Ţinutul contelui Dracula în sărbătoare. Mii de oameni s-au bucurat de muzică bună şi produse tradiţionale la Festivalul Usturoiului

Festivalul Usturoiului în Ținutul Contelui Dracula din acest an a întrecut orice așteptări: mii de oameni, zeci de producători locali, cei mai buni artiști ai Transilvaniei și înainte de toate,atmosfera de mare familie de pe Valea Bârgăului!

Vreau să mulțumesc unor parteneri fără de care nu ar fi arătat așa: în primul rând Claudiei Andron, Feliciei Szucs şi Virginiei Linul,doamnele cu ideea de a organiza un eveniment emblematic pentru județ în care să arătăm că brand-ul ”Dracula” aparține acestor locuri.

De asemenea, vreau să mulțumesc echipei minunate de primari de pe Valea Bârgăului -  Doru Crișan, Vasile Șut, Vasile Laba și Nicolae Vrîncean-   lideri care s-au implicat cu sufletul și cu toate pârghiile care le-au avut pentru a face din acest festival un eveniment etalon! Felicitări tuturor!!! Sunt foarte mândru de voi!”, a spus, la finalul evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.

***

Mii de oameni au străbătut, timp de două zile, Ţinutul contelui Dracula din Pasul Tihuţa, pentru a participa la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Usturoiului, eveniment care a pus în valoare nu doar legenda celebrului vampir, cât şi oportunităţile culturale şi turistice ale Văii Bârgăului.

         În acest an, organizatorii au decis să revină la vechea locaţie, pe platoul care leagă Piatra Fântânele de Ciosa,  bunul mers al evenimentului beneficiind de o infrastructură de calitate, dar şi de o vreme superbă. La toate acestea s-au adăugat momente artistice de valoare, produse culinare delicioase, obiecte artizanale ce furau privirea tuturor.

         Producătorii tradiţionali au adus pentru oaspeţii Contelui Dracula cozonaci şi pâine coaptă pe vatră, ţuică, miere, siropuri şi dulceaţă din fructe de pădure, dar şi ii, bijuterii din mărgele, ceramică pictată şi lista ar putea continua. Copiii au avut posibilitatea să participe la ateliere de pictură, la jocuri tradiţionale, iar cei mai curajoşi au putut să se bucure de tiroliana montată şi supravegheată de salvamontişti.

         În prima zi a festivalului, pe scenă au urcat dansatori şi majorete, Trupa de Teatru Nescris din Şanţ, artişti folk şi pop-dance, Florin Săsărman şi Diana Bucşa fiind printre cele mai aplaudate momente. Seara a fost a tinerilor şi, în special, a femeilor care au fost lăsate să facă ce vor pe muzica renumitului DJ Nonis. Tinerii s-au distrat până spre miez de noapte, învăluiţi de aura misterioase a Contelui Dracula.

         Duminică, Ioan Bîca şi Gheorghe Nicu i-au însoţit „pe urmele Contelui Dracula” pe cei care au dorit să facă o drumeţie tematică. Vizitatorii au fost provocaţi la concursuri inedite, cu premii, fie pentru „Cea mai inspirată ţinută după personaje din romanul Dracula”, fie pentru „Cel mai bărbătos bărbat din Ţinutul Contelui Dracula".

De la ora 13.00, pe scenă au urcat ansamblurile reunite ale Văii Bârgăului, în coregrafia lui Florin Flămând, urmaţi fiind de îndrăgiţii artişti ai Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Nicolae Cioanca, Mirela Petruş, Domnica Dologa,  Ioachim Spânu,  Cristina Retegan, Oana Matei şi Veronica Bălan, acompaniaţi de orchestra condusă de Anghel Urs, alături de dansatorii Ansamblului profesionist „Dor Românesc” au prezentat momente de mare valoare artistică.

         „Bujorii de Câmpie” din Budeşti (coregraf Adrian Paşcu), formaţia din Budacu de Sus, de la Milaş şi Ansamblul „Balada” (coregraf Ioan Simionca)  au adus pe scenă tradiţiile din diverse zone ale judeţului. Graţie colaboratorilor tradiţionali ai festivalului – Produs de Cluj -  spectatorii au avut parte şi de un recital cu artiştii Valeria şi Traian Ilea. Frumuseţea cântecului şi jocului maramureşean a fost adusă de Ansamblul profesionist „Transilvania” din Baia Mare. Andreea Ghiţiu, Alexandru Pop, Oana Font şi renumitul taragonist Dumitru Dobrican au fost aplaudaţi la scenă deschisă. Angela Buciu, cu renumitele şlagăre „Mociriţă cu trei foi”, „Maramureşul răsună” şi „Înflorit-o ruguţu”, a dat culoare cântecului maramureşean ce a fost fredonat de cei peste 5000 de spectatori.

         Această ediţie a festivalului a fost încununată, spre răsărit de stele, de cântecul năsăudean adus de unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi ai ţării, Cristian Pomohaci. Nu au lipsit şlagăre precum „A fi om îi lucru mare”, „De la Rebrişoara viu”, „De la Rebrişoara-n jos”, dar şi mai recentul „Dragi mi-s mie oile” îndrăgit deja de români.

         Îi felicităm încă o dată pe organizatori- Asociația de promovare a turismului ”Turist în Bistrița-Năsăud”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean Bistrița-Năsăud, Primăriile Prundu Bârgăului, Tiha Bârgăului, Bistrița Bârgăului și Josenii Bârgăului, cu participarea extraordinară a Asociației Produs de Cluj și Produs în Bistrița-Năsăud şi  sprijinul Prefecturii Bistrița-Năsăud - pentru aceste zile de neuitat şi sperăm să ne întâlnim la cea de-a V-a ediţie cu aceeaşi oameni frumoşi, cu artişti renumiţi, sănătoşi şi cu voie bună.

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5