Tribuna 60

Ani Bradea

Între 20 și 23 octombrie 2017 a avut loc, în orașul de pe Someș, cea de-a V-a ediție a Zilelor Revistei Tribuna, manifestare culturală devenită deja tradiție. Sărbătoarea din acest an a evocat o vârstă rotundă a Tribunei, se împlinesc șaizeci de ani de apariție neîntreruptă a revistei, după ce o nouă serie începea la 10 februarie 1957, fără să uităm, desigur, că fondatorul Tribunei a fost Ioan Slavici, la 1884.
De cincisprezece ani, Revista de cultură Tribuna apare sub egida Consiliului Județean Cluj, instituție fără ajutorul căreia atât excelenta formă grafică, dar și proiectele care au făcut cunoscută revista în toată țară, și dincolo de granițele ei, nu s-ar fi putut realiza. În ultimii cinci ani Tribuna a devenit cu adevărat o revistă de cultură, pășind, din zona exclusiv literară în care se găsea, spre domenii precum: teatrul, filosofia, artele plastice și vizuale, științele sociale sau, din ce în ce mai des, traduceri din literatura europeană. În urmă cu un an a fost creată și varianta electronică, Tribuna Magazine, unde sunt postate, până în prezent, articole în limbile română, engleză și italiană. Tribuna a stabilit contacte și a călătorit, la invitația unor instituții de cultură europene, în Franța, Italia și Ungaria, unde s-au organizat prezentări ale revistei, ale cărților apărute la Editura Tribuna, sau expoziții în care copertele publicației au fost expuse ca obiecte de artă.
Am făcut această scurtă prezentare a activității Revistei Tribuna din ultimii ani pentru a se înțelege mai bine de ce în 2017 sărbătoarea prestigioasei reviste culturale din Cluj Napoca a fost mai încărcată de semnificații decât la precedentele ediții. Dar și pentru a-l introduce în poveste pe invitatul special din acest an, scriitorul Alessandro Cabianca, profesor al cunoscutei Universități din Padova, Italia, după ce, în primăvară, domnia sa a fost gazda unei delegații a Revistei Tribuna la Musei Civici Angli Eremitani din Padova, unde s-au lansat două cărți de poezie apărute la Editura Tribuna, traduse în și din italiană de către prof. Ștefan Damian. La Cluj, Alessandro Cabianca a susținut o conferință, în cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate aniversării Tribunei, pe teme mitologice. Mai exact am putut asista la o încercare de reinterpretare a unor mituri, în baza unor dovezi și scrieri mai puțin luate în considerare, dar care ar rescrie, în viziunea domniei sale, unele povești din mitologia clasică. Cercetarea este folosită de Alessandro Cabianca în creația proprie, în piesele de teatru pe care acesta le scrie, alături de alte lucrări în proză. Dar și în poezie, pentru că duminică, 23 octombrie, scriitorul italian ne-a recitat dintr-un volum al său, apărut în ediție bilingvă, italiană și română, în traducerea prof. Ștefan Damian, cel care a citit și varianta românească a poemelor. Prezența lui Alessandro Cabianca la Cluj Napoca, invitat la Zilele Revistei Tribuna, a întregit într-un mod admirabil schimbul cultural început cu succes în luna aprilie, anul curent, de către delegația Tribunei în Italia, la Roma, Accademia di Romania, la Padova, amintită deja, și la Institutul Cultural Român din Veneția.
Ca în toți anii precedenți, ne-am putut bucura de prezența la sărbătoarea Tribunei a domnului academician Alexandru Boboc, care, cu această ocazie, a ținut să-și reconfirme sprijinul necondiționat acordat revistei clujene, managerului ei, filosoful Mircea Arman, apreciind nivelul la care se situează publicația în prezent. Domnia sa a susținut și o conferință, în prima parte a zilei de sâmbătă, 21 octombrie 2017, conferința cu titlul: Convențional în limbajul artei moderne. Un privilegiu pe care domnul academician l-a oferit, ca de fiecare dată, cu generozitate participanților la evenimentul organizat de către Revista Tribuna. Expunerea, deosebit de provocatoare, care ne trimite din pictură în literatură și de la filosofie la muzică (domnia sa este și autorul unei cărți cu o temă apropiată, Filosofie și muzică, prolegomene la o fenomenologie a muzicii în orizontul filosofiei culturii, apărută la Editura Tribuna), poate fi citită integral în numărul 363, 16-31 octombrie, al Revistei Tribuna.
Pe parcursul celor trei zile dedicate manifestărilor, au avut loc mai multe lansări de carte, cinci dintre titlurile prezentate constituindu-se ca noi apariții ale Editurii Tribuna. Este vorba despre volumele: Filosofi ai crizei Europei, semnat de prof. Andrei Marga și prezentat de autor în prima zi, vineri 20 octombrie 2017; Lux inens, autor Vasile Zecheru; Momente din istoria Europei central-orientale (secolele XVIII-XX), semnat de către italianul Lauro Grassi, într-o traducere de Cristian Alexandru Damian și Ștefan Damian; romanul Siberii, al scriitorului Radu Ulmeanu și volumul de critică literară Cărți și contexte critice, autor Menuț Maximinian.
Am lăsat, oarecum intenționat, la sfârșit momentul deschiderii Zilelor Tribunei din acest an, pentru că recitalul actriței Diana Cozma, lectură inedită din D.R. Popescu, nu a fost doar un succes de public. Interpretarea admirabilă s-a dovedit de bun augur pentru una dintre cele mai reușite ediții ale evenimentului. Într-o sală arhiplină (participarea la sărbătoarea Tribunei din 2017 a fost numeroasă, au venit la Cluj scriitori din București și din multe alte orașe ale țării, nu am să încerc să-i localizez de teamă că aș putea lesne omite pe cineva, dar au fost și clujeni, firește), Diana Cozma a dat viață, pe rând, trecând uimitor de la un rol la altul, metamorfozându-se perfect, personajelor din piesa Ruga, a lui Dumitru Radu Popescu. La prima impresie o comedie, s-a dovedit, pe parcursul prezentării, că avem de-a face cu o incizie adâncă și dureroasă în societatea românească din zilele noastre, cu accente care îndeamnă la o reflecție cât se poate de serioasă. Textul integral poate fi citit în Tribuna din 16-31octombrie, și este prima, și singura apariție, până în acest moment, a unui fragment din piesa pe care ne-o pregătește marele scriitor român, membru al Academiei Române. O așteptăm cu deosebit interes! Până atunci, între ropotele de aplauze care au încununat interpretarea Dianei Cozma, și cortina care a căzut duminică, 22 octombrie 2017, peste încă un act al Zilelor Revistei Tribuna, se închide și se păstrează încă o manifestare de succes a revistei clujene.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5