10 gustări sănătoase pe care să le consumi zilnic
Gustările dintre mese pot face o mare diferență în calitatea dietei, influențând aportul zilnic de calorii și nutrienți. Multe persoane fac, însă, alegeri alimentare nesănătoase când vine vorba de gustări.
Alimentele procesate, dense caloric, dar sărace în nutrienți, cum ar fi produsele de patiserie sau dulciurile, sunt adesea preferate pentru a stăpâni foamea între mese. Acestea cresc riscurile pentru sănătate, chiar dacă mesele principale sunt echilibrate.
Iată 10 idei de gustări sănătoase care îți vor îmbunătăți alimentația.
1.Fructe
Fructele reprezintă cea mai bună alegere pentru gustări. Acestea sunt sărace în calorii, dar bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Le poți consuma ca atare sau sub formă de smoothie ori salate, preparate din 2-3 fructe. Optează pentru o varietate de fructe în fiecare zi, cum ar fi:
- Fructe de pădure
- Banane
- Portocale
- Kiwi
- Mere
- Pere
- Prune
- Caise
- Pepene
- Ananas
- Cătină
2.Iaurt cu semințe și fructe
Amestecă un iaurt natural mic cu 1-2 linguri de semințe crude (de dovleac, chia, in sau amestec) și un fruct preferat mărunțit. În loc de fructe proaspete, poți opta pentru cele liofilizate sau cele deshidratate, pe care le poți găsi printre produsele bio românești de pe Obio.ro. De asemenea, poți completa totul cu un topping dintr-o linguriță de miere.
3.Nuci și alune
O mână de nuci, migdale, arahide, caju, fistic, nuci braziliene sunt o gustare simplă și nutritivă. Toate aceste alimente conțin grăsimi sănătoase, cum ar fi cele de tip Omega-3. Alege variantele crude (neprăjite) și nesărate. Le poți asocia cu un fruct.
4.Crochete de legume cu hummus
Hummusul este un preparat cremos obținut din năut și tahini (cremă din semințe de susan), bogat în fibre și proteine. Îl poți găsi în comerț. Crochetele de legume cu hummus sunt o gustare delicioasă și rapidă. Poți opta pentru tulpini de apio sau poți tăia în formă de sticks-uri un castravete, un morcov ori un ardei gras.
5.Toast cu halloumi sau tofu gratinat
O felie de pâine integrală cu o felie de tofu sau brânză halloumi, oregano și roșii cherry furnizează cantități importante de fibre, proteine și calciu. Rumenește felia de tofu sau halloumi într-o tigaie antiaderentă fără ulei.
6.Toast cu avocado și ou fiert
O altă idee de gustare delicioasă este toast-ul cu o lingură de pastă de avocado, zeamă de lămâie, sare și un ou fiert feliat pe deasupra.
7.Bruschete cu roșii
Pentru a prepara bruschetele cu roșii sub formă de gustare ai nevoie de două felii subțiri de pâine integrală, uscată sau prăjită, roșii cubulețe sau pasate, 2 lingurițe de ulei de măsline, sare și oregano.
8.Chefir și biscuiți integrali
Chefirul este un aliment fermentat obținut din lapte, bogat în probiotice care susțin sănătatea florei intestinale. Îl poți asocia cu câțiva biscuiți integrali fără zahăr sau biscuiți dietetici din ovăz, preparați în casă.
9.Brioșă cu fructe
Pentru zilele în care preferi o gustare dulce, poți opta pentru o brioșă preparată în casă, din făină integrală și fructele preferate, cu un conținut moderat sau scăzut de zahăr. Întotdeauna este mai bine să preparăm acasă astfel de gustări, decât să le alegem pe cele din comerț, intens procesate.
10.Rondele de orez cu unt de arahide și gem
Vrei o gustare dulce, sănătoasă și rapidă? Doar unge 2-3 rondele de orez brun expandat cu o linguriță de unt de arahide și una de gem sau dulceață! În loc de unt de arahide, poți folosi unt de migdale, caju sau fistic, însă optează pentru o variantă 100% naturală.
Așadar, fă alegeri alimentare sănătoase pe tot parcursul zilei. Nu exagera, însă, cu gustările – 2-3 pe zi sunt suficiente. De asemenea, urmează o dietă variată și echilibrată pe termen lung.
Sursa foto: Shutterstock.com
Adaugă comentariu nou