Alexandru Morar (consilier local PSD): Traian Ogâgău nu poate fi Vladimir Putin în Sângeorz Băi. Noi sperăm ca până de sărbătorile de iarnă să fie referendum, să avem un primar interimar

         De săptămâna trecută, un grup de sângeorzani nemulţumiţi de activitatea primarului Traian Ogâgău a declanşat o campanie de strângere de semnături pentru organizarea unui referendum de demitere a primarului din oraşul staţiune. Lucrurile au escaladat o dată cu conflictul verbal avut de primarul în funcţie cu un locuitor al oraşului. Revoltaţi de această atitudine, s-a demarat acţiunea de strângere de semnături. Pentru organizarea referendumului, cel puţin 25% din cetăţenii cu drept de vot trebuie să semneze cererea.

         În acest context, am discutat cu cei mai implicaţi sângeorzeni din această campanie, doamna Victoria Morar, Alexandru Morar şi Ioan Niţu.

         Nelu Boldea: - De unde a pornit toată treaba aceasta?

Victoria Morar: - Toată această treabă a pornit de la mai multă lume revoltată, de la mai mulţi locuitori ai oraşului care au fost revoltaţi şi nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în oraş.

Nelu Boldea: - Care sunt nemulţumirile dumneavoastră?

Victoria Morar: - În primul rând, modul în care ne tratează domnul primar, atitudinea lui. Eu cred a fi primar înseamnă să-ţi iubeşti, în primul rând, semenii. Dacă tu ai candidat la primărie, trebuie să ştii că ai de-a face cu oamenii, trebuie să ţi-i iubeşti şi să-i respecţi. Acesta este cel mai important lucru.

         Nelu Boldea: - Un alt motiv?

         Victoria Morar: - Un alt motiv este modul de abordare  a conflictelor, el nu ştie să facă pace între locuitorii Sângeorzului. Eu de la acest lucru am pornit şi pe mine m-a ambiţionat acest lucru.

         Alexandru Morar (consilier local): - Eu am un motiv al meu, în calitate de consilier local. Eu nu am treabă neapărat cu nemulţumirea ciobanilor, cu caii, sunt lucruri bune, trebuie să fie curăţenie, să fie ordine şi disciplină, dar nu cu dictatură şi nu cu forţa, aşa cum ştie el, cum gândeşte el. Mie mi se pare că un primar care flutură o chitanţă de 1000 lei şi spune „mulţumesc, încă 1000 lei la bugetul local” că a dat o amendă la cineva care nu s-a putut da jos din căruţa cu fân să-şi strângă balega, dă dovadă – hai să nu spun de ăsta din Coreea, Kim Jong -Un – dar nu poate fi nici Vladimir Putin în Sângeorz Băi. Mai mult, sunt nemulţumit de modul cum gestionează banul public. Durerea mea ca şi consilier şi motivul pentru care am ajutat – pentru că chestia aceasta nu a pornit nici din Consiliul Local, nici de la consilierii PSD, cum se anunţă, nici de la Daniel Suciu.

         Nelu Boldea: - Daniel Suciu a declarat public că el nu se implică.

         Alexandru Morar: - Corect. Nici din consilierii noştri nu s-au implicat toţi. Unul s-a implicat mai mult, altul mai puţin, fiecare după forţa pe care o are şi încredinţarea pe care a avut-o, dar, motivul meu personal, direcţia în care a luat-o primarul în Sângeorz Băi, mie mi se pare o direcţie greşită şi felul în care gestionează banul public.  Câteva motive... Legat de Ifron-ul Primăriei, care de doi ani, cu tractor nou, stă parcat şi închiriază un utilaj. Dacă întrebi preţul, nu-ţi spune, al cui e, nu-ţi spune, că aşa vrea el. Utilajul Primăriei stă parcat şi cel al firmei din Năsăud, care am înţeles că costă 350 lei/zi, lucrează sau nu lucrează, banul pleacă din Primărie în fiecare zi, strânge aceleaşi gunoaie de pe străzi. Nu mai vorbim de cheltuielile mari din Primărie.

         Nelu Boldea: - Care ar fi?

         Alexandru Morar: - Modul în care gestionează proiectele, cum pui „carul înaintea boilor”. Nu poţi să depui un proiect legat de proiectul din staţiune. A fost scandal în proiectul din staţiune cu SOS. I s-a explicat domnului primar că nu va avea câştig de cauză pentru că nu ai terenurile pe care amplasezi proiectul şi totuşi îl depui. Banii pentru firma de consultanţă şi de arhitectură s-au dat, vor fi plătiţi, iar dinainte de depunere tu ştii că acel proiect nu se aprobă. Mai sunt şi alte lucruri. Cumpără teren „peste apă” şi Primăria are numai la două numere mai în jos sau mai în sus teren, aproape aceeaşi suprafaţă. Acolo nu se poate amplasa sală de nunţi, trebuie să cumpărăm de la Chioreni cu 75.000 euro. Nu există logică în ceea ce face el. Şi atunci, eu îmi exercit dreptul meu de cetăţean, să-l chem în faţa poporului, prin votul meu, prin semnătura mea, să dea nişte răspunsuri populaţiei.

         Nelu Boldea: - În momentul în care depuneţi cererea la Prefectură, trebuie să existe un număr de semnături. Le aveţi? Câte semnături aveţi?

         Alexandru Morar: - În momentul de faţă nu avem semnăturile, data depunerii încă nu o ştim pentru că nu putem spune. Avem între 1500 şi 1800 de semnături. Încă mai avem de lucrat. Sperăm ca până la sfârşitul săptămânii să încheiem numărul minim. În mod normal, la 2000, am putea depune, ăsta e pragul minim, să avem semnături valide.

         Nelu Boldea: - În cererea pe care o s-o adresaţi prefectului, pentru că ăsta este primul pas, care o să fie temeiul legal? Nu se poate trece ca motiv că nu-şi iubeşte semenii sau că nu ştie să facă pace, astea nu intră în atribuţiile unui primar.

         Alexandru Morar: - Motivarea legală nu o pot spune eu, va fi o echipă de 4-5-6 oameni care se vor duce cu semnăturile, cu motivarea. Încă nu am formulat eu motivarea, nici nu mă ocup eu de chestia asta. Încă nu am ajuns la momentul să finalizăm cererile, să le validăm, să le selectăm şi să mergem cu ele la Prefectură. Mai este de lucru şi vom vedea la momentul potrivit.

         Nelu Boldea: - Zvonurile spun că că există sprijin politic. Există sau nu sprijin politic?

         Alexandru Morar: - Depinde din partea cui vă referiţi la sprijin politic.

         Nelu Boldea: - Mă refer dacă Partidul Social Democrat sau Daniel Suciu se află în spatele acestui demers.

         Alexandru Morar: - Nu, ideea a plecat de la un grup de cetăţeni din Sângeorz Băi, nemulţumiţi. Ne-au cerut sprijinul nouă, ca şi consilieri locali. Părerile au fost împărţite, care a vrut să ajute, să pună umărul la această campanie de strângere de semnături, a început lucrul.

         Nelu Boldea: - Să presupunem că Traian Ogâgău va fi demis din funcţia de primar. Pe cine vedeţi primar şi ce aşteptări aveţi, pentru că în momentul în care vreţi să scăpaţi de un „rău”, vă doriţi altceva. Ce vă doriţi, de fapt?

         Alexandru Morar: - Sigur, înainte de a începe toată campania asta am avut o discuţie cu Daniel Suciu. L-am chemat în Sângeorz Băi, pentru că era nevoie de o consultare cu el. I-am cerut părerea, el mi-a spus că suntem liberi să gândim tot ceea ce vrem noi şi când l-am întrebat dacă va veni la Sângeorz Băi şi va fi dispus să renunţe la Bucureşti, în cazul în care Traian Ogâgău va fi demis, răspunsul lui a fost următorul: eu mi-am exprimat părerea faţă de Sângeorz în campanie şi după ce am pierdut alegerile, părerea mea a rămas fermă că iubesc Sângeorzul şi acum, şi peste un an, şi peste patru ani, dacă va fi nevoie. Noi am înţeles mesajul şi fiecare a început să muncească după cum a crezut de cuviinţă.

         Nelu Boldea: - Traian Ogâgău are atitudinea, cum spuneaţi, dictatorială, nu dă foarte mult raportul, dar aceste lucruri de ce nu s-au întâmplat în urmă cu trei ani, cu doi ani, cu cinci ani?

         Alexandru Morar: - Eu vă pot da un răspuns doar din postura de consilier. Atunci nu eram consilier, eram un simplu cetăţean şi nemulţumirile mi le-am spus şi atunci. Probabil că un an jumate de primar în Sângeorz Băi - Traian Ogâgău este egal cu 16 ani primar Roland Venig. Şi Roland Venig, după 16 ani, a fost ajuns la 102 voturi.

         Nelu Boldea: - Răbdarea sângeorzenilor a ajuns la capăt?

         Alexandru Morar – Eu aşa văd, din moment ce ne sună lumea, îţi trimit mesaje să le spui cine umblă după semnături, cu liste, să vină să semneze, înseamnă că răbdarea lor a ajuns la capăt.

         Nelu Boldea: - Domnul Niţu, sunteţi unul dintre cei care chiar s-au implicat, a umblat şi a luat legătura cu cetăţenii. Care sunt nemulţumirile dumneavoastră şi ale cetăţenilor?

         Ioan Niţu: - Sunt aceleaşi motive. Face numai ce vrea. Nu-i poţi spune nimic, dacă mergi cu un sfat spune „da, da” şi în cinci minute e schimbat, nu mai recunoaşte nimic. Dacă tu ajuţi omul, el a doua zi te şi ia.

         Nelu Boldea: - Vila 13. Cum vedeţi lucrurile în calitate de consilier local?

         Alexandru Morar: - Am cerut în mai multe rânduri să supunem la vot demolarea imobilului „Vila 13” şi fosta policlinică, pentru că amândouă sunt într-o stare jalnică. E un pericol public. Nu poţi pe una să o vezi şi pe una, dacă e a domnului primar, să n-o vezi, că la una există riscuri şi la alta nu există riscuri. Legat de Vila 13, Casa 625, că aşa e în acte, ne-au opus categoric din cauză că el nu a venit cu o documentaţie clară. În momentul în care în Consiliul Local am primit documentaţia, toţi consilierii PSD au votat, în schimb consilierii PNL s-au abţinut sau au votat împotrivă. La două zile după, o şedinţă extraordinară sau de îndată, după ce a avut o întâlnire cu consilierii lui, au putut vota şi consilierii lui. Doar Casa 625, aşa cum am cerut noi în Consiliu. Nu putem demola noi ceva ce nu-i al Primăriei. Nu pot să mă duc eu la cineva să-i impun că nu-mi place casa lui şi să şi-o zugrăvească.  În momentul în care a venit cu documentaţia exactă, precisă, noi am dat smenătura şi am votat în Consiliu pentru demolarea casei 625.

         Nelu Boldea: - În cât timp vă aşteptaţi să fie referendumul?

         Alexandru Morar: - Noi sperăm ca până înaintea sărbătorilor de iarnă să fie referendum, ca să avem un primar interimar.

         Nelu Boldea: - Acesta va fi viceprimarul, nu?

         Alexandru Morar: - Nu neapărat. Legea spune că poate fi unul dintre consilieri, viceprimarul sau secretarul Primăriei.   

 

 

Comentarii

22/09/17 16:59
Cristian

:)) Din punctul meu de vedere,nu la primar e problema,ci la cetatenii care nu mai pot sa faca nimic si nu mai pot sa isi faca de cap in Sangeorz-Bai ex: (sa arunce gunoaiele unde vreau ei,sa se foloseasca de utilajele primariei cand vor si cum cred ei de cuviinta,sa umble fiecare prin primarie asa cum au ei chef,sa vina la servici cand vreau ei si lista poate continua la nesfarsit),pt ca nu le mai da voie domn Primar.
Acesti cetateni care doresc sa il demita pe Traian Ogagau erau obisnuiti cu un primar,mai exact Roland Vening care nu a facut,nu a zis,nu a deranjat,nu sa implicat,nu a luat masuri,nu sa impus,adica pur si simplu nu a facut nimic in 16 ani.
Pai cred si eu ca sunt luati putin prin surprindere si sunt agitati si panicati.
Si o vorba din batrani " Buna-i tara cu stapan".

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5