Sprijin financiar pentru sectorul legume-fructe

-Domnule Mititean Pop Valentin, în calitate de director executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, aş dori să răspundeţi numeroaselor solicitări ale fermierilor, cu privire la prevederile HG nr. 1195/2008 privind sprijinul financiar acordat de stat sectorului de legume şi fructe, mai cu seamă că în zona noastră legumicultura are vechi tradiţii.

-Într-adevăr, judeţul Bistriţa-Năsăud are o tradiţie sănătoasă în domeniul legumiculturii şi cred că recenta Hotărâre a Guvernului o să-i sprijine în mod substanţial pe cei care lucrează în acest sector. Actul normativ respectiv prevede acordarea unui sprijin financiar în conformitate cu prevederile europene în domeniu. În conformitate cu prevederile Hotărârii, sprijinul financiar se achită începând cu data de 1 ianuarie 2009, de la bugetul de stat prin bugetul aprobat MADR.

-Care sunt criteriile de eligibilitate şi ce trebuie să ştie cei interesaţi?

-Sunt eligibili pentru acordarea de sprijin financiar producătorii agricoli, persoane fizice şi juridice active în producţia primară de produse agricole aparţinând sectorului legume-fructe. Aceştia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie producători agricoli, persoane fizice, membre ale asociaţiilor sau ale organizaţiilor profesionale legal constituite, persoane fizice autorizate, persoane juridice, membri ai grupurilor de producători, ai grupurilor de producători recunoscute preliminar sau ai organizaţiilor de producători; să aibă în folosinţă suprafeţe agricole de cel puţin 0,25 ha; să nu aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.

-Referiţi-vă, domnule director, în mod concret la suprafeţele pentru care se acordă acest sprijin.

-Cum spuneam, pentru beneficiarii din sectorul legume-fructe, sprijinul financiar se acordă pentru o suprafaţă de maximum 3 ha, de pe care sunt recoltate unul sau mai multe produse care, în conformitate cu legislaţia în vigoare, aparţin organizării comune de piaţă în sectorul legume-fructe. Beneficiarii pot solicita acest sprijin fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate legume, fie numai pentru suprafeţele de pe care sunt recoltate fructe.

-Care este valoarea sprijinului financiar?

-Sprijinul financiar este de 1.110 lei/ha pentru persoanele fizice membre ale asociaţiilor sau ale organizaţiilor profesionale; 2.960 lei/ha pentru persoanele fizice autorizate, persoane juridice şi membrii grupului de producători recunoscute în conformitate cu prevederile OG nr. 37/2005; 3.700 lei/ha pentru membrii grupurilor de producători recunoscute preliminar şi membrii organizaţiilor de producători recunoscute în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nr. 684/2007. Vreau să fac precizarea că beneficiarii sprijinului financiar care devin până la data de 1 decembrie 2009 membri ai unui grup de producători recunoscut preliminar sau ai unei organizaţii de producători beneficiază de diferenţa de sprijin financiar.

-Ce rol şi atribuţii are în acest sens DADR, domnule director?

-Înainte de a răspunde la întrebare aş mai dori să fac precizarea că sprijinul financiar se acordă pentru fiecare beneficiar într-o singură tranşă, iar solicitanţii nu pot renunţa la calitatea de beneficiar pe perioada derulării schemei de sprijin financiar. DADR are obligaţia să primească cererile de sprijin, verifică eligibilitatea beneficiarilor şi elaborează situaţia centralizată privind beneficiarii sprijinului financiar. Apoi, se întocmeşte centralizatorul cu sumele necesare şi solicită în scris ministerului repartizarea sumelor cuvenite. După aprobarea cererii pentru deschiderea creditelor bugetare se alimentează conturile DADR care, pe baza cererilor aprobate virează sumele în conturile beneficiarilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5