Zeci de mii de telespectatori din ţară şi străinătate au urmărit spectacolul de Ziua Naţională realizat de Palatul Culturii şi Primăria Bistriţa

Ziua Naţională a României a fost marcată în Oraşul Imnului Naţional printr-un concert extraordinar realizat de Palatul Culturii şi Primăria municipiului Bistriţa. Evenimentul a fost transmis în acelaşi timp pe Hora TV, AS TV, Sângeorz TV şi Ardeal TV, unde zeci de mii de telespectatori s-au bucurat de frumuseţea cântecului patriotic, dar şi pe paginile de facebook ale televiziunilor, a Palatului Culturii Bistriţa şi Bistriţa Culturală, unde alte zeci de mii de persoane au rezonat cu frumuseţea mesajului transmis de artişti.
Sava Negrean Brudaşcu, alături de artiştii Mărioara Sigheartău, Petre Petruse, Anton Todică, Marian Predescu, Teodora Simionca şi Cornelia Hoha de la Ansamblul profesionist Cununa de pe Someş, director Dorel Cosma, coregraf Teodor Puşcaş, conducerea muzicală Alexandru Demeter, au transmis, prin cântec şi joc, clipe de neuitat ale lăzii de zestre româneşti.
Evenimentul a beneficiat de o binecuvântare din partea preoţilor de la Biserica Coroana, protopop Alexandru Vidican, prof. pr. Nicolae Feier şi pr. Vasile Beni.
În mesajul său, prof.dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii, a transmis că „Ziua Naţională a României este ziua noastră, a tuturor celor care simţim româneşte, indiferent în ce colţ de lume ne aflăm”.
„Veniţi la Bistriţa, prieteni, aici unde Mureşanu scutură lanţul cu a lui voce ruginită, cheamă piatra să învie, smulge munţilor durerea, preot al deşteptării noastre, vibraţie în sufletele tuturor românilor, Deşteaptă-te, române! De aici, din inima Ardealului, din Oraşul Imnului Naţional, din locul de unde au plecat sfinţite credenţionalele spre Alba Iulia, de aici înălţăm, împreună cu preacucernicii părinţi, o rugă spre cer, o rugă spre binecuvântarea României. Doamne, ocroteşte-i pe români!
Alături de noi, în emisiunea pe care am pregătit-o, a fost prezentă şi s-a rugat pentru ca Dumnezeu să-i ocrotească pe români, Sava Negrean Brudaşcu, o artistă de excepţie, o adevărată doamnă a cântecului românesc, un nume care ne este drag tuturor românilor”, a spus prof. dr. Dorel Cosma.
„Iubească-vă Dumnezeu pe toţi. E mare cinstea pentru mine să fiu prezentă printre bistriţeni. Vă mulţumesc din tot sufletul că aţi fost atât de generoşi să faceţi această emisiune extraordinară în această zi pe care eu o numesc sfântă, pentru că e a neamului nostru românesc. Din tot sufletul, pentru bistriţenii mei dragi, pentru toţi românii din ţară şi de oriunde din lumea asta unde s-ar afla, vă doresc mulţi ani, să ne ajute Dumnezeu să trecem peste această perioadă grea care m-a împiedicat şi pe mine să fiu acolo, cu dumneavoastră, la Bistriţa. Dar, rugându-ne şi având credinţă puternică şi dragoste între noi şi pentru neamul nostru cu adevărat românesc, reuşim. Din tot sufletul pentru tot neamul românesc, mulţi ani să trăiască România! Mulţi ani, dragii mei români, oriunde v-aţi afla în lumea asta, cu sănătate şi cu bucurii, cu sărbători frumoase de Sfânta Naştere a Domnului nostru Iisus Hristos. Să ne auzim cu bine. Dumnezeu să ne ajute! La mulţi ani!”, a declarat Sava Negrean Brudaşcu.
Ziua României a fost marcată peste tot în lume unde bate un suflet de român. Mesaje pentru Bistriţa şi România au transmis colaboratori din ţară şi străinătate, care au reliefat frumuseţea tradiţiilor româneşti, a literaturii şi a culturii unice în lume. „Suntem la mare distanţă, 17.000 km. Faţă de alte dăţi, de 1 Decembrie, pentru că omul judecă prin comparaţie, când am avut festivităţi semnificative pentru sărbătorirea Zilei Naţionale a României, de data aceasta suntem reduşi la o întâlnire pe zoom, ceea ce este mai bine decât nimic, dar se simte un oarecare simţământ de lipsă, ca să fiu foarte sincer, din cauza vremurilor pe care le trăim. Dar asta nu înseamnă că nu ne bucurăm de ea şi nu încercăm să facem o sărbătoare cât mai mare, să ducem vestea, aşa cum am făcut de fiecare dată în Australia. Este interesant faptul că, pe de o parte, numărul participanţilor este mai mare decât cel al celor care practic fizic vin la asemenea evenimente, în număr de 200-400, depinde de eveniment şi de la an la an. De data aceasta, şi sunt câteva grupuri româneşti, şi profesionale, şi culturale, şi sociale, sunt conectaţi la eveniment. Ceea ce s-ar putea, în mod paradoxal, să însemne că mulţi mai mulţi vor reuşi să vizioneze programul. Să ştiţi că adesea Bistriţa intervine în discuţie, şi în grupul poeţilor australieni de aici, dar şi în grupul cultural român şi, ca şi dumneavoastră, de abia aştept să ne putem reîntâlni.
Din partea Academiei Româno-Australiană pentru Cultură şi a tuturor celor asociaţi cu ea, dorim Bistriţei un 1 Decembrie fericit, o nouă viziune şi o nouă speranţă. Să punem deoparte ceea ce s-a întâmplat în anul 2020 şi să privim înainte. Bistriţei, Palatului Culturii - pentru care am un deosebit respect pentru tot ceea ce face – tuturor celor asociaţi cu dvs. în acel efort pe care eu îl dau ca exemplu aici – Bistriţa pentru mine este ca un boxer de categorie mijlocie dar care reuşeşte să bată pe unul de categorie grea - , sunt oraşe mult mai mari şi cu mult mai multe resurse dar care nu reuşesc un act atât de vibrant cultural ca cel de la Bistriţa, mult succes şi Dumnezeu să fie cu dumneavoastră”, a spus, prin intermediul platformelor online, scriitorul Daniel Ioniţă - preşedintele Academiei Româno-Australiene, de la Sidney.
Sărbătoarea a fost marcată nu doar cu cei din Bistriţa, nu doar cu artiştii şi cu populaţia municipiului Bistriţa, ci împreună cu românii de pretutindeni, împreună cu românii şi cei din străinătate, care simt alături de noi, chiar dacă nu sunt români.
Mesaje şi gânduri deosebite au venit de la Paris, Franţa şi din Ourense, Spania, dar şi din Germania sau din Las Vegas.
„Dragi bistriţeni, un an dificil, marcat de pandemie, se apropie de sfârşit. Cu ocazia sărbătorii naţionale, eveniment care ne-a unit de peste un secol, doresc, în numele saşilor din străinătate, cetăţenilor şi conducătorilor municipiului Bistriţa „La mulţi ani!”. Sper să trecem de această perioadă grea şi să ne revedem sănătoşi în anul care vine. La mulţi ani, Bistriţa! Numai bine tuturor în această perioadă foarte dificilă pentru mulţi”, a spus Hans Franchy, preşedintele Asociaţiei HOG Bistritz Nosen.
„De 1 Decembrie, vă transmit urările mele de bine din Las Vegas, statul Nevada. Numele meu este Florian şi sunt român. Dragii mei fraţi, prieteni şi concetăţeni, în această zi deosebită pentru ţara noastră – România – vreau să vă transmit cele mai mari urări de bine, sănătate şi belşug. România este şi va rămâne cea mai frumoasă ţară din lume. Întotdeauna trebuie să ne amintim de strămoşii noştri. Suntem dovada muncii lor, de la Burebista şi Decebal, Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, Mihai Viteazul, Bălcescu, Cuza, Iancu de Hunedoara şi toţi eroii noştri naţionali. Astăzi este o zi deosebită pentru România şi sunt covins că se uită la noi toţi aceşti strămoşi cu zâmbetul pe buze. România şi-a păstrat limba, şi-a păstrat identitatea, şi-a păstrat credinţa. Acum, când am păşit în comunitatea europeană, România este un exemplu de unitate şi înţelegere. Românii sunt şi vor rămâne o ţară cu oameni buni, frumoşi. Sunt convins că Dumnezeu va continua să se uite după România, s-o ocrotească şi să o binecuvânteze. La mulţi ani, România!”, a menţionat Florian Dumitru din Las Vegas.
Alături de bistriţeni a fost un alt prieten al românilor, un adevărat patriot, care trăieşte de mulţi ani în New York. Este vorba despre părintele profesor universitar dr. Theodor Damian. „Mă bucur că suntem împreună şi în acest fel. Mulţumesc pentru invitaţia de a spune câteva cuvinte despre semnificaţia Unirii, în general, de aici, de la noi, din New York, din comunitatea românească, din Familia de Duminică, în special. Importanţa actului Marii Uniri, de fapt marea reunire. Nu este doar socială şi politică ci existenţială. Ea cuprinde întreaga istorie a românilor, oriunde şi oricând, deci şi aici şi acum. În acest sens, mai ales în contextul în care vedem între noi tot felul de dezbinări, Unirea cea Mare, reunirea cea mare, deşi eveniment istoric, îşi cere pe mai departe împlinirea. Cum putem promova şi realiza unirea dintre noi? Iată, realtoirea pe trunchiul valorilor fundamentale ale neamului nostru: cinstea, omenirea, îngăduinţa, cultivarea dragostei şi încrederii, toate acestea încununate de sporirea credinţei în Dumnezeu, realizând în felul acesta ceea ce psalmistul admira atât de mult când zicea: Cât este de bine şi cât e de frumos ca să trăiască fraţii în unire. Mesajul acestui eveniment este, de fapt, pentru noi, românii de peste Ocean, dar şi pentru cei de pe alte meridiane ale diasporei române, precum şi pentru toţi fraţii noştri de acasă, legat de un apel insistent la unitate, la integrarea noastră în dimensiunile spirituale şi culturale alea neamului nostru. De fapt, realtoirea pe aceste valori, pe trunchiul şi tulpina acestor valori seculare, şi chiar putem spune milenare. Noi, aici la New York, în Familia de Duminică, am celebrat importantul eveniment duminică, pe 29 noiembrie, după Sfânta slujbă, alături de ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, printr-o serie de conferinţe, printr-un recital de poezie şi rugăciune şi, bineînţeles, cu gândul acasă şi România în suflet. Aşadar, de Ziua Naţională a României, La mulţi ani, Bistriţa!, La mulţi ani, România!”, a spus Theodor Damian, în mesajul său.
La final, de la Bistriţa, din oraşul în care s-a născut Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional – „Deşteaptă-te, române!”, românii din ţară şi străinătate au primit în aceste vremuri grele un mesaj de prietenie, pace, cu gândul că România este unică în lume.
„Avem o ţară mândră şi scumpă, avem şi vom avea România noastră. Este ziua noastră, a tuturor românilor! La mulţi ani, Românie! La mulţi ani, români de acasă, din Bistriţa, din ţară! La mulţi ani, români de pretutindeni!”, a încheiat prof. dr. Dorel Cosma, managerul Palatului Culturii.

Evenimentul a fost a fost posibil cu ajutorul echipei tehnice condusă de Adrian Puşcaş – regie, din care au făcut parte operatorii de sunet şi imagine Paul Rusu şi Ovidiu Moldovan, alături de secretariatul asigurat de Maria Herinean.

 

Comentarii

04/12/20 14:32
Marius Nicolae Pop

Foarte frumos! Nici un cuvant despre Iuliu Hossu,Miron Cristea ,I Bratianu,I Maniu,RegeleFerdinand si Regina Maria ,Alexandru Vaida-Voevod,etc.oameni care au facut eforturi uriase pentru infaptuirea Marii Uniri si a Romaniei Mari!! Nu-i nimic ,poate data viitoare! Cu respect, dr.MNPOp

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5