Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud, colaborare cu patru școli europene din Polonia, Portugalia, Grecia, Italia. Tema: Arta orașului modern

Începând cu acest an școlar, la Școala Gimnazială Mihai Eminescu Năsăud vor fi derulate, timp de doi ani, în perioada 2019-2021, încă trei proiecte Erasmus +, acțiunea cheie KA229- School Exchange Partnerships.
Unul dintre ele este proiectul Tasting the European Art and Science, 2019-1-PLA01-KA229-065128_4, rezultat al colaborării a cinci școli europene din Polonia, Portugalia, Grecia, Italia, Romania. Fiecare dintre parteneri contribuie la realizarea scopului proiectului, prin activități specifice în cadrul mobilităților, care vor dezvolta competențe specifice artelor, știiinței, muzicii, dansului membrilor echipei de proiect și tuturor celor care vor participa la implementarea, diseminarea și valorizarea rezultatelor proiectului.
Astfel, în perioada 21-25 octombrie 2019, o delegație formată din două cadre didactice și cinci elevi ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Năsăud au participat la activitatea de învățare C 1- Short-term exchanges of groups of pupils în Polonia, la Szkola Podstawowa nr. 46 im. S. Zeromskiego w Czestochowie. Programul mobilității a fost realizat de școala gazdă conform aplicației proiectului, ARTA și PICTURA. Mobilitatea a debutat luni cu un moment artistic susținut de elevii școalii gazdă, prezentarea școlilor partenere, atelier de lucru cu tema Arta vizuală, pentru elevi și profesori. A doua zi am asistat la prezentări ale Marilor pictori europeni, membri ai culturii europene. Interesantă a fost vizita la atelierul de lucru a artistului momentului, Tomek Setowski, care a realizat impresionante picturi murale în orașul Czestochowa. Folosind aplicații matematice în viața de zi cu zi, elevii au realizat machete interesante la atelierul de lucru din 23 oct. 2019 la școală sau în aer liber, în cadrul activității de artă de la Olsztyn. A patra zi a mobilității a debutat cu asistență la clasă, ateliere de lucru în școală, votul pentru alegerea Logo-ului proiectului. Ultima zi a întâlnirii, vineri, a fost o surpriză pentru elevii care, pe echipe, au pictat în școală un perete dedicat proiectului, Grafitti, ca simbol al prieteniei. La finalul zilei a avut loc înmânarea certificatelor de participare și vizitarea Școlii de Arte din oraș.
Mobilitatea a stat sub semnul artei de calitate. Vizitele tematice au fost organizate în Cracovia, Școala de Arte, atelierul de pictură, pe străzile orașului care e dominat de frumosul picturilor murale realizate de artistul pe care l-am întâlnit. Membrii echipei prezenți în Polonia s-au implicat activ în toate activitățile propuse. Timp de cinci zile, copiii au fost elevi polonezi și s-au bucurat de o nouă familie, europeană. Bariera de comunicare orală a fost depășită de mijloacele moderne, de atitudini pozitive și apreciere reciprocă. Membrii delegației au revenit în țară cu amintiri minunate despre un oraș interesant și o școală care pune în valoare arta. Echipa proiectului mulțumește elevilor, părinților, cadrelor didactice pentru implicare și sprijin.
Coordonator proiect școală,
Prof. Mureșan Adela-Gabriela
Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene în cadrul Programului Erasmus Plus, noul program al Uniunii Europene în domeniul educației, formării profesionale, tineretului și sportului. Toate informaţiile pe care le furnizăm reprezintă responsabilitatea exclusivă a echipei de proiect, iar Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit conţinutul acestor informaţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5