Seară la Mediatecă. „Muzica și scrisul sunt cele mai pure forme de a te exprima”, cred tinerii

Serviciul Mediatecă al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud a organizat seara de vizionare „În căutarea folkului... pierdut”, cu selecții ale unor filmări din primii ani ai mișcării folk din România. Participanți au fost tinerii de la Interact Bistrița-Nosa, iar întâlnirea a fost inițiată de Puiu Greere Eladie, unul dintre membrii seniori ai Clubului Rotary Nosa-Bistrita.

   Amfitrionul întâlnirii a fost Florin Săsărman, care le-a vorbit invitaților săi despre contextul apariției mișcării folk în Statele Unite și, apoi, și în România. Impresionante au fost imaginile „de epocă”, preluate de pe albumul „Timpul chitarelor”, editat de TVRMEDIA și derulate pe uriașul tv al mediatecii, cu filmări din anii ’70, în care se remarcă uriașa afluență de public la spectacolele Cenaclului Flacăra, ca și ingenuitatea interpretărilor folkiștilor, atât pe scenă, cât și în cadrele naturale unde au fost realizate filmările. Iar tinerii prezenți la această seară de evocare au fost pe cât de încântați de subiect, pe atât de uimiți de ceea ce au văzut pe ecran.

   „A fost o experiență foarte frumoasă și necesară întâmplarea din această seară, de la mediateca Bibliotecii Județene! Mi se pare că tinerii de acum nu sunt familiarizați cu muzica veche, care, la urma urmei, a avut un impact foarte mare asupra oamenilor si a dezvoltării lor spirituale în acei ani și după aceea. Pentru că eu cred că muzica și scrisul sunt cele mai pure forme de a te exprima și, pentru că îmi place foarte mult muzica și îmi place foarte mult și scrisul, am fost extrem de emoționată pe parcursul întâlnirii. Și, credeți-mă, sunt foarte dezamăgită de mine pentru că nu știam ce fel de valori erau la noi în țară! Acuma, mergând acasă, îi voi întreba pe ai mei despre acele începuturi, pentru că sunt foarte șocată de cât de diferite erau acele vremuri. Totul părea mai sincer, asta am simțit vizionând imaginile pe care le-ați pregătit”, ne-a mărturisit Jessica Petri, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița. De altfel, mai mulți tineri au spus că le vor recomanda și părinților lor vizionarea selecțiilor urmărite de ei la mediateca Bibliotecii Județene, considerând că acestea „trebuie să fie emoționante și pentru ei”.

     Pe rafturile mediatecii a fost prezentată o expoziție cu cărți dedicate mișcării folk și cu albume audio/video. Seara s-a încheiat cu vizionarea unui fragment din concertul de adio susținut de Joan Baez la Paris, în anul 2018.

    Tinerii de la organizația Interact Bistrița-Nosa ne-au vorbit și despre proiectele la care lucrează acum membrii organizației. „Cum echipa noastră s-a reînnoit în ultima vreme, vrem să aducem la suprafață niște proiecte pe care le-am făcut și acum câțiva ani. Între acestea se numără și Humans of Bistrița, care a avut loc la bibliotecă acum doi sau trei ani și prin care promovăm valorile Bistriței, despre care trebuie să se știe mai mult. Organizăm și un maraton în parteneriat cu  UNICEF, pentru strângere de fonduri, prin care vrem să sprijinim construirea unor școli pentru copiii din Siria. Avem și alte proiecte pentru tinerii de vârsta noastră, cu o vânătoare de comori prin oraș, ca să punem în valoare și locurile frumoase din Bistrița, și mai pregătim și o lansare de carte a unui coleg al nostru de la Interact Pitești, Radu Alexandru Dincă. Credem că talentele tinere trebuie susținute mult mai mult!”, ne-a spus Jessica Petri.

     Mediateca Bibliotecii Județene George Coșbuc Bistrița-Năsăud își manifestă deschiderea pentru organizarea de întâlniri în cadrul proiectului „În căutarea folk-pop-rock-ului... pierdut(e)” și cu tinerii de la alte organizații sau școli din Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud.

                                                              www.bjbn.ro

   

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5