În zona Beclean,

Un număr de 50 copii cu dizabilităţi vor beneficia de servicii specializate de recuperare

De săptămâna viitoare, o echipă mobilă de specialişti, constituită la nivelul Complexului de Servicii Sociale Comunitare Beclean, va oferi sprijin unui număr de 50 copii cu dizabilităţi din zona Beclean. Demersul este inclus în cadrul proiectului derulat de MMFPS, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud, şi finanţat prin Mecanismul financiar al Spaţiului Economic European.

În cadrul echipei pluridisciplinare au fost cooptaţi câte un asistent social, psiholog, psihopedagog, kinetoterapeut, aceştia urmând să se deplaseze în zonele mai puţin accesibile şi în familiile cu o situaţie materială precară, care nu-şi permit să ofere copiilor cu dizabilităţi accesul la servicii de recuperare. De altfel, chiar dacă în zona Beclean sunt aproximativ 120 copii cu deficienţe neuromotorii, nu există niciun furnizor acreditat pentru astfel de servicii. Echipa, coordonată de Sânziana Săsărman, va avea la dispoziţie o maşină cu dotări specifice, „gen ambulanţă”, care va ajunge la Bistriţa săptămâna viitoare.

Astfel de echipe mobile sunt create în 18 judeţe şi în două sectoare ale municipiului Bucureşti. Programul vizează şi formarea unor categorii de personal, care prin natura profesiei interacţionează permanent cu această categorie de copii. Cursurile au fost destinate personalului din cadrul Serviciilor de Evaluare Complexă de la nivelul tuturor DGASPC – urilor, personalului medical din secţiile de obstetrică – ginecologie şi secţiile de pediatrie, personalului didactic din grădiniţe şi şcoli gimnaziale. De asemenea, membrii comisiilor interne de evaluare continuă din cadrul unităţilor de învăţământ, precum şi membrii Comisiilor pentru Protecţia Copilului din fiecare judeţ vor fi instruiţi pe această tematică.

Proiectul „Creşterea capacităţii autorităţilor publice locale din România în vederea sprijinirii copiilor cu dizabilităţi în cadrul propriilor familii” are un buget total de 2.919.052 EUR, dintre care aproximatiov 75.000 euro a revenit judeţului Bistriţa-Năsăud. Chiar dacă proiectul se încheie luna viitoare, finanţarea serviciilor echipei mobile va fi făcută din bugetul DGASPC Bistriţa-Năsăud.

În Bistriţa-Năsăud, potrivit datelor furnizate de Olimpia Ababi, director general adjunct al DGASPC Bistriţa-Năsăud, sunt încadraţi în diferite grade de handicap un număr de 915 copii, dintre care 672 sunt cu cerinţe educaţionale speciale.

La lansarea activităţii echipei mobile, au subliniat importanţa acestui proiect Simona Oproiu de la Direcţia Generală pentru Protecţia Copilului din cadrul MMPSF şi vicepreşedintele CJ BN, Mihai Bumbu, alături de reprezentanţii instituţiei bistriţene şi ai CSSC Beclean.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5