Ziua Europei în Poarta Transilvaniei a promovat pacea! Muzeul Bistriţa, animat de liceeni creativi!

În fiecare an, la data de 9 mai, celebrăm Ziua Europei în amintirea momentului ce simbolizează piatra de temelie a Uniunii Europene: Declarația Schuman privind crearea unei Comunităţi Europene a cărbunelui şi oţelului. Este prilejul de a ne reaminti, mai mult ca oricând, de beneficiile aduse nouă de cea mai importantă inițiativă de creare a unei Europe prospere și pașnice, unită în diversitatea sa. 

În acest context, Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud” și Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România au organizat, la Muzeul Bistrița, evenimentul Ziua Europei în Poarta Transilvaniei.  După intonarea Imnului Uniunii Europene, Elena Bărbos, coordonatorul Centrului Europe Direct, a punctat faptul că acest eveniment este menit "să evidențieze valori fundamentale precum pacea, democrația, unitatea, solidaritarea, să promoveze proiecte de dezvoltare durabilă sau de promovare a identității locale, pe modele europene, idei creative, exemple de competențe verzi sau digitale – în contextul Anului European al Competențelor, puse în practică de tineri care ne demonstrează că viitorul ne surâde". 

În deschiderea evenimentului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean- Camelia Tabără, viceprimarul Bistriţei - Călin Stan, managerul Complexului Muzeal Judeţean - Alexandru Gavrilaş, Doru Ilieş - reprezentantul Tăşuleasa Social, consilierul local Alexandru Buhai din Dumitra - membru în Reţeaua europeană a consilierilor locali şi regionali din UE au vorbit despre valorile europene.  

A urmat jurizarea celor 19 obiecte înscrise în concursul „EU în Poarta Transilvaniei”, concepute şi realizate de tineri de la licee din Bistriţa, Beclean şi Prundu Bârgăului, ca o  călătorie imaginară pe potecile Via Transilvanica. Demonstrațiile cluburilor de robotică au promovat o Europă HIGH TECH.  Programul a cuprins şi o prezentare a rezultatelor cercetării „Percepția privind Uniunea Europeană în Poarta Transilvaniei”, împreună cu Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca. 

Standuri și prezentări de oportunități de finanțare europeană NextGen - PNRR, Erasmus +, Horison, Anul European al Competențelor și rezultate concrete au fost puse în evidenţă de Asociația Produs în Bistrița-Năsăud - Porți deschise spre cultură și self-Learn ,  Asociația Mocănița Transilvaniei - Mocănița culturală, Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean - Castel viu: artă și comunitate la Posmuș şi Extensia Bistrița a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca - Noaptea Cercetătorilor Europeni. 

Momentele muzicale au fost susținute de Liceul de Muzică Tudor Jarda, prin prof. Helga Melinda Deac - pian și Mihai Spân – vioară.

 

          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5