UNIVERSITATEA DIN CERNĂUŢI, FĂRĂ IZ ROMÂNESC

Universitatea din Cernauti are o istorie de aproape 150 de ani si astazi se gaseste in fosta resedinta a Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei. Dupa 1989, in conditiile prabusirii imperiului sovietic, romanii din nordul Bucovinei si-au pus speranta pentru a obtine macar cateva facultati cu predare in romaneste, un Centru cultural romanesc, un Teatru Nanional, un ansamblu folcloric. Nu s-a miscat nimic, mai mult, ucrainizarea bantuie si-n cele aproximativ 100 de scoli medii si licee romanesti. Un recensamant efectuat de putin timp, i-a catalogat pe bastinasii de aici in romani si « moldoveni »si astfel cei 20% romani au fost fragmentati in mod ticalos, astfel lipsindu-i de drepturile care le reveneau ca minoritate etnica cu un mare numar de oameni, romanii fiind in realitate, a doua minoritate etnica, dupa cea rusa, in Ucraina.

La Universitatea din Cernauti mai isi duce zilele o Catedra de filologie romana, numita cam altfel, pentru a nu irita autoritatile. Pe an intra aici 20 de tineri care vor fi viitorii profesori de romana, scriitori, ziaristi, traducatori.

Impozanta cladire a Universitatii din Cernauti, fosta resedinta a Mitropoliei Ortodoxe a Bucovinei, cum am mai spus, este o realizare deosebita de la sfarsitul secolului19. Este capodopera arhitectului ceh Josef Hlavko, cladiri asemanatoare, create de el, putand fi vazute la Praga, Viena Budapesta, Odesa. In Aula Magna a universitatii, la 28 noiembrie 1918, s-a proclamat unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei.

Universitatea din Cernauti este plina de semnele numelui pe care il poarta, « patronul spiritual » al universitatii, Osip Fedkovici, marele anonim, un prozator si traducator ucrainian, nascut la Storenet-Putilov, destul de departe de Cernauti.

Cernautii sunt pamant romanesc ucrainizat in ritm trepidant. In ultimele doua secole, aici intalneam o urbe cosmopolita. Numeroase strazi au numele tuturor scriitorilor ucraineni, insa in centru intalnim strazile Goethe, Schiller, Eminescu, Puskin, Petofi, Lermontov, Mickiewicz. Este aici si un monument romantic al marelui nostru Eminescu.

Astazi la Cernauti sunt biblioteci ucrainene, cateva rusesti, semioficiale, si una evreiasca gestionata de Societatea culturala a evreilor locali. Nu sunt biblioteci romanesti, austriece, germane sau poloneze. Pana in 1991 in Piata Primariei functiona o librarie romaneasca, « Luceafarul », in care se gaseau carti editate la Chisinau. Acum aici este un centru comercial pentru bijuterii si cosmeticale. Datorita unor intelectuali sufletisti, continua sa-si mai duca zilele cateva ziare si reviste de limba romana : »Zorile Bucovinei, Plai romanesc, Septrention literar, Arcasul. » La chioscurile oficiale de difuzare a presei, nu le gasesti.

Cu toata puternica ucrainizare, Cernautii raman pamant romanesc, aflat acum, printr-un teribilism al istoriei, in maini neromanesti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5