SILIVAŞU DE CÂMPIE, comuna în pericol de-a returna Comisiei Europene peste 10 milioane de lei

Beneficiind de implementarea unui proiect integrat în valoare de 2,5 milioane de euro pe Măsura 322: apă, canal, staţie de epurare, asfaltare drumuri, cămin cultural şi after school, administraţia Cămărăşan se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte finalizarea acestuia. La şase ani de la semnarea constractului cu firma care a câştigat licitaţia, aceasta a intrat în insolvenţă, iar proiectul trenează.

Silivaşu de Câmpie este o altă comună care se confruntă la această oră cu probleme cât se poate de serioase în ceea ce priveşte implementarea unui proiect câştigat în urmă cu şapte ani, mai précis în octombrie 2010 pe Măsura 322, valoarea acestuia fiind de 2,5 milioane de euro.

Potrivit primarului Ioan Cămărăşan, firma care a câştigat atunci licitaţia a intrat în insolvenţă, lucrează foarte greu, şi, deşi, primeşte tot felul de promisiuni, el este  sceptic în ceea ce priveşte materializarea acestora. Edilul din Silivaşu de Câmpie a mai precizat că stadiul obiectivelor cuprinse în proiect este, fie foarte înaintat, fie ajuns la final, marea problemă fiind staţia de epurare care încă nu există. Cămărăşan mai explică că lucrările au început în anul 2011, ele continuând şi la această oră.

”Firma care a câştigat atunci licitaţia a intrat în insolvenţă, lucrează foarte greu, şi, deşi, primesc tot felul de promisiuni, eu sunt sceptic în ceea ce priveşte materializarea acestora. Acest proiect a generat multe probleme şi sunt obligat să îi aloc 90% din timpul meu dedicat activităţii administrative. Din păcate, eu sunt cu plăţile la termen, dar nu văd o dorinţă de-a lucra mai bine, mai repede, mai atent”, se plânge Cămărăşan.

Edilul din Silivaşu de Câmpie a mai precizat că stadiul obiectivelor cuprinse în proiect este, fie foarte înaintat, fie ajuns la final, marea problemă fiind staţia de epurare care încă nu există: ” Dincolo de această staţie de epurare de care nu s-au apucat, celelalte obiective sunt aproape de finalizare – extindere de apă, 99%, drumuri interioare, 70%, din 5,3 km propuşi spre asfaltare, au fost executaţi aproape 3 km, în timp ce pentru restul de 2,3 km, au fost deja realizate condiţiile necesare reabilitării.”, explică Ioan Cămărăşan.

 

DESPRE CE FIRMĂ ESTE VORBA?

Licitaţia pentru materializarea Măsurii 322 a fost câştigată în 2010, iar contractul pentru începerea lucrărilor pe data de 26 octombrie 2011, în prima etapă, lucrările trebuind să fie finalizate în luna august 2012. Potrivit primarului Ioan Cămărăşan, în toamna lui 2012, lucrările erau executate într-o proporţie de doar 10 la sută. Din 2012 şi 2015, atunci când Comisia Europeană era decisă să declare proiectul neeligibil, faptul că deja erau realizate 80% din obiective, au convins respective institituţie să introducă respectivul proiect în procedură de tranziţie şi să acorde un ultim termen de finalizare şi recepţie la finele lunii septembrie 2017. Întrebat despre ce firmă este vorba, Ioan Cămărăşan a confirmat că este o societate comercială din comuna Dorolţ, Satu Mare: SC Licasirc Trust

 

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ SE DEPĂŞEŞTE TERMENUL?

Aşadar, ultimul termen limită al Comisiei Europene este finalul lunii septembrie 2017, în caz contrar, proiectul este declarat neneligibil. Cămărăşan susţine că acest lucru se va transforma într-un adevărat dezastru pentru întreaga comunitate din Silivaşu de Câmpie, primăria trebuind să returneze finanţatorului toţi banii investiţi până la această dată. Practic, e vorba de 10 milioane de lei, sumă pe care o comună precum Silivaşu de Câmpie nu o va putea returna niciodată.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5