Seniorii comunităţii năsăudene vor beneficia de servicii sociale complexe, printr-un proiect european

Proiectul „Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene” a primit în urma evaluării tehnice şi financiare, 97 de puncte dintr-un total de 100 de puncte, intrând astfel în etapa de precontractare. Proiectul a fost depus în cadrul POCU 2014-2020, Axa prioritară 4. şi reprezintă un proiect complementar al proiectului "Centru de zi pentru vârstnici şi unitate mobilă de îngrijire la domiciliu în oraşul Năsăud”, anunţă Dana Someşan, purtător de cuvânt al Primăriei Năsăud.

Prin proiectul „Servicii sociale pentru seniorii comunităţii năsăudene”, autorităţile locale din Năsăud își propun să contribuie la dezvoltarea serviciilor sociale existente la nivel local, destinate  populației vârstnice aflate în dificultate, inclusiv a celor cu dizabilități, în vederea prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială a vârstnicilor prin întărirea participării sociale a acestora și promovarea îmbătrânirii active.

Astfel, la Centru de zi vor fi activități de socializare/ reintegrare socială și de asistență și recuperare, pentru un număr de minimum 100 de vârstnici. De asemenea, va exista şi o unitate de îngrijire la domiciliu pentru un număr de minimum 50 de vârstnici.

În Centru de zi, care va fi amenajat tot printr-un proiect european, vor fi furnizate servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, şi anume îngrijire social-medicală prin terapii specializate de recuperare fizică, psihică, mentală; supraveghere, asistare și îngrijire personală pe timpul zilei; gimnastică și terapii de relaxare; activități de voluntariat și implicare activă în viața comunității; activități de socializare, companie și petrecere a timpului liber; informare și consiliere socială și psihologică; consiliere juridică, lobby și advocacy; linie telefonică de urgență; suport pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice: prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior și însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor, acompaniere și socializare; consiliere, informare și suport pentru familia persoanei vârstnice dependente care asigură îngrijirea acesteia; educație informală pentru o viață sănătoasă și activă; campanii de informare în masă privind nevoile persoanelor vârstnice și beneficiile îmbătrânirii active; acțiuni caritabile pentru vârstnicii aflați în risc de sărăcie, mici reparații și amenajări pentru adaptarea locuinței vârstnicului în scopul facilitării unei vieți independente.

Prin Unitatea de îngrijire la domiciliu, îngrijitori formali vor acorda ajutor persoanelor vârstnice dependente pentru efectuarea activităților de bază și instrumentale ale vieții zilnice.

            

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5