Un primar, un oraş şi un viitor pentru toţi bistriţenii. Mircea Archiudean, primar pentru Bistriţa
Am urmărit cu atenţie în ultima lună şi jumătate ideile, propunerile, argumentele şi expunerile lansate în spaţiul public de principalii actori politici. Idei puţine, comune şi superficiale. Drumuri asfaltate, pieţe, piste de biciclete, şcoli şi grădiniţe, amenajarea malurilor râului şi pădurea Codrisor, wi-fi, terenuri de sport, lucruri normale aşteptate de multă vreme şi promise la fiecare 4 ani.
De ce nu s-au întâmplat toate acestea până acum? De ce nu vedem măcar un progres în proiectele pe care le agrează toată lumea şi le consideră priorităţi?
La aceste întrebări nu vrea nimeni să răspundă, candidaţii rezumându-se la a se prezenta, fiecare în parte, drept unică soluţie şi garant că lucrurile se vor întâmpla, de mâine începând, dacă va fi ales.
Din păcate lucrurile nu se vor schimba nici de această dată, dacă nu se schimbă fundamental modul în care vor fi tratate în continuare chestiunile de interes public în autocraţia bine instaurată în Bistriţa.
Oricât de tare ne dorim o schimbare a sistemului – atâta timp cât nu schimbăm nimic din datele de intrare, schimbarea nu are cum să se producă. Aceiaşi oameni, aceleaşi discursuri şi idei, aceleaşi metode şi atitudini vor genera inevitabil aceleaşi rezultate.
Este motivul pentru care am intrat în arenă politică şi m-am angajat în campania electorală.
Independent de orice condiţionare politică, materială sau relaţională, cu formaţia şi deprinderile de manager îmi propun să aduc în viaţa publică locală acele schimbări de care avem nevoie pentru a schimba în bine viaţa tuturor. Pentru că fiecare bistriţean să se simtă Reprezentat, Ascultat şi Respectat pe întreaga durată a celor 4 ani de mandat.
Problemele principale care au dus la starea de largă nemulţumire a bistriţenilor, în ciuda investiţiilor din ultimii 4 ani, enorme în raport cu posibilităţile normale ale bugetului local, sunt:
- un proces de adoptare a deciziilor defectuos care ignoră priorităţile cetăţeanului
- o abordare fragmentată a problematicii oraşului şi abandonarea gestionarii directe sau neimplicarea în sprijinirea unor domenii esenţiale pentru viaţa cetăţenilor oraşului.
- lipsa de încredere în resursele interne şi cultivarea conflictului în locul cooperării
- substituirea funcţiei de control şi evaluare cu activităţi de public relation
Pentru a ieşi din blocajul prezent este nevoie de:
- o nouă abordare şi repunerea în termenii corecţi a relaţiei dintre cetăţean şi administraţie,
- operarea unor deschideri structurale în modul de tratare a problemelor generale şi de perspectiva ale comunităţii,
- conducerea primăriei operând cu instrumentele şi funcţiile managementului instituţional şi privind în permanenţă spre cetăţean,
- regândirea priorităţilor administraţiei publice
Pentru a reuşi în acest sens am structurat programul nostru pentru Bistriţa corespunzător problematicilor considerate prioritate şi propunem concetăţenilor noştri patru pachete de propuneri de soluţii vizând problematica generală la care se adauga oferta de proiecte specifică ecologiştilor. Referindu-ne la problematica generală cele patru direcţii prioritare de acţiune sunt:
Pachetul 1 – Vizează procesul de adoptare a deciziilor de către administraţie, care trebuie să fie pe tot parcursul celor patru ani de mandat deschisă faţă de cetăţean, şi care în mod obligatoriu implica – consultare, ascultare, dezbatere
Pachetul 2 – Vizează cadrul instituţional şi îşi propune să creeze noi structuri sau dimpotrivă, renunţarea la cele nefuncţionale. Trebuie să ne asumăm integral gestionarea problemelor principale dacă vrem ca acestea să fie mai bine gestionate. În paralel trebuie să înţelegem faptul că nu suntem singuri şi că doar fiind parte a unui întreg mai mare putem să ne construim viitorul.
Pachetul 3 - Grupează propunerile care au ca obiectiv reorientarea administraţiei înspre priorităţile şi serviciile pe care le aşteaptă cetăţeanul în anul 2016.
Pachetul 4 – Proiectele de infrastructuri noi pe care le considerăm prioritare pentru perioada 2016-2020. Nu ne vom referi aici la lucrări de întreţinere curentă sau periodica cum sunt cele de refacere a tramei stradale sau proiectele deja lansate cum sunt cele privind reabilitarea termică a locuinţelor colective care în mod evident vor fi preluate şi continuate.
Vom prezenta în cele ce urmează succint ce conţin aceste propuneri urmând să dezvoltăm fiecare componentă pe parcursul campaniei electorale şi ulterior:
Pachet 1 – Adoptarea deciziei: consultare, ascultare, dezbatere
1. Dialog real în Consiliul Local începând de la temă de proiectare trecând prin implementare şi până la evaluarea proiectelor.
2. Întocmirea şi promovarea unor proceduri de lucru prin care să se realizeze o consultare reală şi regulată a ONG-urilor şi societăţii civile.
3. Instituţionalizarea dialogului cu cetăţenii în vederea generării de proiecte – Consiliul cetatenilor.
Pachet 2 - Structural – nu suntem singuri/putem să ne gestionăm mai bine problemele principale
1. Crearea Zonei Metropolitane în care să cuprindă întreg Nosnerlandul (Arcalia, Budac, Crainimat, Dumitra, Jelna, Livezile, Saratel, Tarpiu) – în vederea dezvolatrii proiectelor integrate de transport, turism, agrement, sport, conservarea patrimoniului cultural, dezvoltarea afacerilor;
2. Ieşirea din ADI Deşeuri şi gestionarea acestora direct de către municipalitate;
3. Înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitara “Sănătatea Bistriţei” prin care municipiul să se implice în susţinerea activităţii Spitalului Judeţean şi să desfăşoare programe de sănătate în cartiere şi şcoli;
4. Delegarea gestiunii unor servicii publice şi furnizarea unor servicii noi prin colaborarea şi susţinerea activităţii unor ONG-uri sau Biserici în domeniul asistenţei sociale, protecţiei copilului, sprijinirea categoriilor defavorizate, gestionarii situaţiei câinilor comunitari, etc
Pachet 3 - Administraţie în slujba cetăţeanului
- Servicii informatizate oferite cetăţeanului - creşterea numărului şi accesibilităţii serviciilor online; plata taxelor şi impozitelor de pe telefonul mobil, Internet wireless extins free în Bistriţa;
- Urmărirea permanentă – pe tot timpul implementării proiectelor a calităţii lucrărilor care se efectuează şi a respectarea termenelor de execuţie. Interzicerea accesului la atribuirea unor viitoare contracte publice pentru cei care au executat lucrări de proastă calitate
- Impunerea prin temele de proiectare a unor durate mici de execuție a lucrărilor publice şi a unor condiţii mai restrictive pentru organizarea de şantier;
- Revizuirea taxelor speciale în sensul reducerii, simplificării şi renunţării la cele nenecesare (ex. taxa pe oficierea căsătoriilor);
- Modificarea criteriilor de prioritate în repartizarea locuinţelor pentru tineri, a locuinţelor sociale şi urmărirea respectării acestor contracte.
Pachet 4 - Proiecte de infrastructură prioritare
- Extinderea la 3 benzi a Străzii Tarpiului
- Asigurarea utilităţilor de bază în tot oraşul. Introducerea furnizării de apă în Slatinita
- Realizarea pistelor de biciclete în oraş şi a traseelor marcate în afara lui şi introducerea suporţilor urbani pentru biciclete în vecinătatea instituţiilor, magazinelor şi blocurilor.
- Îmbunătăţirea infrastructurii şi a serviciilor pentru transportul public şi crearea de parcări la marginea oraşului pentru autovehiculele aflate în tranzit care opresc în Bistriţa.
- Începerea lucrărilor la Grădina Botanică
- Reabilitarea tuturor clădirilor din zona de rezervaţie istorică aflate în proprietatea municipalităţii şi crearea de spaţii la mansarde pentru desfăşurarea de activităţi social culturale în vederea revitalizării centrului istoric.
La cele prezentate mai sus se adăugă în mod firesc repunerea în dezbaterea Consiliului Local a proiectelor propuse de ecologişti în ultimii 4 ani care nu au fost aprobate şi noi proiecte vizând problematica protecţiei mediului înconjurător, a eficienţei energetice şi reciclarea deşeurilor recuperabile care vor fi prezentate separat faţă de problematica generală în progamul specific.
În perioda electorală vorbim în primul rând despre drepturi şi libertăţi. Toţi cetăţenii Bistriţei, au dreptul la un loc de muncă care să le asigure un venit îndestulător, la o locuită decentă, la utilităţi şi servicii publice de calitate, la acccesul la evenimentele sportive şi culturale pe care le doresc, la condiţii adecvate pentru refacere şi destindere. Avem dreptul la aer curat şi un mediu sănătos în care să ne desfăşurăm activitatea, să ne petrecem timpul liber şi să ne creştem copiii.
Acum este timpul să afirmăm că bunul simţ comun trebuie să prevaleze în fata gusturilor individuale şi raţiunea în fata fanteziilor nepractice şi costisitoare. Este timpul să spunem răspicat care sunt priorităţile noastre. Depinde de noi ca să devenim o comunitate solidară şi dinamică în care să existe oportunităţi pentru tineri şi vârstnici, pentru cei activi, pentru cei care studiază sau cei retraşi din activitate. Avem priceperea şi mijloacele pentru a reuşi gestionând cu inteligenţa resursele existente la nivelul comunităţii locale, respectând opţiunile fiecăruia şi raportându-ne cu responsabilitate la viitor.
Ing. Mircea Archiudean
Citiţi şi:
- Cum să alegi pachetul de servicii funerare pentru nevoile tale
- Întâlnire a parlamentarilor PDL cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România
- Spre o administraţie orientată înspre prioritaţile cetăţeanului şi creşterea calitaţii serviciilor publice
- APM BN a reluat procedura pentru contractul de servicii privind consultarea şi informarea publicului din localităţile cu arii protejate pentru care întocmeşte planuri de management
- Bistriţenii au ales! Pistele de biciclete, varianta ocolitoare şi parcările, cele mai dorite proiecte la Bistriţa
Comentarii
Oricare dintre candidati este mai bun decat Cretu, care in doua mandate si-a demonstrat limitele in administratia orasului. Cretu s-a remarcat prin cheltuirea unor sume considerabile pe numeroase proiecte fara rost, ba mai mult unele fiind chiar gresite.
Dintre numeroasele exemple, cel mai elocvent este la Campusul CNLR, care s-a lasat cu o paguba de 3,5 miloane de euro la bugetul local pe 2016 ca urmare a intarzierii lucrarilor, din cauza ca n-au fost in stare sa gestioneze finalizarea lucrarilor pana la 31 decembrie 2015, cu bani europeni. Si asta din cauza ca proiectul tehnic la campusul CNLR a fost întocmit greșit, iar in 2015 NU s-a lucrat efectiv vreme de 6 luni iar lucrările au fost reuate în luna noiembrie și constructorul NU s-a mai încadrat în termenul stabilit, astfel ca fondurile europene alocate campusului au fost retrase, iar continuarea lucrarilor se face cu banii alocați din bugetul local. Asa ca primarul Cretu, ca sa-si acopere incompetenta a reusit sa treaca prin consiliul local proiectul prin care au crescut taxele și impozitele în municipiul Bistrița pe anul 2016, cu ajutorul lui Costica Rus, Camelia Tabara si altii ca ei. Si iata cum bistritenii sunt obligati sa suporte din buzunarul propriu ineptiile cerlor care, culmea raman pe functiile lor si nu sunt intrebati de sanatate pentru pagubele cauzate bugetului local. O situatie asemanatoare se petrece si cu Strandul Codrisor, unde lucrarile au fost sistate deoarece proiectul de modernizare a ștrandului e GREȘIT. După ce în luna decembrie s-au turnat betoane , acum, în plin sezon de construcții NU se lucrează. Reprezentanții Primăriei susțin că de fapt e nevoie de completări la proiectul tehnic, deoarece s-a mers inițial pe o reabilitare iar la fața locului s-au întâlnit situații delicate,astfel ca investiția se va prelungi foarte mult ceea ce demonstrează că administrația Cretu NU poate gestiona incadrarea in timp a proiectelor demarate. Si exemplele ar putea continua.
Vezi: https://zupernews.wordpress.com/2011/07/05/bistrita-investeste-in-puz-ur...
Adaugă comentariu nou