Secretarul de stat Alexandru Pugna: A plecat pe drumul veșniciei un mare Spirit al Culturii Române
"A plecat pe drumul veșniciei un mare Spirit al Culturii Române: George Stanca. Poet și publicist apreciat de publicul larg, dar și de specialiști, George Stanca a lăsat o imagine frumoasă în literatura și ziaristica românească, ce va dăinui prin veacuri. Anul trecut l-am cunoscut personal mult mai bine, la Festivalul de la Buzău dedicat marelui interpret Benone Sinulescu. M-a uimit câte știa despre activitatea mea artistică, despre pasiunea mea pentru folclorul năsăudean autentic, despre preocupările mele culturale. Am vorbit multe și așa am descoperit un mare Spirit, un mare Român și un adevărat OM de Cultură. Nu după mult timp m-am trezit cu o scrisoare ce-mi era adresată, publicată in ziarul Click, la celebra lui rubrică "Scrisorile lui Stanca". Îi rămân profund dator pentru gândurile și considerația sa deosebită pentru ceea ce fac pe plan profesional și-i voi păstra o amintire frumoasă în sufletul meu. Am postat aici și pentru voi, dragi prieteni, "scrisoarea" lui George Stanca pentru mine. Bunul Dumnezeu să-i dea odihnă și tihnă sufletului său, iar familiei mângâiere. Pomenirea lui din Neam în Neam" spune secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna.
Iată şi articolul scris de George Stanca în Click:
Dragă Alexandru Pugna,
DE GEORGE STANCA
Pentru unul ca mine, care a prins mai toate timpurile esențiale, dumneata ești cel mai rar gen de activist cultural de tip nou, pentru mediul rural. Am zis ”de tip nou” ca să trag vechile conotații ale comunistoidei vocabule ”activist”, mai spre ”animator”… Ba, prin evoluție, te consider unul ideal.
Căci, mi se pare că ești neverosimil la câte calități posezi. Chiar dacă prima pe care ți-o admir e aceea de - glumesc… - ardelean. (Giuleșteanul de cartier din mine aspiră spre puritatea românească din Ardeal. De aia am doi copii ardeleni. După mamă…)
Dar, sincer, în primul rând, d - le Pugna, ești un Interpret. Cântăreț de zonă. Lipit, fidel locului de baștină, fără aspirații uneori paranoice de acoperire națională prin repertoriu. Năsăudean. Punct. Atât. Pe modelul celest al dragei de Valeria Peter Predescu - marea noastră dragoste - care, repertorial nu s-a dus nici 100 km distanță de Telciu ei. Valeria - icoană luminoasă a folclorului năsăudean. Și, acest tip nu cântă numai pentru succesul unei emisii imediate. O face ȘI pentru istorie, conștient că mesajul popular emis va dăinui spre identitatea - dacă nu salvarea - neamului. Acesta este cântărețul care-și asumă actul.
Apoi, complementar, ai fost Realizator de emisiuni folclorice. Ceea ce denotă nu o cupiditate de imagine, ci dorința de a face cunoscut cântul folcloric, plus cunoașterea profundă de către semeni a fenomenului la cântecul năsăudean. Puțini soliști ajung până aici - să priceapă esența fenomenului…Dar, deja asta ține de știința sa de carte, nu mai e vorba de soliștii care cântă intuitiv - din apă, din sânge… Iar dl. Pugna este un intelectual. Are aceste capacități… Pentru că, o repet, face parte din categoria acelor soliști de folclor care știu în profunzime ce cântă, ce transmit publicului. Își asumă cântecul. Se contopesc cu el… și cu spiritul lui. Aici te afli, Alexandru Pugna!
Rare examplare! Un Zamfir. Fărcaș(+). Benone. Vicoveanca. Un Leșe. Un Bocșa…
Cu astea nu vreau să diminuez din supratalentul intuitiv, românesc în spirit al celorlalți mari soliști naționali. Irina, M.Ciobanu, Dolănescu Ion, Ionuț, … Sper să nu mă înșel, ești printre puținii care din talpa țării ca om al culturii, intelectual ivit dintr-un bazin de nestemate folclorice - port, cânt, vers popular - ai ajuns prin Politică să conduci o întreagă ”felie” din cultura la care te pricepi. Poate că aici e ineditul acestui portret - acela că ai talentul nativ, dar și puterea de a face. Numai să dureze…
Și, de parcă cele de mai sus nu sunt de ajuns pentru un om, artist venit din colbul neamului, mai ai și un aspect repertorial esențial. Abordezi cântecele esențiale al bisericii noastre. Pricezne și toate celelalte de care spre anii ultimi al vieții sale s-a apropiat cu fanatism și Valeria. Cântece religioase deloc transformate în șlagăre, cântece preoțești fără să te-mbraci în popă, și să faci din anteriu costum de scenă…
Dragă Alexandru Pugna, iată de ce, pentru mine, ești Suma-Sumelor în folclor!
https://m.click.ro/vedete/scrisorile-lui-stanca/draga-alexandru-pugna?fb...
Citiţi şi:
- Ediţie de colecţie a Festivalului „Valeria Peter Predescu”. Floarea Calotă: Valeria este un stâlp de lumină în cultura naţională, alături de Rebreanu şi Coşbuc
- „Doamna Valeria Peter Predescu trăia cântecul ca o zi dintre sărbătorile de vară”
- Împreună de Sfintele Paşti, cu Alexandru Pugna, pe TVR 1
- FESTIVALUL VALERIA PETER PREDESCU, primul eveniment în sala de spectacole ce poartă numele doamnei cântecului năsăudean. Biletele, disponibile la casieria Centrului Cultural Dacia
- Valeria Peter Predescu şi-a luat rămas bun de la bistriţeni şi năsăudeni şi s-a întoars acasă, la Telciu
Adaugă comentariu nou