Anchetă– interviu pentru membrii Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud

Azi- Ştefan Veşcari

1. Ce credeţi că ar trebui să ştie cititorii despre dumneavoastră?
2. De ce scrieţi?
3. Cum vedeţi rostul scrisului?
4. Care sunt valorile în care credeţi?
5. Cum scrieţi?
6. În cariera dv. scriitoricească, există oameni cărora le datoraţi ceva?
7. Consideraţi că aveţi format un cerc de cititori? Cine sunt ei şi ce aşteaptă de la dv.?
8. Credeţi în prietenii literare?
9. Fiecare scriitor gândeşte la cartea de căpetenie care să-l reprezinte. Aţi scris-o deja? Dacă nu, cum o imaginaţi/ proiectaţi?
10. Grupările literare, cenaclurile, credeţi că mai au vreun rost? Care ar fi el?
11. La ce lucraţi acum?
12. Ce reprezintă pentru dv. Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud?

1.Da,cred că cititorii ar trebui să ştie cel puţin câteva lucruri:locul de origine,generaţia din care face parte,aşa cum l-am cunoscut pe Creangă prin Amintiri...
Nu cred că, fiind copii nu ne-am regăsit în cele scrise.Deci,aşa se cunoaşte autorul,mai uşor de înţeles de către cititor,o apropiere între cititor şi autor.
2.Răspunsul?nu cred că există cineva care să nu fi încercat să schiţeze câteva gânduri,să le aştearnă pe hârtie.
Mi-a plăcut de mic să scriu.Învăţasem scrisul cu litere mari de la vârsta de 5-6 ani,pe tabla maşinii de cusut a lui tata.Tata fiind croitor,îmi desena alfabetul pe tabla maşinii de cusut.Apoi am învăţat să citesc.Când am intrat la şcoală citisem abecedarul.
De ce scriu?îmi place ,e refugiul meu,locul de unde nimeni nu mă poate alunga.Scrisul este un mod de-a mă revolta împotriva destinului şi uitării.Am vrut să scriu proză şi am ajuns la poezie.
3.Prin scris,citit, înveţi multe din trecut,viaţa reală.
Scrisul e educativ,modelează caracterul.
4.Este loc pentru fiecare în lumea literelor.Fiecare cu valoarea lui.
Valoare morală.
Complimentele nu mă ridică,criticile nu mă coboară.Sunt ceea ce sunt,nu ce vor alţii să fiu.Nu sunt perfect,nici nu vreau,nici nu pot.
Sunt ceea ce este mai simplu...Eu.
5.Nu întotdeauna am creion şi hârtie la mine.Îmi notez pe bucăţele de hârtie vreo idee care-mi place,care parcă e altfel,apoi o dezvolt.Scriu seara mai ales, la calculator,în linişte şi când am timp.Revizuiesc ceea ce am scris,tai, adaug la forma brută,încă nu am un scris definit,mă inundă multe teme.
O să încerc şi proză că-mi place.
6.Am avut noroc că în generală să zic aşa,am avut un profesor dedicat trup şi suflet elevilor,prof.Aurel Pop.
Aşa cum am zis,am citit mult în viaţa mea.Ajunsesem în clasa a opta şi terminasem de citit biblioteca şcolii şi cea comunală.
Făcusem cunoştinţă cu ,,titanii”literaturii ruse de mic să zic aşa.
Citisem pe Tolstoi,Dostoievschi,Gorki,Esenin,apoi pe Balzac,Jaroslav Hasek,Reimont,Jokai Mor şi multi alţii,plus literatura română.În liceu,am făcut literatură universală cu prof.Lucia Bârsan.M-a ajutat mult.Orele erau deschise,dialogam cu dânsa despre clasicii literaturii universale.Îl iubeam pe Coşbuc,pe Goga,St.O.Iosif,Vasile Voiculescu,Marin Preda,Zaharia Stancu,Panait Istrati...
7.Cercul meu de cititori?prieteni,cunoştinţe,întreg judeţul când apăream în ziarele locale.Ce aşteaptă de la mine?Mulţi imi spun că le place cum scriu,alţii mă întreabă ce mai scriu...
8.Da,cred că la un pahar se spun multe,se leaga prietenii noi,se leagă prieteniile.Atunci se dezleagă limbile şi poţi afla cu mult mai multe decât la o discuţie simplă.
Prieteniile între scriitori sunt foarte preţioase,prietenia Eminescu Creangă rămâne admirabilă.
9.Nu cred că am scris încă cartea de căpătâi.Nici nu se poate scrie.Ea rămâne întotdeauna ultima.Nici nu ştiu cum să mi-o imaginez.Poate am scris-o,poate nu o voi scrie niciodată...
10.Un mare rol în stimularea şi cunoaşterea creaţiei literare rămân cenaclurile.Aici te formezi ca prozator,poet eseist,e locul întâlnirilor ideilor,şlefuirii lor.
11.Scriu,nu am ceva conturat,poezie,am schiţat o mică proză,dar să vedem,rămâne în stadiul de schiţă sau...
12.Sunt încă un,, tânăr membru”dar sper că făcând parte din S.S.B.N.,contextul îmi va dinamiza ritmul.
Anchetă realizată de Andrei Moldovan, preşedinte SSBN

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5