Țara Năsăudului: 5.000 de oameni, în frunte cu vicepremierul Vasile Dâncu, în costume populare ( foto)
145 de ani de tradiție neîntreruptă, Maialul – sărbătoarea portului, cântecului şi jocului năsăudean a avut loc la Năsăud pe data de 15 Mai 2016, organizat în imediata apropiere a datei de 16 Mai, dată la care prin Lege a fost instituită de Parlamentul României „Ziua Costumului Popular”. Peste 5.000 de participanți din Țara Năsăudului, invitații lor dar și alți participanți care au decis să îmbrace popular și „să simtă românește” au răspuns „prezent” la îndemnul organizatorilor.
Printre invitații organizatorilor s-a aflat și vicepremierul Vasile Dâncu, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, vicepreședintele Consiliului Județean Alexandru Pugna, prefectul județului Ovidiu Frenț, deputatul Doina Pană și primarii de pe Valea Someșului.
Scurt istoric al Maialului năsăudean:
De peste un secol, elevii şcolilor năsăudene, sărbătoresc în frumoasa lună a florilor, „Maialul” care a devenit o sărbătoare tradiţională a elevilor şi a întregii populaţii a oraşului, prin care, în prezent se pune în valoare portul, cântecul şi dansul năsăudean şi someşan.
Originea acestei sărbători a primăverii are un puternic substrat istoric, patriotic şi naţional, fiind legată de aniversarea Adunării de pe Câmpia Libertăţii de la Blaj, din 3/15 mai 1848, când mulţimile adunate acolo au strigat într-un glas: „Noi vrem să ne unim cu ţara !” Şi cum se putea sărbători mai bine şi fără a atrage vigilenţa autorităţilor în vremuri de restrişte decât printr-o serbare populară.
Această sărbătoare se ţinea iniţial în Dumbravă, în partea vestică a Năsăudului spre a se feri de ochii autorităţilor.
Acolo se adunau elevii şi profesorii după ce defilau în costume populare, în frunte cu fanfara şi sărbătoreau în linişte acest măreţ eveniment istoric.
Datorită importanţei istorice naţionale şi populare, Maialul a fost evocat în presa vremii de către profesorii: Ştefan Scridon, Octavian Ruleanu, Grigore Găzdac şi chiar de un fost elev Emil Rebreanu, fratele marelui romancier Liviu Rebreanu.
Organizatori evenimentului au fost: Primăria Orașului Năsăud și Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud, în parteneriat cu Colegiul Național „George Coșbuc” Năsăud și susținut de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Asociația de promovare a turismului „Turist în Bistrița-Năsăud”, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Năsăud, școlile din zona Țara Năsăudului şi primăriile din Beclean, Sîngeorz-Băi, Salva, Runcu Salvei, Telciu, Romuli, Coșbuc, Rebra, Parva, Feldru, Maieru, Ilva Mică, Ilva Mare, Poiana Ilvei, Leșu, Rodna, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Dumitra, Zagra, Chiuza, Nimigea, Căianu Mic, Budacu de Jos şi Budești, Zagra, etc.
Citiţi şi:
- Primarul Mircea Romocea: Vă invităm să sărbătorim costumul popular. Astfel, resursele Ţării Năsăudului vor fi valorizate
- Preşedintele Radu Moldovan: La Năsăud, am scris istorie!
- Lada de zestre din Ţara Năsăudului şi Virginia Linul au cucerit inima Transilvaniei. Mitropolitul Andrei, alături de năsăudeni. Au îmbrăcat hainele străbune Vasile Sebastian Dâncu şi George Vasile Dâncu, alături de artişti de pe meleagurile natale
- Felicitări! Trei runcani purtând acelaşi nume, Vasile Dâncu, distinşi de Mitropolitul Andrei
- Năsăudul, patria costumului popular
Adaugă comentariu nou