Tabăra „Acasă la noi”, văzută prin aprecierile copiilor
„Mulțumesc echipei ASTRA de la noi și din România, președintei Areta Moșu din Iași pentru tot ceea ce au făcut pentru noi și pentru prietenia lor. Mulțumesc pentru căldura cu care am fost primiți la Mănăstire, la părintele Chiril, mulțumesc pentru condițiile confortabile, pentru priveliștile zilnice fermecătoare. Am trăit o experiență de neuitat și recomand această tabără și altor copii iubitori de nou și inedit și care vor să se distreze învățând multe lucruri noi”
Mădălina Baciu, VII, Liceul Teoretic „Ion Vatamanu”, Strășeni
„Mâncarea la Mănăstire este foarte bună și proaspătă. Camerele sunt comode și curate. Ograda e curată și arată extraordinar. Excursiile sunt foarte interesante și nu te plictisești...”
Ana Fisticanu, VII, Strășeni, R Moldova
„Am avut parte de întâmplări frumoase pe care le vom ține minte tot timpul. Orașul Năsăud are oameni foarte calzi și buni, d-l primar Romocea, domnii de la ASTRA – Ioan Seni, Floarea Pleș și Ionuț Nistor. Au cuvinte minunate. Ne-au oferit dulciuri și suc. Cu siguranță vom reveni.”
Valeria Tarsîna, X, Liceul din Strășeni, R Moldova
„Am fost pentru prima dată în această țară și am rămas foarte impresionată de locurile vizitate, de Băile Figa, de frumusețea Mănăstirii unde am fost cazați și primiți cu mare căldură. Mi-a plăcut Colegiul „Petru Rareș” și dacă s-ar putea mi-aș face studiile aici. M-am convins că poporul român este nu numai educat și înțelept, este și credincios. Mulțumesc pentru tot..”
Ana Neznaico, IX, Liceul din Strășeni, clasa a X-a
„Am fost despărțiți mulți ani, dar ne-am regăsit prin scriitorii care au scris în aceeași limbă și ne-au ajutat să avem o cultură comună, un mod de trai asemănător. Mulțumim ASTREI, D-nei Areta pentru oportunitatea de a ajunge în România, în județul Bistrița-Năsăud unde am fost primiți cu multă căldură la Mănăstirea Parva-Rebra, la Primăria și Sediul ASTREI din Năsăud, la Muzeele și Casa de Cultură din oraș. Patru ore ne-am distrat la Băile Figa, apoi directorul Cristi Nicula ne-a prezentat Colegiul „Petru Rareș” și Programul voluntariatului de vară. Ne-a impresionat muzeul de pictură a D-nului Nechita Bumbu și muzeul D-lui George Nechiti. Duminică, 21 iulie am văzut Mănăstirea Bârsana, o bijuterie care ne-a lăsat uimiți. Ne-am întristat la Memorialul durerii din Sighet și ne-am amuzat cu hohote de râs la Cimitirul vesel din Săpânța. Ne-a plăcut la Biblioteca Județeană și la Consiliul Județean unde i-am admirat pe D-l director Pintea și pe vicepreședintele Țintean. Ne-au însoțit D-na Pleș și D-nii Seni și Neagoș. Vreau să mai revin...”
Eva Mădălina Mutu, Cls. a X-a, Strășeni
„Totul m-a impresionat nespus de mult, dar mi-a plăcut mult cum copiii din Beclean, de la Colegiul „Petru Rareș” puteau confecționa atât de rapid un robot funcțional..”
Dana Codreanu, cls. a IX-a, Strășeni
„Mi-a plăcut istoria Năsăudului spusă de D-l primar, istoria academicienilor spusă de D-l Seni, istoria ASTREI spusă de D-na Pleș și mai ales ceea ce s-a spus la Casa George Coșbuc și Casa Liviu Rebreanu. În Biblioteca din Năsăud m-am regăsit și eu și aș vrea să mai revin..”
Anait Jurcan, IX C, Strășeni.
„Mi-a plăcut totul... cazarea, Muzeul Liviu Rebreanu, Memorialul suferinței din Sighet, Băile Figa, elevii pasionați de robotică din Beclean, gustările primite la ASTRA și la Primăria din Năsăud,, Sunt bucuros de locurile pitorești în care trăiesc frații noștri.. Mi-a plăcut cum recită directorul Casei de Cultură din Năsăud, D-l Ionuț Nistor. Mulțumesc ASTREI că există și organizează tabăra și vreau să existe și în viitor.. Îmi doresc să mai revăd aceste locuri...”
Nechita Negru, IX C, Strășeni
„Din tot sufletul mulțumesc ASTREI pentru Tabăra „Acasă la noi”.. În acest program am cunoscut pe părintele Chiril cu seria lui de cărți „Gânduri de monah”, mi-au plăcut Casele Coșbuc și Rebreanu, Muzeul Grăniceresc, Galeria academicienilor, Colegiul de robotică, Casa cu picturi, Muzeul din deal, Memorialul durerii – un loc plin de durere și jale.. Vreau să revin”
Olga Todorova, VIII B
„Mi-am dorit mult să văd România... Mulțumim ASTREI că organizează o astfel de tabără prin care am ajuns și eu în Carpați, în Bistrița-Năsăud. În prima seară am cinat la Mănăstirea din Ilva Mare unde am fost primiți cu multă căldură de stareța Hristofora și de preotul Daniil, apoi ne-a preluat cu totul D-l patron Emil Iugan care ne-a cazat într-o cabană de munte, ne-a arătat Pepiniera, fabrica, satele de munte Lunca și Șanț, biserica, oamenii minunați ai muntelui... Tot el ne-a ajutat să ajungem la Năsăud, Beclean, Bistrița, Săpânța, Sighet, Bârsana... În câteva zile am văzut atâtea lucruri frumoase și interesante că aș mai vrea să revin să le revăd Mulțumiri tuturor”
Corneliu Gheorghiță, VIII, Roșieticii Vechi
„Îmi rămân în minte Casele Rebreanu și Coșbuc, Muzeele din Năsăud și Feldru, Bibliotecile din Năsăud și Bistrița, Băile de la Figa și Colegiul din Beclean, Casa de pictură din Nepos și Sala festivă din Bistrița.. Mulțumim pentru tot, dar și pentru cărți.. Mi-aș dori să pot reveni..”
Revenco Vlad, IV, Mărculești
„Semănăm mult unii cu alții, vorbim aceeași limbă, ne sunt cunoscuți poeții și scriitorii noștri aici, în Bistrița-Năsăud unde am ajuns, iar noi am poposit la casele lui Coșbuc și Rebreanu, am văzut galeria academicienilor, am văzut Muzeul grănicerilor... O Lume extraordinară..”
Lucian Cojocaru, X, Gura Căinarului
„Mulțumim ASTREI, doamnelor Areta Moșu și Olga Leșenco pentru efortul de a menține Tabăra ASTREI și pentru noi.. Mulțumim celor care ne-au primit în zona Ilvelor, la Șanț, unde se sărbătorea înfrățirea cu localitatea Limbenii Noi din R Moldova.. Am cântat și noi cu ei și am văzut cât ne cunoaștem de bine... Dar am cântat și cu cei din Strășeni la Năsăud și la Bistrița. Am ajuns și ne-am minunat de cele văzute la Săpânța, Sighet și Bârsana A fost minunat și-mi doresc să revin pe plaiurile acestui județ, cu oameni deosebiți și autorități primitoare.”
Iuliana Vasiloi, VIII, Florești
Împresii deosebite au lăsat în Cartea de Onoare a ASTREI năsăudene și profesorii Leșenco Olga și Leșenco Vladimir din Gura Căinarului, Popovici Nina din Edineț, Postaru Nina din Răcovăț, Elena Suvac din Roșietici, Olga Pădureț și Rodica Popa din Chișinău, Dorina Plăcintă, Mariana Baciu, Tatiana Celeev din Strășeni, Silvia Boboc din Iași.
Mulțumiri deosebite merită toți cei care s-au implicat în Programul educativ al acestor copii iar mulțumiri speciale se cuvin celor care i-au cazat – Mănăstirea Rebra-Parva – stareț Chiril Zăgrean și firma Miss Grup – patron Emil Iugan. Dumnezeu să-i răsplătească după merit.
Pentru conformitate, prof. Ioan Seni
Citiţi şi:
- Tabăra de cultură și civilizație românească „ACASĂ LA NOI”
- Tabăra „Acasă la noi”, ediția a 25-a. Tinerii basarabeni vizitează principalele obiective culturale şi turistice ale judeţului. Astăzi ajung la Biblioteca Judeţeană!
- Ediţia a VI-a, la Bistriţa, Tabăra internaţională „Acasă la noi”
- Visul meu a prins viaţă
- Tabăra “Acasa la noi” a poposit la Năsăud. Oaspeţii din Moldova, primiţi de primarul Mircea Romocea
Adaugă comentariu nou