Administraţiile de pe Sălăuţa, la zi

Telciu

Drumurile forestiere din bazinul Fiad – care însumează peste 11 kilometri de căi de acces – suferă lucrări de reabilitare şi modernizare, făcând accesibilă legătura între mai multe zone împădurite aparţinând comunei Telciu. Este vorba despre drumurile de pe Fiad, Fiezel, Valea Poienii şi Valea Luştii, care au suferit deteriorări cauzate de viiturile produse de ploi sau topirea masivă a zăpezilor. Aceste lucrări sunt posibile proiectului accesat de către Primăria Telciu în baza Măsurii 125 B „Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea silviculturii” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, fiind vorba despre o finanţare nerambursabilă de 1,5 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.
Lucrările sunt executate de firmele „Dimex Construct 2000” din Rebra şi „Frasinul” din Maieru, trebuind finalizate în 12 luni.

Coşbuc

Şi comuna Coşbuc se bucură de finanţări europene accesate de administraţie în baza Măsurii 322 – de modernizare a satelor româneşti. Este vorba despre 2,5 milioane de euro – fonduri nerambursabile, bani cu care a fost reabilitat şi modernizat Căminul Cultural (reparaţii pornind de la soclul fundaţiilor, refacerea incintelor, a pardoselilor, continuându-se cu refacerea acoperişului, învelitorii, a gardului împrejmuitor, executarea zugrăvelilor, finalizând cu dotările de instalaţii termice, de sonorizare, de mobilier, lumini de scenă, veselă sau garderoba ansamblului folcloric. De asemenea, a fost modernizată bucătăria, fiind dotată cu o cameră frigorifică; au fost construite grupuri sociale, inclusiv pentru persoanele cu dizabilităţi fizice; s-a amenajat un spaţiu pentru petrecerea timpului liber fiind dotat cu mobilier pentru practicarea tenisului de masă, seturi de şah, table şi darts), care a devenit Centrul Cultural „Iuliu Bugnariu – Sălăuţeanu” în memoria învăţătorului şi folcloristului local care a trăit între 1864 şi 1929. Inaugurarea va avea loc în curând.
Fondurile accesate pe Măsura 322 sunt folosite şi pentru reabilitarea drumurilor de interes local, introducerea canalizării şi la construirea unui orfelinat cu 16 locuri de cazare pentru copiii abandonaţi.

Salva

Administraţia sălăuană este preocupată în această perioadă de consolidarea podului peste Sălăuţa care face legătura între strada pe care sunt Primăria, Şcoala Generală „Tiberiu Morariu”, Poliţia şi Căminul Cultural şi prelungirea care duce către drumul DN 17C. Se profită de faptul că în această perioadă debitul Sălăuţei a scăzut mult din cauza secetei, fapt care face posibilă intervenţia la structura de rezistenţă a doi piloni de susţinere care a fost afectată de inundaţiile şi sloiurile de gheaţă din anii precedenţi.

Runcu Salvei

Ajuns la al treilea mandat în fruntea comunei Runcu Salvei, primarul Anchidim Pavelea ne informează că localitatea se pregăteşte de sărbătoare, în această perioadă având loc două evenimente deosebite pentru runcani. Este vorba despre resfinţirea bisericii din centrul comunei, pe data de 26 august, când comunitatea va asculta slujba religioasă oficiată de PS Vasile Someşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Pe data de 8 septembrie, de Sf. Maria Mare (Naşterea Maicii Domnului), este programată ediţia a doua a Zilelor Culturale ale localităţii, la care „vor participa toţi fiii satului”, cum ne-a spus primarul Anchidim Pavelea.
În program sunt lansări de carte, dezvelirea bustului învăţătorului Ioan S. Pavelea, a cărui nume îl poartă Şcoala Generală, precum şi un deosebit programe folcloric susţinut de membrii ansamblului „Roata din Runc, dar şi alţi invitaţi din judeţ”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5