Activități pe care să le facem cu cei mici când e urât afară
Copiii au nevoie de activitate indiferent de vremea de afară. Atunci când soarele este pe cer, iar temperaturile sunt potrivite, fără niciun dubiu că cel mai plăcut mod de a petrece timpul liber este afară. Activitățile în aer liber sunt preferate de cei mici pentru că, de regulă, includ și alți covârstnici, plimbări sau locuri noi.
Copilăria este perioada cunoașterii. Toate lucrurile noi sunt de mare interes pentru cei mici, iar perimetrul casei, pe care deja l-au învățat centimetru cu centimetru nu mai reprezintă un teritoriu de explorat.
Totuși, nu de fiecare dată îi și putem scoate la plimbare sau în parc. Deci, ce activități putem să facem cu cei mici când e urât afară?
În primul rând va trebui să ținem cont de dorințele și nevoile copiilor. Pentru a nu le oferi ocazia de a se plictisi, activitățile pe care le propunem trebuie să fie interactive și adaptate vârstei. Dacă vom alege jocuri pentru vârste mici, spre exemplu, deși copilul are între 6-8 ani, acesta va renunța rapid.
5 idei de activități potrivite pentru cei mici atunci când afară este urât
Dacă ai ajuns la finalul listei de activități pe care să le desfășori alături de copii, cu siguranță te interesează câteva noi idei:
-
Jocurile de societate
Interacțiunea în familie pune o bază sigură dezvoltării emotive a copiilor.Jocurile de societate se pot găsi atât online, cât și în magazinele fizice din orașul în care locuiești. Unele sunt amuzante, altele vor pune întreaga familie într-o competiție aprigă.
Cel mic poate învăța jucându-se despre competitivitate, dar și despre cum este să pierzi sau să câștigi. Jocurile de societate sunt o idee extrem de preferată de cei mici deoarece adună toți membrii familiei.
-
Lectură
O zi de lectură poate fi extrem de interesată atunci când și părinții sunt direct implicați. Alătură-te celui mic în demersul lui de cunoaștere a lumii fantastice, ia-ți cartea preferată și fă-te comod. Pentru tine va fi extrem de relaxant, iar pentru copil, o sursă foarte bună de dezvoltare a creativității, limbajului și dezvoltare cognitivă.
Atunci când este frumos afară, mergi într-o librărie și pregătește-te pentru zilele ploioase cu cele mai fascinante și interesante cărți. Poți, de asemenea, să le alegi și din confortul casei tale, online, însă ceea ce este cel mai important, implică-l activ pe cel mic în decizie.
-
Creați un traseu cu obstacole
Dați drumul unei curse în casă, fără a vă gândi la curățenia de după. Scaunele, mesele pentru copii, jucăriile sau alte obiecte de decor mai puțin fragile pot fi folosite pentru crearea traseului. Cei mici sunt extrem de încântați de astfel de provocări și își vor consuma și o bună parte din energia caracteristică acestei perioade de copilărie.
Puteți modifica traseul și îi puteți crește dificultatea pe măsură ce acesta reușește să îl parcurgă. Bineînțeles că în acest caz, și părinții au nevoie de un strop de creativitate.
-
Gătiți un desert impreuna
De rezultatul unei astfel de activități, se vor bucura toți membrii familiei. Alegeți cu cel mic un desert ușor și rapid de făcut pentru ca să nu aibă timp să se plictisească. Pregătiți ingredientele și oferiți-i indicații copilului cu privire la cantitate.
În final, reușita desertului va fi atribuită în cea mai mare măsură celui mic. Acesta se va bucura atât de rezultatul final, cât și de participarea propriu-zisă într-o activitate specifică „oamenilor mari”.
-
Puzzle/Logo
Acest tip de joc este unul indicat pentru stimularea cognitivă a copiilor. De asemenea, aceștia își vor antrena capacitatea de concentrare și atenție. Oferiți-i ajutor, idei și încurajări ori de câte ori simțiți că este nevoie pentru ca cel mic să rămână focusat.
Interacțiunea părinte-copil: factorul cheie în orice activitate
Copiii au nevoie să simtă din partea părinților un atașament sigur. Acest tip de siguranță provine în principal din interacțiuni. Copiii vor uita faptul că părintele a refuzat să le ia o jucărie în magazin, dar nu vor trece peste lipsa îmbrățișărilor, a cuvintelor de laudă și încurajare sau peste lipsa lor fizică.
Indiferent despre activitatea pe care o veți alege, citit, gătit sau jocuri de logică, factorul cheie pentru a-i menține captată atenția este prezența dumneavoastră. Copilul se va bucura de reușita unui puzzle atunci când părinții îl vor felicita.
Cei mici sunt încântați să povestească întâmplări, informații noi aflate sau pur și simplu modul în care și-au petrecut ziua. Lectura va fi cu atât mai palpitantă cu cât acesta va putea povesti ulterior despre experiențele personajelor. Pe lângă entuziasmul său, copilul își va dezvolta limbajul și își va îmbogăți vocabularul.
Interacțiunea părinte-copil va desăvârși orice activitate pe care o veți propune. Cel mic va înțelege astfel că nu este o sarcină pe care ia-ți trasat-o, ci este un mod de petrecere a timpului liber preferat și de dumneavoastră, în calitate de părinte.
https://www.freepik.com/free-photo/cheerful-mother-giving-highfive-her-small-son-home_26767547.htm
Citiţi şi:
- 5 sfaturi pentru dezvoltarea copilului tău
- Prof. înv. preșcolar Mihaela Vultur (GPP „Rază de Soare” Bistrița): Rolul terapeutic al activităţilor outdoor
- Top 5 activități pentru un weekend in familie
- 5 motive pentru care copilul tău ar trebui să învețe robotică
- Cum diversifici activitățile unui copil mai mic de 4 ani
Adaugă comentariu nou