Vise împlinite, prin şcoală. Povestea elevilor din Cormaia, spusă de profesorul Florin Hodoroga
În 9 februarie 2021, visul elevilor din ciclul gimazial de la Școala din Cormaia, structură a Școlii Gimnaziale Artemiu Pupliu Alexi Sângeorz-Băi, s-a împlinit. Aceștia au primit 42 de tablete din partea Petrom România, în valoare de 33.210 lei, prin campania ”Drumul spre școală”.
Implicarea instituțiilor educative din localitate, Școala Gimnazială A.P. Alexi, respectiv Liceul Teoretic Solomon Haliță, în acțiuni de formare specifice pentru profesori în cadrul clusterului educațional Edunetwork – Bistrița-Năsăud, a deschis o poartă spre inițiative și spre finanțare în domeniul educației. Astfel am aflat despre organizația nonguvernamentală Narada, care conecteză proiectele profesorilor din sistemul public cu mediul de business.
Personal am vrut să-mi demonstrez că pot face ceva pentru elevii mei, că am învățat ceva urmând numeroasele cursuri din online și astfel NARADA a fost locul unde am găsit sprijin, ajutor, finanțare pentru proiectul gândit și acestea s-au materializat prin zâmbetele copiiilor fericiți ai Școlii ”A.P. Alexi” din Cormaia.
Povestea elevilor mei
Elevii mei deosebiți aparțin Școlii Gimnaziale ”A.P. Alexi” Sângeorz-Băi, cartierul Cormaia, școala fiind situată la 4,5 km de centrul orașului, la poalele Munților Rodnei pe frumoasa Vale Cormaia. Sunt 42 de elevi în 2 clase, în clasa a VII-a sunt 20 de elevi iar clasele a V-a (8 elevi) și a VI-a (14 elevi) învață simultan într-o singură sală. Elevii provin în mare parte din familii numeroase, defavorizate, cu o viață grea înăsprită de condițiile aspre a vieții de muntean. Copiii se pregătesc foarte puțin acasă pentru școală deoarece părinții se ocupă de creșterea animalelor sau sunt plecați în strainătate sau în țară la lucru. Acești copii sunt deosebiți, sunt și foarte harnici, plini de viață și se bucură când le este acordată atenție, când sunt întrebați de problemele lor. Elevii cormăieni parcă sunt din altă lume, deosebiți față de orășeni: nu le place să stea foarte mult pe telefon, la televizor, lor le place să iasă în natură, să crească animale, să muncească, să meșterească bicicletele, să devină adulți foarte repede. Mânuțele lor oglindesc cel mai bine viața aspră pe care o trăiesc. Au mare nevoie de sprijin în ceea ce privește educația iar școala online i-a dat peste cap deoarece din cei 42 de elevi, doar 4 au WiFi, ceilalți au doar date mobile, o parte doar, au folosit telefoanele părinților sau a fraților mai mari, au împărțit un telefon între ei, fiind mai mult de 2-3 frați într-o familie și au utilizat doar aplicația WhatsApp unde accesul la informație a fost limitat și unii au îngijorat foarte mult pentru faptul că nu vedeau profesorii!
Cu siguranță ziua de astăzi nu va fi uitată ușor de acești copii care strângeau cu bucurie tabletele la pieptul lor pe când ochii reflectau speranță și o mica împlinire!
După distribuirea tabletelor un grup de elevi ai școlii au demonstrat veleități artistice oferind un cadou artistic reprezentanților de la NARADA și OMV PETROM sub îndrumarea învățătoarei Livia Mihăilă. Au urmat discuții referitoare la impedimentele școlii online întâmpinate de elevi, de modul în care s-au descurcat părinții în acest context cu totul nou și de modul în care elevii vor utiliza dispozitivele în procesul educational, atât la școală cât și acasă.
Vreau să aduc mulțumiri și gratitudine colegelor care m-au ajutat la acest proiect: Dana Niculai- prin sfaturile primite la scriere și Anamaria Ureche - pe partea de comunicare cu cei de la NARADA!
Mulțumiri din suflet și doamnelor directoare ale Școlii Gimnaziale ”A.P. Alexi”, Cătălina Mureșan și Rodica Strugar pentru sprijinul acordat în materializarea proiectului!
Citiţi şi:
- Școala Gimnazială "A.P. Alexi" din Sângeorz-Băi și-a primit elevii în condiții europene!
- "LA MULŢI ANI, ROMÂNIA!"...de la Sângeorz-Băi
- DSP BN: 44 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară de funcționare! Care sunt motivele!
- Deputatul Suciu îi cere primarului Ogâgău să nu-i pedepsească pe părinţii şi elevii din Cormaia
- Şcoala Generală „Artemiu Publiu Alexi” Sângeorz-Băi şi un nou început
Comentarii
Nu mai ascundeti faptul ca INVATAMANTUL este la pamant, cu DIGITAL cu tot.Analfabetismul functional a trecut bine de 50%. Pana aici ne-a fost . Pregatirea este foarte superficiala.
Adaugă comentariu nou