Subprefectul Decsei Atilla: Peste 18 tone de deşeuri, colectate în campania „Curăţăm România!”. Îmbunătățire semnificativă a modului în care arată localitățile din județ

În acest an, la nivelul județului Bistrița-Năsăud, campania de curățenie de primăvară a cuprins două componente: derularea campaniei de ecologizare „Curățăm România”, inițiată de către Ministerul Apelor, Mediului și Pădurilor, precum și derularea verificărilor privind starea de salubritate a localităților, a cursurilor de apă și a căilor de comunicație de către echipa mixtă de control, constituită prin ordin al prefectului, a declarat subprefectul Decsei Atilla, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural Bistriţa-Năsăud.

Potrivit acestuia, în cadrul campaniei de ecologizare „Curățăm România”, prelungită până la finalul lunii mai, s-a pus accentul pe oferirea unor exemple de bună practică. Astfel, atât instituții cât și voluntari au conlucrat pentru organizarea unor acțiuni menite să schimbe mentalități și să contribuie la diminuarea cantității de deșeuri abandonate în natură.  În județul Bistrița-Năsăud, doar în cadrul acțiunilor organizate de către instituțiile județene aparținând Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu diverși parteneri și voluntari s-au colectat, conform raportărilor, peste 18 tone deșeuri.

„Mulțumim în mod special pentru implicare atât elevilor și profesorilor care au participat activ la această campanie, din dorința de a fi utili în comunitățile din care fac parte. S-au remarcat din acest punct de vedere elevii de la Liceul Silvic „Transilvania” din Năsăud, Școala Gimnazială "Paul Tanco" Monor,  Școala Gimnazială Mureșenii Bârgăului, Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” Maieru,  Liceul Tehnologic Feldru, Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistrița, Liceul Tehnologic Agricol Bistrița şi Liceul cu Program Sportiv Bistrița”, a transmis subprefectul Decsei Atilla.

                Altfel, în cadrul controalelor efectuate de către comisia mixtă pentru verificarea stării de salubritate a localităților, a cursurilor de apă și a căilor de comunicație, au fost prioritizate unitățile administrativ-teritoriale în funcție de riscurile asociate inundațiilor, dar și de istoricul acestora în ceea ce privește problemele privind starea generală de salubritate.

„Vestea bună este că, în comparație cu anii trecuți, se observă o îmbunătățire semnificativă a modului în care arată localitățile din județ în această perioadă a anului”, a spus acesta.

Drept măsuri generale, s-a stabilit desființarea tuturor depozitelor neconforme, menționate în procesele-verbale; transmiterea unor notificări persoanelor fizice, proprietarilor de pensiuni și deținătorilor de depozite de materiale lemnoase, de către reprezentanții primăriilor, pentru îndepărtarea tuturor depozitelor neconforme din zona de protecție a cursurilor de apă; decolmatarea cursurilor de apă, șanțuri și rigole; continuarea și finalizarea lucrărilor de salubrizare și igienizare şi monitorizarea permanentă.

„Neregulile constatate provin mai ales din obiceiurile cetățenilor de a depozita deșeuri pe malurile cursurilor de apă și în spatele gospodăriilor personale, precum și în văile din vecinătatea gospodăriilor, deși colectarea și transportul deșeurilor sunt asigurate de către operatorul de salubritate din județ. În toate localitățile acțiunile de igienizare au fost începute și sunt în curs de finalizare.  În majoritatea unităților administrativ-teritoriale s-a constatat derularea acțiunilor de informare și conștientizare, referitoare la obligațiile cetățenilor și agenților economici privind depozitarea deșeurilor. Este necesară identificarea unor soluții privind eliminarea depozitărilor de deșeuri provenite din construcții. Se pot observa îmbunătățiri semnificative  față de anii trecuți (în majoritatea punctelor vulnerabile au fost instalate camere de supraveghere; operatorul de salubritate colectează deșeurile de la fiecare gospodărie, cu o frecvenţă bine stabilită, prin contract: deşeurile menajere zilnic/săptămânal și deşeurile colectate selectiv, o dată pe lună). În perioada următoare sunt necesare supravegherea și păstrarea curățeniei în urma acțiunilor de ecologizare, aspecte pe care instituțiile cu atribuții le vor monitoriza în permanență.”,  a concluzionat subprefectul Decsei Atilla.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5