Traian Melean şi canarii săi cobalt, campioni internaţionali la Reggio Emilia: E prima participare românească la o competiţie cu 35.000 de exemplare
Traian Melean şi ai săi canari au cucerit, săptămâna trecută, la cea mai importantă competiţie mondială de profil, de la Reggio Emilia (Italia), locul I la mutaţia cobalt, fiind prima participare românească la un eveniment de asemenea anvergură. Rezultatul confirmă multele titluri cucerite în ultimii ani.
„Şi anul acesta, la Campionatul Europei Centrale şi de Est, care s-a desfăşurat în localitatea Mor de lângă Budapesta, am reuşit să iau locul I, II şi III la mutaţia cobalt, la individual, iar la stam, cu un stam de cobalt neintensiv am luat locul I. La canari agate am luat locul I la Agate roşu intensiv, iar la roşu am luat în loc II. La mutaţia cobalt, la Concursul Internaţional de la Reggio Emilia, unde au fost expuse peste 35.000 exemplare, care s-a desfăşurat săptămâna trecută, am reuşit să iau locul I cu 93 de puncte, un lucru nesperat datorită primei participări româneşti la un concurs de o asemenea anvengură. Am fost singurul participant din România”, ne-a declarat Traian Melean.
Acesta a explicat că, în privinţa jurizării, fiecare pasăre este arbitrată în baza mai multor criterii, care însumate trebuie să ajungă la 100 de puncte, fiind asumate cu ştampila şi semnătura arbitrului internaţional. În aceste zile, bistriţeanul participă la Expoziţia Naţională a României de păsări de curte, păsări ornamentale, iepuri, porumbei, păsări exotice şi animale exotice, la Băicoi.
Totul este o încununare a unei pasiuni care vine încă din copilărie. „Această pasiune este de mic copil, am început prima dată cu porumbei, apoi cu peşti de acvariu şi de vreo 17 ani mă ocup de creşterea canariilor, în special a celor de culoare. Am avut mai multe rase sau mutaţii, dar pentru performanţă e necesar să te ocupi de mai puţine, astfel că am redus la trei rase în crescătorie. Pentru mine, mutaţia cobalt a rasei roşu-negru reprezintă cea mai mare parte din crescătorie, dar şi cea mai importantă. În această mutaţie am avut şi cele mai multe succese naţionale şi internaţionale”, ne-a povestit bistriţeanul.
Informaţii despre creşterea canarilor şi le-a luat din revistele de specialitate, dar şi prin prin participarea la expoziţii, de la alţi crescători.
„Pasiunea e până la un anumit nivel, adică să creşti câteva exemplare, care nu e costisitoare. De la un anumit nivel de performanţă devine costisitoare, când începi să umbli pe la concursuri, când ai cheltuieli de deplasare, cazare, masă, investiţii în exemplare valoroase care să-ţi dea, la rândul lor, exemplare cu care să participi în competiţii. Un exemplar valoros porneşte de la 100 de euro în sus. Exemplare bune se găsesc între 50 şi 100 euro, în străinătate, iar în ţară se pot găsi şi la crescători, la preţuri mai modice. La nivel naţional, nu merită să transformi această pasiune în afacere, din cauza puterii de cumpărare a românilor. La nivel internaţional, după un număr de 1000-2000 exemplare şi poate zice că ajungi la un beneficiu”, a explicat Traian Melean.
Traian Melean are în crescătorie – amenajată la mansarda unui bloc - 70 de canari, 34 de masculi, 36 femele, iar pentru vânzare mai sunt 25 de păsări. În judeţ mai sunt foarte puţini crescători de păsări, doar doi în Bistriţa, Darius Iuşan, care e crescător de porumbei, şi Tiberiu Horgoş. În ţară sunt undeva de 150 de membri în Federaţie, dar membri activi cu plata cotizaţiei la zi sunt vreo 40 de crescători.
Pentru cei care se gândesc la canar ca la un animal de companie, Traian Melean, a menţionat că nu ai foarte multă treabă, „îi pui într-un colţ, le dai mâncare şi apă”, însă nu le place să se joace. „E o pasăre mai distantă, dar e o pasăre elegantă şi frumoasă”, a concluzionat.
Citiţi şi:
- Traian Melean şi Tiberiu Horgoş, doi bistriţeni premiaţi, la Budapesta, pentru cele mai frumoase exemplare de canari
- Expoziţie de porumbei, găini şi iepuri la Bistriţa
- Peste 1000 de iubitori ai animalelor au trecut pragul expozitiei de porumbei, pasari exotice, gaini si animale de blana
- Sute de exemplare de porumbei, turturele şi păsări de curte vă aşteaptă să le admiraţi. Atenţie, mai e o zi!
- 12-14 ianuarie: Peste 230 de porumbei, expuşi în memoria eroului Filip Cristian
Adaugă comentariu nou