-i întocmi dosarul în vederea…acordării subvenţiei pentru energia electrică “ ( o invenţie de-a sa – n.n.). A pus-o să facă în acest sens şi o cerere scrisă. Totodată, i-a solicitat suma de 50 lei, care ar reprezenta chipurile cheltuielile aferente pentru….“întocmirea dosarului“. Bunicuţa s-a conformat, iar în timp ce completa cererea escroaca, i-a cerut permisiunea să meargă la baie.A simulat că se îndreaptă întracolo, dar s-a dus în camera de unde a văzut că bunica a venit cu banii şi a uşurat-o de restul rămas de la amărâta sa de pensie de vreo 350 lei, pe care tocmai o primise. A ajutat-o atât de bine încât victima escrocheriei a fost nevoită apoi să rabde, să se împrumute până la primirea pensiei următoare.
Într-o altă împrejurare un ins, în vârstă de circa 40-42 ani, în timp ce se afla în Piaţa Centrală din municipiul Bistriţa a pretins că: “e cetăţean iranian, aflat pentru prima oară în ţara noastră, că nu are asupra sa decât valută şi că ar dori să cunoască cum arată bacnotele româneşti în perspectiva unor viitoare operaţiuni de schimb valutar pe care urmează să le efectueze“. Bănuim că după ce se vedea cu o bacnotă de valoare în mână fie că dispărea, făcându-se nevăzut, fie că o substituia cu o bacnotă falsă realizată la un xerox color performant.
De aceea, considerăm că nu trebuie să ne lăsăm impresionaţi de orice şi nici păcăliţi de oricine. Avem în vedere în primul rând această faună măruntă – plevuşca - în care încercările de inducere în eroare sunt evidente şi faţă de care trebuie să reacţionăm, să ne autoapărăm pentru că din păcate la nivel macrosocial sunt încă destul de numeroase situaţiile în care chiar dacă am dori să facem acest lucru, nu prea avem sorţi de izbândă întrucât avem de a face cu o escrocherie aproape instituţionalizată. E suficient să amintim de acţiunile “băieţilor deştepţi“ din domeniul energiei, de cele prin care o cotă importantă a despăgubirilor acordate de statul român persoanelor ce au fost deposedate ilegal de unele bunuri imobiliare în perioada fostului regim totalitar este deturnată spre o altă categorie de “băieţi deştepţi“, de concursurile şi licitaţiile ilegale ori trucate, de numeroasele inginerii financiare, de risipa şi dezmăţul pe banii publici prin care am fost şi suntem prejudiciaţi zi de zi, ceas de ceas şi pe care nici eu şi nici dumneata stimate cititorule nu le putem şi nici nu avem încă cum să le contracarăm.

Ioan Sărăţean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5