Acordarea titlurilor de Cetăţean de Onoare al judeţului şi lansări de carte, la inaugurarea Centrului German
Ziua de 24 Ianuarie va fi marcată de administraţia judeţeană printr-un eveniment cultural de marcă, prilejuit de inaugurarea Centrului German - care va funcţiona în Casa Argintarului, reabilitată prin fonduri europene – deschis prin cuvintele de bun venit adresat de preşedintele CJ, Emil Radu Moldovan, şi de către prefectul Ioan Ţintean.
Locaţia se pliează cu momentul central al acestei acţiuni, şi anume înmânarea titlului de Cetăţean de Onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud la trei personalităţi marcante, mai ales că, două dintre acestea au o legătură directă cu tot ceea ce înseamnă spiritul german. Este vorba despre ec. dr. dr. h.c. Heinrich Schnatmann şi dr. ing. Georg Lecca, acompaniaţi de prof. univ. dr. Liviu Maior.
***
Prof. univ. dr. Liviu Maior, personalitate marcantă a învăţământului românesc, s-a născut la Beclean. Absolvent al UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie-Filozofie, obţine în 1974 titlul de doctor în istorie. După finalizarea studiilor a urmat o carieră academică, fiind profesor universitar la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca şi la Universitatea Bucureşti.
Aflat la cârma învăţământului în perioada 1992-1996, în calitate de ministru al Educaţiei, a declanşat o adevărată reformă administrativă, structurală şi de conţinut în întreg învăţământul preuniversitar şi superior.
Lucrări de investiţii, reparaţii, dotări şi amenajări şcolare din judeţul nostru au cunoscut, în perioada de referinţă, o amplă dezvoltare prin sprijinul ministerului condus de Liviu Maior, printre care actualele Şcoli Gimnaziale nr. 5 şi nr. 6 din Bistriţa, sala de sport din Parcul municipiului Bistriţa, cabana sportivă de la Piatra Fântânele, construirea şi darea în folosinţă a Şcolii Generale „Liviu Rebreanu” Beclean, a unui nou local de şcoală la Maieru, plus unităţi preşcolare şi primare la Podul Rebrei, Dealul Cucului, Recele, Podirei, Tiha Bârgăului etc.
În perioada 1996-2002, a fost ales senator, iar în perioada 2002-2005 a fost ambasadorul României în Canada. S-a implicat şi în activitatea sportivă, până în 1992 îndeplinind funcţia de preşedinte al CS Universitatea Cluj-Napoca; a publicat 10 cărţi şi peste 150 articole şi studii în reviste şi anuare. În 1993 a primit premiul Academiei Române, este Cetăţean de Onoare al oraşului natal, al municipiului Bistriţa şi al municipiului Cluj-Napoca.
***
Economistul dr. dr. h.c. Heinrich Schnatmann şi-a adus o contribuţie deosebită la promovarea prestigiului judeţului Bistriţa-Năsăud în plan naţional şi internaţional, în domeniul social, cultural şi învăţământ. A contribuit la dezvoltarea infrastructurii sociale, educaţionale şi spitaliceşti din judeţul nostru, la extinderea relaţiilor externe cu parteneri din Germania, a mijlocit contacte cu mediul politic şi economic din Germania. Heinrich Schnatmann a contribuit la transferul de know-how şi sprijin financiar direct pentru crearea de centre de îngrijire paleativă în administrarea Bisericii Ortodoxe Române, precum şi în abordarea multidisciplinară a bolilor rare (autism, sindromul Prader-Willi sau Alzheimer). Acesta a sprijinit dezvoltarea filialei din Bistriţa a Universităţii Tehnice Cluj-Napoca. A organizat acţiuni de strângere de fnduri în Germnaia pentru proiectele şi iniţiativele sociale din judeţul nostrui, sub genericul „Aktion Hilfe Rumaniei”, fonduri din care a finanţat o serie de proiecte sociale ale unor ONG-uri din judeţul nostru, dar şi cele peste 75 de transporturi umanitare.
***
Dr. ing. Georg Lecca este originar din Gheorgheni, judeţul Harghita, fiind absolvent al Universităţii Timişoara, Facultatea de Matematică, promoţia 1970 şi al Institutului Politehnic „Traian Vuia” Timişoara, Facultatea de Sudură, promoţia 1976. A studiat Istoria Artei la Munchen, iar în 2009 obţine titlul de doctor în arte vizuale. Din 1990 este expert tehnic, auditor pentru sisteme de calitate în cadrul Concernului TUV Sud Industrie Service GmH în Munchen, fiind şeful Compartimentului certificări vehicule feroviale.
Georg Lecca a consiliat mediul de afaceri al judeţului, în implementarea sistemului de management al calităţii TUV Sud Industrie Service GmH Germania, care dă un plus de credibilitate afacerilor în relaţiile interne şi internaţionale. Printre firmele reprezentative ale judeţului care au beneficiat de consiliere şi certificare se numără Comelf, Iproeb, Rombat, Teraplast, Raal, Electroplast, Politub, Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Proinstal etc.
În paralel, Georg Lecca a promovat valorile culturale şi artistice ale judeţului, prin iniţierea unui proiect editorial care, pe parcursul a două decenii, a cuprins 90 titluri, albume, monografii, eseuri, poezie etc. Activitatea culturală a fost dublată de donaţii, precum Bustul turnat în bronz al lui Corneliu Baba, dar şi alte lucrări pentru Muzeul de Artă Comparată din Sângeorz Băi.
***
Profesorul universitar dr. Vasile Dâncu va fi şi el alături de prietenii săi din Bistriţa, pentru prima lansare de carte din acest an. Este vorba despre lansarea publică a volumului „Triburile. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook”. Momentul va fi moderat de scriitorul Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” .
„Jocul democratic de azi este respins pentru că a fost blocat de către partidele politice, monopolizat de instrumente media şi actori economici care vor rămânerea în logica socială şi economică a devenirii sistemului social şi politic clasic. Cetăţenii sunt apatici, blocaţi în pesimism, neîncredere şi înstrăinare, iar din această stare nu-i putea scoate decât o logică a seducţiei cu care funcţionează reţelele de socializare şi mass-media. Reţelele de socializare permit fabricarea unor noi identităţi şi naşterea unor grupuri neconstrângătoare, deoarece poţi să-ţi alegi prietenii, îi poţi decupla oricând, te poţi baza pe sentimentele lor afişate prin emoticoane sau alte simboluri de stare”, fiind doar câteva dintre gândurile autorului.
***
Nu în ultimul rând, evenimentul de la Centrul German va găzdui şi o conferinţă privind contribuţia saşilor transilvăneni la dezvoltarea economică, socială şi culturală a judeţului nostru, prezentată de istoricul Gunter Klein şi de prof. drd. Anca Berendea, dar şi vernisajul expoziţiei pictorului Norbert Thomae (născut la Bistriţa, dar stabilit, din 1949, în Germania).
Citiţi şi:
- Bistrița își rescrie istoria. Centrul German, deschis în prezența cetățenilor de onoare ai județului! În vremuri trecute, domnitorul Petru Rareș poposea aici
- Heinrich Schnatmann, din nou, în vizită în Bistriţa
- Donaţie de peste 25.000 euro de la partenerii germani pentru Consiliul Judeţean
- Consiliul Judeţean a aprobat lista celor şase Cetăţeni de onoare ai judeţului Bistriţa-Năsăud
- Exclusivitate! Vezi cine sunt cele cinci propuneri de Cetăţean de onoare al judeţului Bistriţa-Năsăud!
Adaugă comentariu nou