Târgul de Vară al Poeţilor. Lauri pentru poezie la Năsăud şi Chiuza

Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Casa de Cultură Năsăud, Biblioteca Orăşenească Năsăud şi Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Chiuza au organizat „Târgul de Vară al poeţilor”.
Evenimentul tradiţional al SS B-N, ajuns la ediţia a IV-a, a debutat la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, cu colocviul dedicat poetei Veronica Micle. Cuvântul de salut a fost transmis de directorul Bibliotecii Judeţene, Ioan Pintea, care a subliniat importanţa recuperării pentru posteritate a numelui poetei Veronica Micle, Biblioteca Judeţeană având, în acest sens, un proiect de reeditare a unor cărţi care vorbesc despre viaţa şi opera acesteia.
În acest cadru, Biblioteca Judeţeană a donat peste 300 de titluri Bibliotecii Astra de la Casa de Cultură Năsăud, directorul instituţiei, Silviu Rus, mulţumind pentru acest gest care va contribui la construcţia unei biblioteci frumoase în Oraşul Academicienilor.
Evenimentul s-a derulat în Galeria Academicienilor Năsăudeni şi a cuprins, în cadrul simpozionului, cuvintele scriitorilor Andrei Moldovan, Icu Crăciun, Menuţ Maximinian, Cornel Cotuţiu, Mircea Daroşi, Vasile Vidican, Elena M. Cîmpan, Vasile Filip, dar şi a astriştilor Ioan Seni, Ioan Mititean, Lucreţia Mititean, Gabriela Herţa, bibliotecara Maria Ceuca.
S-a vorbit despre receptarea personalităţii poetei năsăudene dincolo de legătura cu Mihai Eminescu, despre faptul că în poeziile acesteia se oglindeşte iubirea pentru „Luceafăr”, la rândul ei fiind muză pentru Eminescu. „Doar dacă ne gândim că Năsăudul a fost în mintea geniului Eminescu, prin Veronica Micle, şi este un lucru foarte important şi îmbucurător pentru noi”, a declarat Ioan Pintea. S-a subliniat, de asemenea, faptul că la Năsăud, în fiecare an, de Ziua Culturii Naţionale, sunt cinstiţi, prin depunerea de jerbe de flori la busturile acestora şi prin recitaluri de poezie din opera lor, atât Mihai Eminescu, cât şi Veronica Micle.
Pornind de la ideea scriitorului Ioan Pintea, se doreşte ca la Năsăud să se pună bazele unui festival de poezie care să poarte numele Veronica Micle.
Întâlnirea a continuat la Centrul Cultural “Liviu Rebreanu” Chiuza, mesajul de bun venit fiind adresat de primarul comunei, Grigore Bradea, care a vorbit despre rolul important pe care trebuie să-l ocupe cultura în viaţa unei comunităţi şi despre bucuria că la Chiuza, la Centrul Cultural, prin grija preşedintelui SS B-N, Andrei Modlovan, se realizează evenimente de calitate, comuna intrând în circuitul cultural naţional. Gazda scriitorilor a fost muzeograf Daniela Furcea.
Aici, Andrei Moldovan a prezentat proiectele viitoare ale Societăţii Scriitorilor, care se află sub sigla Consiliului Judeţean şi a Bibliotecii Judeţene. Astfel, din septembrie vor reîncepe prelegile în şcoli ale scriitorilor, dar şi Saloanele ce vor aduce nume importante ale literaturii române la Bistriţa. Tot în toamna acestui an va apărea Dicţionarul critic al scriitorilor din Bistriţa-Năsăud. După cum ne-a informat, dicţionarul va cuprinde date biobibliografice despre scriitorii activi după anul 1990 din judeţ, dar şi repere critice.
„Vor fi peste 100 de scriitori care au tangenţă cu judeţul nostru, fiind născuţi sau activând aici, care vor fi incluşi în acest dicţionar, care sperăm să fie după editare reper pentru istoria critică literară a acestor meleaguri”, a declarat Andrei Moldovan.
A urmat concursul Ad hoc de creaţie poetică, poeţii având de creat o poezie patriotică, ce a trecut apoi sub lupta juriului prezidat de Lucian Perţa. Laureaţii festivalului sunt Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Zorin Diaconescu şi Mircea Daroşi.
Târgul de Vară al Poeţilor a fost un bun prilej ca poezia să iasă din nou în lume, iar poeţii contemporani şi creaţia lor să fie în atenţia criticilor şi a spectatorilor.
Sărbătoarea poeziei a tras cortina peste zilele de vară, toamna dorindu-se a fi una rodnică pentru literatură.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5