La solicitarea legislativului local,

Unităţile de învăţământ năsăudean – la raport!

În cadrul ultimei şedinţe a legislativului au participat la dezbateri şi reprezentanţii unităţilor şcolare din oraşul Năsăud care, la solicitarea acestuia, raportând activitatea desfăşurată cu realizări sau neajunsuri.

Directorul adjunct al Colegiului Naţional „George Coşbuc”, prof. Steluţa (Someşan) Vâju, a atins trei probleme principale: finanţare, resurse umane şi dotări pentru liceul în care învaţă aproape opt sute de elevi (792) din jurul Năsăudului, dar şi din judeţele limitrofe (5). Cere sprijinul Primăriei oraşului pentru achitarea facturilor la utilităţi publice, primarul Dumitru Mureşan asigurând-o că, la viitoarea rectificare bugetară le va aloca fonduri în acest sens.

De asemenea, s-a pus problema ca celelalte localităţi din care vin elevi la şcolile năsăudene, să contribuie cu fonduri care să acopere o parte din cheltuielile pe care trebuie să le achite Primăria năsăudeană, care de ani buni a fost nedreptăţită de cei în drept şi responsabili cu împărţirea banilor pentru localităţile judeţului, repartizându-i-se sume sub necesar.

Directorul Grupului Şcolar Silvic, prof. Gavrilă Onul, în amplul raport, a amintit că şi-au completat baza materială, şi-au finalizat atelierul şcoală, au amenajat spaţiul de la subsolul clădirii, realizând săli de clasă cu mobilier nou. Internatul, singurul din oraş, ca şi cantina, sunt dotate modest, necesitând înnoiri.

Au un proiect de reabilitare a clădirii (mansardare) cu ajutorul IŞJ BN şi Primăriei oraş Năsăud, primind 500.000 de lei din totalul de aproape 1,5 miliarde alocate de Guvern, bani cu care nu pot demara reabilitarea. Aşteaptă deocamdată.

În liceu învaţă 404 elevi de pe toată raza judeţului şi din alte judeţe, având o rată a abandonului şcolar de 5%.

Au parteneriat cu OS Feldru, prin care asigură perioada de practică la agentul economic. De asemenea, au patru schimburi externe (două cu Franţa, unul cu Germania şi unul cu Suedia) şi altele două cu Polonia şi Grecia. Au parteneriat cu PNMR, Poliţia, Jandarmeria etc. Mai arată că şcoala a primit un autoturism Dacia Logan şi un tractor, elevii putând urma cursuri în vederea obţinerii permisului de conducere, dar au nevoie de combustibil.

Contabilul şef, Rozalia Brânduşă, de la Grupul Şcolar Economic, după ce prezintă structura claselor din liceu (620 elevi în 23 de săli şi 45 de angajaţi), arată foarte amănunţit şi competent situaţia financiară cu toate cele ce decurg: dotări, realizări, neajunsuri, doleanţe etc. Solicită mărirea taxei pentru închirierea sălii de sport pe care o au în administrare, pentru a putea să-şi achiziţioneze un utilaj pentru spălat sala, momentan fiind făcută de către elevi şi profesorii de sport.

Profesorul Bogdan Spiridonică, directorul Şcolii Generale „Mihai Eminescu” spune că are cheltuieli mari şi un buget mic pentru cei 707 de elevi, 55 de cadre didactice şi 25 de clase plus cele de la Valea Spinului, Liviu Rebreanu şi Dealul Cucului.

Este mulţumit de procentul de promovabilitate de 91,6%, de înfiinţarea Asociaţiei de părinţi, a II-a din judeţ, cu ajutorul căreia s-a putut plăti transportul pentru diferite acţiuni sau la olimpiadele şcolare.

Îşi doresc un sistem video de supraveghere şi asigurarea securităţii elevilor, mobilier noi, geamuri noi etc.

Directorul Grădiniţei cu program prelungit, Stela Bob, are în subordine cinci unităţi cu 384 de preşcolari, având şi dumneaei nevoie de bani pentru achitarea facturilor la gaz, la apă etc., legislativul şi administraţia oraşului promiţându-i ajutorul pentru rezolvarea situaţiei.

Au mai „dat raportul” în faţa legislativului local, Serviciul public de asistenţă socială din cadrul Primăriei, ec. Elvira Bârlădeanu şi şeful Poliţiei oraş Năsăud, scs. Ciprian Buta.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5