Ajutor european pentru ca țăranii de subzistență de la noi să se angajeze, să învețe folosirea calculatorului și să facă… afaceri

537 de persoane ocupate în agricultura de subzistență din zona rurală a județului Bistrița-Năsăud (localitățile Maieru, Ilva Mică, Șanț, Rebrișoara, Runcu Salvei, Silivașu de Câmpie, Feldru, Dumitra, Nușeni, Căianu Mic, Parva, Măgura Ilvei, Zagra) și Cluj (localitățile Cășeiu, Unguraș, Cîțcău, Mica, Cuzdrioara, Cășeiu, Vad, Gilău) au urmat 20 de luni de activități informative privind oportunități de calificare și dezvoltare antreprenorială oferite într-un proiect european axat pe soluții durabile. Membrii grupului țintă au beneficiat de consiliere în carieră, fiind sprijiniți să identifice nevoile de formare adecvată în vederea ocupării unui loc de muncă, inclusiv cu servicii ulterioare de mediere pe piața de profil. Ca urmare, peste 80 de persoane și-au găsit un job; 505 dintre participanții la instruire (517) au fost calificați pentru alimentație publică, frizerie, coafură, îngrijirea bătrânilor la domiciliu, confecționarea/asamblarea articolelor textile, ca barman, lucrător cablaje auto, finisor în construcții, sau au dobândit competențe certificate de utilizare a calculatorului ori antreprenoriale. De asemenea, 37 dintre cei care au urmat cursuri specifice (160) au primit sprijin financiar sub formă de premii pentru concretizarea ideii de afacere.
Prin obiectivul asumat și realizat, proiectul a vizat îmbunătățirea calității resurselor umane din județele Cluj și Bistrița-Năsăud în vederea creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă preponderent feminine prin calificare și înființarea de afaceri locale în mediul rural. Inițiativa a contribuit la atragerea și menținerea a cât mai multe persoane pe piața locală și implicit la creșterea șanselor de ocupare a unui job, în special pentru locuitorii ocupați în agricultura de subzistență – se arată în concluziile implementării.
Aceasta a fost efectuată de Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş Dej, cu începere din 31 martie 2014, în parteneriat cu CDM Consulting SRL (Cluj-Napoca). ”Calificare şi antreprenoriat – soluții durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistență” a avut parte de o finanțare nerambursabilă de 2.009.958,44 lei.

Comentarii

22/11/15 11:25
CETATEAN DE Bis...

Daaaaaaa........... ! La "tara" , au mai ramas cateva babe si cativa mosnegi. N-ai treaba, cum vor merge aia sa se "sculeze " in IT... ! Tineretul nu este implicat nici 10% in activitatile care se desfasoara "la tara " ! Nu stiu zau... cine va participa la aceste cursuri.

29/11/15 14:17
Cititor

No de-amu... o s-o vad pe "Lelea Floare"... la "Caminul coltoral din sat " la "lectii de IT "... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5