Varvara Negrușier, o învățătoare de excepție
Dați-mi voie să mă întorc în timp și să vă spun că în toamna anului 1949, curtea Școlii Pedagogice din orașul Năsăud părea neîncăpătoare pentru adolescenții ce au venit să susțină admiterea pentru a deveni dascăli.
Printre viitorii colegi se afla și o fată energică și isteață, care răspândea strălucirea unui diamant în jurul ei. Era Varvara Negrușier din comuna Maieru. Nu era numai isteață, frumoasă și inteligentă ci și o bună colegă care ne explica din nou lecțiile neînțelese în timpul pauzelor.
La terminarea celor patru ani de școală, pentru calitățile deosebite, a fost numită Inspector Școlar la Năsăud.
Peste câțiva ani ne-am reîntâlnit la Școala Generală nr. 1 din Bistrița unde a fost numită șefa Comisiei Metodice pentru ciclul primar, ajutându-și colegii să-și ia gradele didactice.
Varvara a fost o învățătoare de excepție, dând societății oameni bine pregătiți, care i-au purtat respect și recunoștiință toata viața “învățătoarei iubite”.
S-a căsătorit cu colegul de clasa Leon Hogiu. Bunul Dumnezeu i-a binecuvântat cu două fetițe frumoase și inteligente fiind bucuria și lumina ochilor ei. Ele s-au străduit și au reușit să fie ca “mamy”: harnice, perseverente, vesele, bune, inimoase și morale.
Acest minunat OM nu a trăit pentru EL, s-a dăruit celor dragi din toată inima și toata puterea, nefiind niciodată obosită.
Fericirea ei a fost completată de venirea pe lume a celor trei nepoței - astăzi ca niște brazi falnici - și o fetiță frumoasă ca o zi de primăvară. Ei au facultatea terminată având pâinea în mână. Ei o iubesc imens pe bunica cea blândă și bună care are mâinile vrăjite.
A avut o viață frumoasă și împlinită prin cele două fete minunate și cei patru nepoți de excepție. Tăvălugul vieții a trecut și peste ea, dar ca pasărea Phoenix a ieșit mereu biruitoare.
Varvara scumpă și buna noastră prietenă era frumoasă și harnică ca o albină și o “mare și cochetă doamnă” de la care noi prietenele, printre multe altele am învățat să facem mese princiare pentru familie și prieteni. Ne-ai învățat să fim vesele și tonice, iar prin bunătate și dărnicie să fim iubite de semeni.
Ușa casei tale era veșnic deschisă pentru sfat și ajutor. Noi toate îți vom simți mereu lipsa și te vom purta în sufletele noastre: Florica, Tania, Wanda, Puiu, Ioana, Antonia, Dudu, Livia din Australia, Mimi, Ani, Vasea, Traian, Nuți, Sabina Chiva, Floricuța, familia Figan și toți colegii cu care te-ai întâlnit în ultimii 26 de ani la minunatele revederi de la Năsăud.
Ai cântat și în corul bisericii greco-catolice de pe strada Gării cu vocea de privighetoare, cor care ne înălța sufletul spre Cer și Creator în fiecare duminică. Ai fost liantul nostru - O Doamne câte lucruri frumoase se pot spune despre tine OM minunat.
Varvara noastră dragă și iubită, să-ți fie țărâna ușoară și somnul lin! Mergi cu Dumnezeu! Ne rugăm ca EL să te aibă în pază!
Citiţi şi:
- Măiereanul Cornel Negrușier, asistent universitar la USAMV Cluj-Napoca
- Colegii de la CN "Andrei Mureşanu" alături de prof. Camelia Tabără
- Mitropolitul Clujului, la hramul Mănăstirii Cormaia. Crucea Transilvană pentru Ioan Negruşier
- Învățătoarea Leontina Burza, de la Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Bistrița
- Învățătoarea Varvara Negrușeri (Hogiu), un adevărat ”Domn Trandafir”
Adaugă comentariu nou