Țăgșor: Pentru săteni … și nu numai

Prof. Rus Augustin

Pentru comunitatea sătească din Țăgșor, sat aparținător comunei Budești, zilele de 5 și 6 octombrie, au avut o semnificație mai deosebită, prilejuită de întâlnirea „fiilor satului” și de inaugurarea Căminului cultural.
Veniți din „cele patru zări”, mulți fii ai satului s-au putut întâlni fie cu familiile de unde au plecat cu ani în urmă, fie între ei, în sala mare a Căminului cultural, total refăcută și dotată cu „utilități” ce rivalizează cu cele mai moderne locașuri de acest fel din județ.
La micuța dar bine poziționată și întreținută biserică din sat, tânărul preot paroh Alb Vasile Cosmin, împreună cu pr. Protopop Doru Zimveliu, duminică, 6 oct. 2019 au săvârșit Sf. Liturghie, ocazie cu care pr. Protopop a rostit o predică cu multiple exemple din Biblie sau din viața de zi cu zi, cuprinse parcă în versurile „Poți să pierzi averi și ranguri/ Fericiri ca roiu-n spic/ Dacă n-ai pierdut credința/ Atunci n-ai pierdut nimic !”. Și văzând numărul participanților la Sf. Liturghie, unii purtând frumosul costum popular specific zonei, s-a convins că locuitorii satului Țăgșor, nu și-au pierdut credința, că le face plăcere să poarte costumul popular, că în drumul spre Biserică își pot aminti de înaintașii care își dorm „somnul de veci” în apropierea „Casei Domnului”.
După încheierea Liturghiei, participanții și invitații au participat la tăierea panglicii inaugurale de la Căminul cultural, eveniment la care au participat președintele Consiliului Județean, domnul Radu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, domnul Alexandru Pugna, domnul Bogdan Ivan, primarul comunei Budești, domnul Codrea Vasile, pr. Protopop Doru Zimveliu, proiectantul și executantul lucrărilor. În alocuțiunea rostită, președintele Consiliului Județean, domnul Radu Moldovan i-a îndemnat pe cei prezenți să încerce să facă o comparație cu ce este azi în satul Țăgșor, cu ce era în urmă cu 10 sau cu 5 ani, referindu-se la cel puțin două aspecte – drum și Cămin cultural, să încerce să-și găsească un loc de muncă în țară, să ducă mai departe tradițiile satului în care s-au născut și și-au petrecut copilăria și adolescența, să fie uniți în idealuri și simțiri, pentru că unitatea ne dă putere într-o lume parcă tot mai dezbinată și măcinată de ură și intoleranță. Există în continuare proiecte referitoare la apă curentă și canal, care se vor realiza în perioada următoare, proiecte prin care se vor îmbunătăți condițiile de viață ale locuitorilor satului, vor atrage investitori și tineri. Domnul secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna a făcut apel la respectarea și valorificarea „zestrei” comunităților rurale, fie ele mari sau mici, zestre cu care putem ieși mândri în lume, iar satul Țăgșor are ceva de „dovedit” mai ales prin port și joc popular. Domnul primar Codrea Vasile a mulțumit oficialităților pentru participare, sătenilor pentru răbdarea avută ca să se finalizeze acest obiectiv, proiectantului și executantului lucrărilor, domnului fost viceprimar Rus Augustin, care n-a mai apucat finalizarea lucrărilor deoarece a trecut prea grăbit la cele veșnice. Prin fraze bine alese și expresive, domnul Vasile Moldovan, fiu al satului, fost primar al municipiului Bistrița, a arătat că a fost „mereu aproape” de satul unde s-a născut, unde și-a petrecut copilăria și adolescența, că a înțeles bine efortul făcut de Primărie, Primar, Consiliul Local în demersul lor de a schimba în bine viața locuitorilor, că revine cu plăcere în sat ori de câte ori are ocazia.
În încheiere, pr. Protopop Doru Zimveliu a mai precizat că la nivelul Consiliului Județean există sprijin pentru a edifica în comunitățile rurale Capele mortuare, care sunt un semn de civilizație ce nu știrbesc cu nimic tradiția creștină, ci dimpotrivă o îmbogățesc, i-a binecuvântat pe toți cei prezenți în spirit creștin ortodox.
Și aș mai adăuga faptul că, am făcut această „însemnare” din respect pentru fii satului, pentru locuitorii satului Țăgșor, cu convingerea că „ceea ce faci pentru tine, piere odată cu tine, ceea ce faci pentru alții, aceea rămâne !”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5