Soluții optime pentru încălzirea pe bază de lemne

Vremea deja se răcește simțitor și mai toți caută soluții avantajoase pentru încălzirea propriei locuințe. Într-o perioadă în care gazul este extrem de prețios și greu de procurat, plafonarea prețurilor la gaze și energie era absolut necesară. Aceasta a fost adoptată de către Guvern în martie 2022 și prelungită prin ordonanță de urgență pentru intervalul cuprins între aprilie 2022 și 31 martie 2023.

Care sunt soluțiile propuse de autorități

Mai bine de jumătate dintre casele românilor sunt încălzite cu lemne, conform Institutului Național de Statistică, aproximativ două milioane 700 de mii sunt în mediul rural, iar cei mai mulți se încălzesc cu sobe de teracotă sau de fontă. Conform ultimelor declarații susținute de prim-ministrul Nicolae Ciucă, Guvernul va plafona și prețul pentru un metru cub de lemn la 500 lei, pentru o perioadă de cel puțin șase luni. Pe piață, prețul unui metru cub de lemne este de 700 lei. Dacă pentru încălzirea unei locuințe de 3 camere ar fi nevoie de cel puțin cinci metri cubi, pentru o perioadă de 4 luni, atunci prețul pe care ar trebui să-l plătească o familie pentru a-și asigura încălzirea pe timpul iernii ar fi de 2000 lei, spre deosebire de 2800 lei, cât ar costa în prezent.   

Autoritățile  anunță că în Depozitele ROMSILVA, prețul metrului cub de lemn a fost plafonat la 500 lei. 

Așadar, în cazul în care consideri că încălzirea pe lemne este potrivită și pentru gospodăria ta, este recomandat să vezi ofertele pentru sobe de fontă și teracotă de la Hornbach, întrucât acestea au, la rândul lor, prețuri variate, astfel încât să poți găsi varianta care se încadrează în bugetul tău. Sobele de teracotă au capacitatea de e emana căldură mult timp după ce nu mai sunt alimentate cu lemne, acest lucru fiind de mare ajutor pentru a economisi, cât este posibil, lemnul. De asemenea, este indicat să te asiguri că încăperile tale sunt izolate corect și, dacă nu îți permiți să așezi câte o sobă în fiecare cameră, poți să folosești una în dormitor sau în living, întrucât bucătăria se încălzește adesea în timp ce prepari mâncarea. 

Deși acestea nu sunt soluții ideale, compromisurile nu pot fi ocolite în cazul în care iarna care urmează va fi una geroasă. De asemenea, deși nu pare că ar avea efect, lasă lumina naturală să pătrundă în locuință, soarele poate dezmorți puțin atmosfera.

Toate aceste reglementări au devenit posibile datorită legii consumatorului vulnerabil, care stabilește criteriile pentru încadrarea la consumatori vulnerabili de energie și reglementează măsurile de protecție socială și implicit  accesul la resurse pentru nevoile esențiale ale gospodăriei. Aceasta a fost votată la sfârșitul anului trecut, în noiembrie 2021 și acoperă o perioadă de implementare până în 31 martie 2023. Pentru iarna anului 2023, aleșii au adus în discuție posibilitatea ca România să importe lemne pentru foc de la vecinii ucraineni, în cazul în care firmele din țară nu vor mai face față unei posibile cererii prea ridicate.

Sursa foto: pexels.com

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5