Sărbătorile și strategiile culinare

Mirela Parker, Compartiment Promovarea Sănătății al DSP BN

Să mâncăm de sărbători de o manieră “lejera” astfel încît să nu fim nevoiți să apelăm la medicamente, să ne simțim mereu balonați, să adunăm prea multe kilograme sau mai rău, să apelăm la ajutorul medicilor. Lejer dar cum procedăm?
În primul rând putem face pauze mai mari între mese pe care le umplem cu mișcare. Separăm felurile de mîncare între ele, le grupăm în „categorii” mai mici (de exemplu aperitivele dimineața, ciorba și sarmalele la prânz iar friptura și cozonacul la masa de seară) în loc de a servi toate felurile de mîncare pe care le avem la îndemînă la o sigură masă.
Între mese e bine să fie un interval de 2-3 ore, timp în care să facem puţină mişcare pentru a ne ajuta organismul iar preparatele culinare sunt cu atât mai gustoase cu cât ne este mai foame! Porțiile de mîncare ar putea fi mai mici decât ne-am dori, e și aceasta o strategie. Important este să nu creștem bugetul de calorii prea mult.
Dacă anticipați un festin, în orele premergătoare consumați doar iaurt sau ciorbă ca să lăsați loc pentru ospățul ce va urma. Preparatele din porc trebuie consumate cu moderaţie - piftia este și ea un fel dietetic de mâncare, care ține de foame cu puține calorii. Preparatele din porc pentru aperitiv de tipul tobă, lebăr, caltaboș sau afumături sunt concentrate în gust, grăsime și calorii. De aceea tăiați-le în felii subțiri, iar dacă țineți la siluetă mâncați-le cu legume, nu cu pâine - bastonașe de castravete, ardei gras, gulie, ridichi sau chiar murături.
Salata de boeuf, atât de populară în meniurile de sărbători, este un aperitiv bogat în grăsime. De aceea, fiți zgârciți cu maioneza și consumați salata fără pâine – să ne amintim că are cartofi din belșug.
Regândind impactul pe care îl au sarmalele, putem spune că ele sunt un fel de mâncare complet și echilibrat, cu condiția să nu folosiți carne foarte împănată și să nu adăugați la fiert ulei vegetal. Sarmalele nu trebuie să fiarbă în grăsime ca să fie gustoase, folosiți condimente suc de roșii și zeamă de varză. Dacă au mult orez nici de mămăligă nu mai e nevoie, un ardei iute ajunge.
Friptura e un aliment bun şi nu e un pericol în sine, e bine să o mâncăm cu salată sau murături, nicidecum cu cartofi sau pâine. Indiferent că este făcută la grătar sau la cuptor, ne putem baza pe faptul ca are calorii negative care satură și ajută la slăbit, însă contează ce bucățică alegem: conținutul de grăsime variază de la 3-4% pentru mușchiuleț până la 20% pentru ceafa bine împănată. Dacă vreți să rămână prietena siluetei puneți lângă ea o salată mare de legume sau murături.
La tochitură și cârnați secretul stă în prăjeală - preparați-le înăbușit în loc să le prăjiți în ulei. Prin încălzire o mare parte din grăsimea din carne se topește și rămâne în cratiță, deci produsul final e mai dietetic și mai ușor de digerat dacă a fost gătit înăbușit.
În ceea ce privește deserturile, cozonacul și turta dulce sunt vedetele tradiționale de Crăciun și sărbătorile de iarnă. Ele sunt mai puțin periculoase pentru siluetă decât prăjiturile și torturile. Cozonacul este mai degrabă o pâine dulce și cu cât e mai pufos, cu atât e mai dietetic. Atenție, umplutura de nucă și zahăr poate dubla conținutul de calorii!
Când e vorba de alcool, e bine să mizăm pe vin, şampanie şi Prosecco şi, la fiecare pahar de băutură, să consumați două pahare de apă pentru că în felul acesta ajutați ficatul să elimine alcoolul din circulație. Iar dacă ați exagerat cu cantitatea, tot hidratarea rezolvă mahmureala de a 2-a zi adică apă, cafea, ciorbă sau zeamă de varză.
Adevărul este că, ne place să mâncăm, suntem un popor căruia îi place să guste și să inventeze preparate! Avem gustări apetisante în meniul tradițional românesc dar pe de altă parte ne luptăm cu obezitatea morbidă, dar și cu alte probleme de sănătate din cauza alimentației greșite. Totuși, de sărbători ne putem bucura de mâncărurile alese dacă punem în aplicare planul de mai sus! Sărbători fericite, cu sănătate multă!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5