S.C. “Aquabis” S.A. Bistriţa vrea totul

Nu ştim nici cum şi nici de ce a fost îmbrobodit Consiliul Local Sângeorz-Băi, atunci când a cedat Serviciul de apă-canal acestei societăţi, dar nu asta e problema de fapt, ci aceea că în loc să se simplifice munca de asigurare corespunzătoare cu apă şi a efectuării încasărilor de la populaţie, toate acestea şi încă altele ce urmează vor cunoaşte o îngreunare majoră. Este de la sine înţeles că distanţa de la sediul firmei va îngreuna luarea unor decizii prompte, iar noul sistem de încasare şi facturare impus de către “Aguabis” creează deja probleme.

Delegarea serviciului de apă şi canal s-a făcut prin Hotărârea Consiliului Local Sângeorz-Băi, dată în şedinţa din 3 decembrie 2007, iar contractul s-a făcut ulterior, prin care se stipulează că facturarea serviciilor de apă-canal nu va mai fi efectuată individual pe fiecare apartament pe baza consumului înregistrat de contoarele de interior şi că noul sistem de facturare presupune emiterea unei singure facturi la nivel de branşament (scară, bloc), urmând ca valoarea facturii să fie împărţită consumatorilor, în funcţie de indexul contoarelor de interior. Adică pierderile de la contorul de bloc sau scară vor reveni tot consumatorilor. Nimic deosebit şi de acceptat până acum. Numai că acuma vine şi ultimatumul: “până la data de 16 martie a.c. toţi colocatarii îşi vor desemna un reprezentant de scară sau bloc care să citească contoarele de interior şi să ţină legătura de natură contractuală cu “Aquabis” Bistriţa”. Acest reprezentant nu va fi remunerat de “Aquabis” şi nici de reprezentantul acestei firme în teritoriu. Sigur că reprezentantul în teritoriu va fi acelaşi serviciu local de aop-canal înfiinţat de către Consiliul Local Sângeorz-Băi. Ne punem întrebarea, la ce bun ne complicăm activitatea în loc să ne-o uşurăm, la ce bun a mai făcut Consiliul Local toate demersurile pentru noua magistrală de aducţiune a apei potabile? Este munca reprezentanţilor locali, iar acum când să ne bucurăm de rezultate altă firmă, că de, e de la judeţ, vine să ne administreze. Ba nu, ar trebui să spună şi Primăria şi Consiliul Local. Căci, dacă tot mergem după spusele celor mai nou aleşi, spre descentralizare, apoi aşa să fie. Cine nu vrea descentralizare, sau poate unii o vor numai pentru câştigurile lor? Cine şi ce interese s-au jucat pentru acapararea tuturor serviciilor de apă-canal din judeţ? Ce va deveni “Aquabis”, dacă nu un mastodont care nu va mai putea administra toate oraşele şi comunele judeţului, mai ales că intervine aşa cum am mai spus-o, distanţa dintre localităţi şi centru. Şi apoi mai intervine şi problema ţinerii evidenţelor de către o persoană oarecare, a cititorilor contoarelor de apartament. Cine e dispus să facă munca firmei de gratis? Dar cine va citi contoarele din gospodăriile oamenilor? Vor rămâne casieri? Atunci aceştia de ce n-ar putea citi ca şi până acum şi contoarele de la apartamente? Ce investiţii a făcut “Aquabis” ca să merite preluarea acestor servicii? Din câte ştiu eu, Consiliul Local a investit miliarde de lei în dezvoltarea serviciului de apă-canal şi eram cu toţii mândri de realizările făcute. Pe lângă bani, toate acestea au necesitat muncă asiduă, lupta cu birocraţia pentru accesarea de fonduri, nopţi nedormite, peregrinări pe la forurile dâmboviţene şi câte şi mai câte.

Am discutat cu primarul de mai multe ori şi totdeauna îmi povestea cu lux de amănunte despre demersurile făcute, unele în van, altele cu reuşite parţiale şi de câte greutăţi a dat până să obţină finanţarea lucrărilor pe modernizare şi refacere a sistemului de aducţiune a apei potabile. Urmează acum să se bucure alţii de munca titanică a unor oameni? Urmează. Pentru că ne închinăm prea des la indicaţiile venite de mai sus. De la mai marii noştri aduşi în funcţii importante tot de către noi. Dar cu staţia de epurare ce se va întâmpla oare? Aceasta era prinsă în programul Consiliului Local. Uită oare “Aquabis” de acest obiectiv? Sau tot noi suntem obligaţi să efectuăm lucrările? Căci oricum, demersurile sunt făcute, aprobările există, urmând finanţarea şi începerea lucrărilor. Vedeţi ce simplu e? Numai că vai cât va trece până vom vedea în funcţiune şi staţia de epurare. Să dea Domnul să mă înşel.

Pop Gheorghe Scuturici

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5