SPUNE POVESTEA LOCULUI TĂU. Concurs de istorie locală pentru liceeni

         Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, alături de Asociația Studențească PhiloHistorRiSs organizează în data de 13-14 mai 2016  la Facultatea de Istorie și Filosofie, în Cluj-Napoca, Concursul „Spune povestea locului tău”, dedicat liceenilor din județele: Cluj, Alba, Mureş, Sălaj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare.

            Concursul „Spune povestea locului tău” își propune diseminarea subiectelor ce aparțin  disciplinei istoriei si  istoriei locale, precum şi dezvoltarea perspectivelor de cercetare în acest domeniu, în rândul liceenilor.

OBIECTIVELE CONCURSULUI:

-        Promovarea disciplinei istoriei si a istoriei locale, precum şi a posibilităţilor de studiu şi de cercetare în acest domeniu, în rândul liceenilor;

-        Familiarizarea liceenilor cu metodologia ştiinţifică, cu desfăşurarea unei sesiuni de comunicări, cu prezentarea şi discutarea lucrărilor;

-        Promovarea Facultăţii de Istorie şi Filosofie în rândul liceenilor şi familiarizarea elevilor cu viaţa studenţească;

 

ACTIVITĂȚILE CONCURSULUI:

-        Trimiterea unei lucrări scrise pe o temă de istorie locală  până în data de 24 Aprilie 2016, la adresa de e-mail [email protected] , cu subiect Concurs pentru liceeni și menţionarea epocii abordate (antică, medie, modernă sau contemporană). Mai multe detalii, precum şi regulamentul concursului pot fi găsite la adresa http://asphilohistoriss.wordpress.com.

-        Susținerea orală a lucrării (pe echipe de câte maximum două persoane sau individual).Cei selectaţi vor fi găzduiţi la Cluj pentru 2 zile, pe parcursul cărora se vor desfăşura şi alte activități instructive şi recreative: workshop „Ce înseamnă să fiiistoric?”, seară de socializare studenţească, tur ghidat al oraşului.

PARTENERI: Universitatea Babeș-Bolyai, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Librăriile Humanitas, Cluj.com, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Uniunea Studenţilor din România (USR), MD Clinic. 

Comentarii

15/04/16 12:26
Vizitator

Excelanta ideia privind organizarea "Concursului de istorie locală pentru liceeni". Ar fi bine ca un astfel de concurs sa fie obligatoriu pentru cei care candideaza la functia de primar. In felul acesta s-ar evita falsificarea istoriei din cauza unor ineptii de tipul celor comise la Bistrita:
Un exemplu este mutarea statuii lui Petru Rares din piata cu acelasi nume pentru a face loc unui controversat monument in forma de Sula, tocmai langa Prefectura. Academicianul si istoricul Ioan Aurel Pop a calificat retragerea statuii lui Petru Rareş din centrul Bistriţei ca pe "un lucru de neînţeles, fiind vorba despre un domn român într-un oraş românesc".
Apoi, din prostie sau ignoranta un primar incult a mutat statuia lui Cuza de la IJP in Piata Unirii din Bistrita, fara sa stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nici o legatura cu unirea principatelor sau cu domnitorul Cuza. In schimb, bustul lui Cuza dezvelit initial la IJP, pe langa faptul ca reprezenta o recunoastere a reformelor initiate de domnitor in domeniul ordinii publice, punea in valoare cladirea IJP care nu are nimic monumental si care este o constructie anosta ,seamanand mai curand cu un bloc de garsoniere din era comunista.
In sfarsit, nici cladirea in care functioneaza in prezent Colegiul National "Liviu Rebreanu" nu mai aminteste nimic despre "Gimnaziul Sasesc" despre care Iorga spumea ca este "UNUL DIN CELE MAI BUNE IN TOT ARDEALUL". Ba mai mult, in fata cladirii a fost mutat din centrul orasului, fara nici o noima bustul marelui scriitor Liviu Rebreanu, parca in dorinta de a rupe total legatura cu trecutul sasesc al acestui liceu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5