Volumul propus spre premiere de ICR a fost lansat şi la Bistriţa. Dan Sociu refuză premiul "Cartea de Poezie a anului 2013"

sursa Gandul.info

Scriitorul Dan Sociu, desemnat castigator al premiului "Cartea de Poezie a anului 2013", pentru volumul "Vino cu mine stiu exact unde mergem", a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, ca va refuza distinctia, intrucat aceasta este finantata de ICR.
Premiul "Cartea de Poezie a anului 2013", in valoare de 3.000 lei, va fi oferit de Institutul Cultural Roman (ICR), reprezentat de Nagy Zoltan Mihaly, vicepresedintele ICR.

In contextul in care doar partea financiara este oferita de Institutul Cultural Roman, juriul evenimentului fiind cel care a decis castigatorul, poetul Dan Sociu a precizat ca: "Nu e oferit de ei (ICR, n.r.), dar premiul il iau din mana vicepresedintelui ICR, asadar este cam aceeasi chestiune".
"Ar fi rusine sa am o relatie prieteneasca cu reprezentantii nostri politici de acum", a mai spus aceasta.

De asemenea, acesta a declarat ca nu i-a anuntat in mod oficial pe reprezentantii galei in legatura cu refuzul sau, precizand ca, la randul lui, nu a primit informatii privind acordarea acestui premiu.

Totodata, Dan Mircea Cipariu, moderatorul si initiatorul Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013, a afirmat ca nu a fost anuntat oficial de Dan Sociu ca acesta nu accepta premiul.

"Daca avem o discutie pe teme literare atunci pot sa inteleg ca cineva accepta sau nu accepta un premiu literar, daca avem o discutie politica, nu ma intereseaza", a precizat acesta.

Pe de alta parte, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca se va consulta cu juriul privind acordarea distinctiei. "Juriul este suveran aici, nu eu, si nici o alta institutie. E o confuzie aici, nu ICR, si nu alta institutie acorda acest premiu, ci un juriu de profesionisti", a explicat acesta.

"Noi am propus si am cerut o finantare - este vorba de Asociatia Euro Culturart - din partea ICR, iar Institutul, ca si anul trecut, pentru ca nu e prima data cand se intampla acest fapt, a finantat acest premiu", a mai precizat acesta.

De asemenea, Dan Mircea Cipariu a afirmat ca: "Guvernul Romaniei sau Institutul Cultural Roman sau orice autoritate din Romania administreaza banii cetatenilor, nu sunt nici banii ICR-ului, nici ai Guvernului. (...) Sunt banii cetatenilor".

Juriul a fost format din critici literari care au castigat premiul Tanarul critic literar in cadrul galei, la editiile 2011, 2012, 2013 - Alex Goldis, Bianca Burta-Cernat si Mihai Iovanel.

Organizatorii celei de-a patra editii a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de Poezie a anului 2013 sunt Asociatia Euro Culturart si Muzeul National al Literaturii Romane, cu sustinerea financiara a Ministerului Culturii si a Institutului Cultural Roman.

Gala Tinerilor Scriitori este un eveniment care marcheaza sarbatorirea celei de-a patra editii a Zilei Culturii Nationale, conform unei legi promulgate pe 6 decembrie 2010 de presedintele Romaniei, si este un eveniment-concurs dedicat tinerilor creatori de literatura romana, cu varste intre 18 si 35 de ani, din spatiul geografic si cultural romanesc.

Cea de-a IV-a editie a Galei Tinerilor Scriitori - Cartea de poezie a anului 2013 va avea loc miercuri, de la ora 18.00, in Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane (MNLR) din Bucuresti.

Consiliul Judetean BN prin Centrul judeţean pentruCultură Bistriţa-Năsăud a organizat miercuri, 11 decembrie, la Plan B Cafeo întâlnire cu poetul Dan Sociu care şi-a lansat cel mai recent volum ”Vino cu mine ştiu exact unde mergem”,Editura Tracus Arte, Bucuresti, 2013. Dan Sociu s-a născut la 20 mai 1978, la Botoşani. Studii gimnaziale şi liceale în localitate. A urmat studiile universitare la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Ştiinţe Politice şi Filologie.A obţinut „Premiul Festivalului romano-canadian de poezie Ronald Gasparic”, după care, în anul 2002, i s-a decernat „Premiul Naţional pentru Poezie Mihai Eminescu” pentru volumul de debutborcane bine legate, bani pentru încă o săptămână.
În anul 2005 publică volumul de versuri cîntece eXcesive, la Editura Cartea Românească, pentru care primeşte „Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din Romania”.
În anul 2005, a lucrat ca redactor-şef al ziarului Curierul de Botoşani, publicaţie condusă de ofiţerul american antitero Derrin R. Smith, experienţă care stă la baza romanului URBANCOLIA.
În anul 2006, revista 22, în urma voturilor a peste douăzeci de critici literari, l-a desemnat ca fiind cel mai bun tînăr poet al momentului.
În 2007, la „Colocviul Tinerilor Scriitori din Cluj” a fost votat de colegii de generaţie ca fiind cel mai popular tânăr scriitor.
Traduce în 2007 prima antologie în limba română a poeziilor lui Charles Bukowski, Dragostea e un cîine venit din iad, iar în anul 2009 Ţara mlaştină şi alte poeme, o antologie din poeziile luiSeamus Heaney. A fost invitat de scriitoarea Herta Muller la Literaturfestival Berlin în 2007 şi, la recomandarea lui Mircea Cărtărescu, a obţinut o bursă la Akademie Solitude în 2008. A fost invitat pentru lecturi publice în Slovenia, SUA, Cehia, Polonia, Suedia, Austria, Republica Moldova.
În prezent, lucrează ca redactor al editurii Polirom şi publică în reviste şi ziare româneşti, precum şi în reviste din Austria (Wienzeille), Suedia (Ord & Bild şi Lyrikvännen), Polonia (Lampa), SUA (Circumferince – University of Columbia), Serbia, Spania.
.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5