Un nou scandal la Consiliul Judeţean

*nicio dezbatere, 16 voturi şi mult dezgust

Mult aşteptat şedinţă a Consiliului Judeţean nu a adus nimic nou sub soarele rotund şi palid din Bistriţa-Năsăud. Un nou circ politic, care ar fi putut să degenereze, bani împărţiţi după cum vor muşchii unora (de altfel bine lucraţi) , răfuieli personale, primari nemulţumiţi, unii cu ochii în lacrimi de supărare sau de ciudă, cam aşa s-ar descrie pe scurt „extraordinara” de joi.

Niciun cuvânt, din păcate, nu a fost spus despre sumele repartizate autorităţilor locale, ca să nu mai vorbim că tot „muţeşte” a trecut şi bugetul propriu al Consiliului Judeţean.

Prezenţa unui număr mare de primari, deja cunoscutele jigniri între Dorin Popescu şi Liviu Rusu, şi invers, „flacăra violet” din ziua de joi creau premisele unui

Dar un preşedinte de Consiliu Judeţean, dacă tot e om, trebuie să aibă şi diplomaţie, şi răbdare şi aducere aminte la vremuri când el făcea Opoziţie, iar cineva îl lăsa măcar să-şi spună punctul de vedere. Putea să-i lase măcar din Opoziţie să-şi spună punctul de vedere, pentru că la vot câştiga oricum. Atitudinea sa de ieri, graba de a vota cele mai importante două proiecte de hotărâre dintr-un an, ne duc cu gândul că Liviu Rusu simte că-i fuge …judeţul de sub picioare. Şi nu-i fuge atât de la Opoziţie, cât de la ai lui.

Noua formulă de la CJ: Bani permutaţi de la USL la …USL

Primul proiect al ordinii de zi a vizat repararea unei alte hotărâri, adoptate în 19 ianuarie, „atacată” şi de Opoziţie şi de prefect cu procedură prealabilă.

La vremea aceea, cele 13,585 milioane lei, adică sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2012, au fost repartizate ilegal. Vorbim despre cvorum de şedinţă şi de asigurarea majorităţii. Banii au fost împărţiţi preponderent primăriilor PDL, celorlalţi împărţindu-li-se nişte firimituri din care să-şi plătească partea de cofinanţare la cele două proiecte majore de mediu – „groapa” şi cu „apa” – aşa cum le ştiu bistriţenii.

Între timp, consilierii judeţeni ai Opoziţiei au elaborat propria variantă de repartizare pe unităţi administrativ-teritoriale a acestor sume. Propunerea nu a fost discutată în plen, pentru că preşedintele Rusu nu a fost de acord. În fine, social-democraţii şi liberalii ar fi vrut ca fiecare comună să primească minimum 170.000 lei, în timp ce municipiului Bistriţa i-ar fi alocaţi 628.000 lei, iar celorlalte trei oraşe câte 530.000 lei.

Ce a ieşit la final: anumite sume de bani au fost luate de la primării conduse de primari PSD şi PNL şi date altor primării, tot din PSD şi PNL. Adică, cum să bagi râca între colegi de partid şi de Uniune. Pe scurt. Primăria Bistriţa a pierdut cei 112.000 lei alocaţi iniţial, Sângeorz-Băi a rămas fără 50.000 lei, iar Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş fără câte 40.000 lei. Banii au fost permutaţi la Braniştea (+60.000 lei), Căianu Mic (+90.000 lei), Galaţii Bistriţei (+50.000 lei) şi Şieuţ (+40.000 lei).

Cei mai mulţi bani i-au primit primăriile Năsăud (531.000 lei), Dumitre (420.000 lei), Maieru (416.000 lei), Budacu de Jos (415 000 lei), Chiochiş (413.000 lei), Lunca Ilvei (405.000 lei).

La polul opus, cei mai puţini bani le-au fost alocaţi primăriilor Monor şi Poiana Ilvei, câte 2.000 lei (mai puţin decât un salariu de consilier al preşedintelui), Budeşti (7.000 lei), Milaş (8.000 lei), Şanţ (16.000 lei). Bine, Primăria Bistriţa ia 0 lei.

După ce virează banii pentru cofinanţarea proiectelor de mediu, unele primării rămân cu gaura de la covrig. Adică, Negrileşti cu 100 lei, Lechinţa cu 200 lei, Nimigea cu 400 lei etc.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5