ZILE COLORATE
Esenţialul este să avem tot timpul câte un vis de realizat. Fericirea, ca şi ghiveciul de flori, din părţi mai mici se compune. Ca şi la puzzle, cu cât mai multe elemente le armonizăm, cu cât mai interesantă e căutarea, cu cât mai interesant e jocul, cu atât mai durabilă şi valoroasă va fi satisfacţia noastră.
Dacă ai potrivit două bucăţi de puzzle, nu înseamnă că eşti fericit, dar eşti mai fericit decât atunci, când stai cu o singură bucată în mână dezorientat.
Două bucăţi reprezintă un prezent imperfect, dar deja include posibilitatea de a găsi şi alte elemente, să se întregească şi mai bine imaginea lacunară, că se va naşte o lume din iluziile tale, sau cel puţin, o nouă iluzie.
Este foarte important să avem în faţă întotdeauna un vis, un scop realizabil. Acesta constituie stimularea motivaţiei pentru viaţă, provocarea esenţei vitale. Astfel, podul peste ape este continuu, nu se întrerupe în mijlocul râului agitat, şi balansoarul zboară fără întrerupere, nu se opreşte brusc agăţat în aer, după stângul ni-l punem piciorul drept pe pământ, care este solid şi stabil, şi nu paralizează membrele surprinzător în aer.
Dacă avem vise mai mici, nu uităm de ele de pe o zi pe alta, dacă ele sunt realizabile, ne dăruiesc încredere în noi şi curaj. La vârsta de adult ai învăţat deja să visezi în aşa fel, încât să-ţi poţi realiza visele. Tinerii preferă încă reveria, când îşi imaginează că vor deveni artişti, cântăreţi, fotbalişti, designeri renumiţi. Important, să-şi proiecteze astfel dorinţele, refulările, frustrările.
Apoi, ca şi scoarţa copacului, aşa cade câte un vis în faţa picioarelor lor, şi sunt foarte satisfăcuţi dacă vor reuşi în final să înfăptuiască unu sau două din planurile mari în dimensiuni pământene.
Urmează o perioadă, când amintirile frumoase se aşează frumos în apa unui lac liniştit, când nu ne mai observăm pantofii în picioare, atăt am umblat cu ei. Când curbele febrile ale inteligenţei devin înţelepciune şi se schimbă forma, numărul şi sensul cuvintelor rostite de ei, atunci urmează şi împlinirile pentru tineri.
Urmează o perioadă, când dimineaţa seamănă cu seara, şi ziua de azi seamănă cu ziua de ieri şi va semăna şi cu cea de mâine, atunci instrumentezi mari schimbări în viaţa ta. Îti părăseşti partenerul sau îl schimbi cu altcineva, te muţi la alt loc de muncă, intri în politică, accepţi o funcţie, te muţi în casa nouă, îţi reînnoieşti casa cea veche.
Dacă din acestea nimic nu-ţi reuşeşte, te apuci să visezi din nou. Proiecte mici, sigure, rentabile. Şi acest lucru te ajută să păşeşti mai departe.
Înaintarea la o anumită vârstă înseamnă foarte mult, relevă conservarea forţei tale de a năzui. Şi te vor iubi, dacă aşterni un pat viselor tale mici, dar importante, că ai avut curajul să sculptezi figuri, să pictezi şi să scrii gândurile tale, ai descoperit ceva din tainele ştiinţei sau ai construit o casă, că nu ţi-ai împrăştiat puterile, talentele, spiritul şi timpul.
Şi dacă sunt mărunte visele tale, statornicia reface lumina dimineţii.
Adaugă comentariu nou