Asistentul medical Ilie Ivan şi învăţătorul Gavril Dologa (post mortem), Cetăţeni de Onoare ai comunei Romuli! Primarul Moniţa: Le mulţumim pentru tot ce au dăruit comunităţii

Consiliul Local Romuli a decernat, în cadru festiv, două titluri de ”Cetățean se Onoare al comunei Romuli” învățătorului Gavril Dologa (post mortem) și asistentului medical Ilie Ivan.  Comuna mai are doar un singur Cetăţen de Onoare, şi anume fostul preot Iacob Sângeorzan.

         „Mulţumim pentru tot ce aţi făcut dvs. şi înaintaşii dumneavoastră pentru comuna Romuli. Vă purtăm un respect deosebit, vă purtăm în suflete şi cred că ar trebui să ne uităm fiecare către trecut, să ne gândim la vremurile respective, cât de greu a fost şi cât de bine e acum, ce condiţii sunt astăzi, cât d euşor dăm astăzi cu piciorul la anumite lucruri şi mă refer la învăţământ, dar şi la sănătate. Vedeţi legătura strânsă dintre Biserică şi comunitate, dintre Biserică şi învăţământ, dintre Biserică şi sănătate”, a declarat primarul Iona Moniţa.

         Urmaşul învăţătorului Gavril Dologa a mulţumit administraţiei publice locale pentru iniţiativa şi înţelepciunea de a scoate în relief astfel de oameni.  De cealaltă parte, asistentul Ilie Ivan s-a arătat onorat de cinstea acordată. „Despre mine trei cuvinte: cu bune, cu rele, au trecut anii. Am fost aici şi la 1 Mai, şi la 23 August, şi la Paşti, şi la Crăciun, dacă nu a fost altul mai bun, am fost eu”, a spus emoţionat şi cu o mare modestie asistentul Ilie Ivan.

 

Ilie Ivan s-a născut la 2 ianuarie 1939, în comuna Romuli. În 1953 termină cursurile şcolii din localitate, avându-l ca învăţător pe Gavril Dologa. Tot în acest an dă examen la Şcoala Medie Năsăud (actualul Liceu Pedagogic) unde este admis. La începutul anului şcolar i se pune în vedere că pentru a urma cursurile acestui liceu şi a fi înscris la internat trebuie să ducă un set de lenjerie de pat. Din cauza situaţiei materiale de acasă nu a avut de unde şi a fost nevoit să renunţe. Soarta a făcut ca Gavrilă Bulz din Dealul Ştefăniţei, care era înscris la Şcoala Medie Tehnică Medicală de la Sighetu Marmaţiei, să îl cheme cu el acolo. A dat un nou examen, a fost admis, iar după primii doi ani şcoala a fost evacuată, clădirea fiind transformată în unitate militară, finalizându-şi studiile la Satu Mare. A fost repartizat iniţial în localitatea Ghereuşa din Satu Mare, apoi la Odoreu, până începe armata la Grăniceri. Din ianuarie 1960 lucrează ca şi asistent medical la Zagra până în iunie 1962 când începe munca la Dispensarul Medicla Romuli, de unde se pensionează la 1 august 2000. După pensionare, din cauza lipsei de cadre sanitare medii din localitate a continuat să facă ani buni tratamente sanitare locuitorilor din comună.

          În 10 februarie 1963 s-a căsătorit cu Florea Someşan din Romuli, care a urmat cursurile Şcolii Sanitare de Moaşe de la Bistriţa, cu care a muncit împreună şi s-au pensionat tot împreună în august 2000. Până în 1977, majoritatea mamelor au născut la Romuli. Mulţi medici au luat repartiţia la Romuli, unde stăteau doi ani pentru a-şi efectua stagiul obligatoriu şi apoi plecau. Ilie Ivan şi soţia au ajuns astfel să fie singurele cadre medicale la care se putea apela zi şi noapte.

          A urcat pe toate treptele şi gradele profesionale, în 1971 obţinând cel mai mare grad, acela de asistent principal.

          Prin Decretul Consiliului de Stat 204 din 1976, i se conferă Ordinul Muncii Clasa a III-a, fiind distins şi cu Ordinul Meritul Sanitar.

          Marea pasiune rămâne istoria şi cititul, fiind colecţionar al revistei Magazin Istoric, deţinând o valoroasă bibliotecă cu cărţi de medicină, istorie, beletristică.

 ***

Gavril Dologa s-a născut în 7 noiembrie 1912 şi a urmat cursurile Şcolii primare în perioada 1919-1925. Între anii 1925-1932, a fost la Şcoala Normală de Băieţi din Năsăud (pedagogic), obţinând diploma de învăţător. În perioada 1932-1934 a suplinit pe un post de învăţător la Romuli, iar un alt an la Măgura Ilvei. Din 1936 a fost fără întrerupere la şcoala din Romuli, unde obţine definitivatul, iar în 1947 şi gradul II.

          În 1966, Consiliul de Stat i-a conferit Ordinul Muncii clasa a III-a pentru activitate îndelungată şi merite deosebite şi pentru contribuţia adusă în dezvoltarea învăţământului de cultură generală.

          Cu ocazia Zilei învăţătorului din 1972, despre activitatea depusă timp de 40 de ani de învăţătorul Gavril Dologa, în „ordinul de presă judeţean” s-a scris că „munca la catedră a însemnat o slujire devotată şi panionată pentru modestul şi harnicul învăţător”. „S-a făcut stimat şi cunoscut în comună prin exemplul său de om, dascăl şi cetăţean, învăţătorul Gavril Dologa luând parte la tot ceea ce i-a dat localităţii o nouă înfăţişare. Chipul său a radiat întotdeauna de acea intensă bucurie când se realiza ceva nou în comună. Dorinţa cea mare a dascălului Dologa era aceea ca şi din Romuli să se ridice oameni cu carte, să facă şcoli înalte, înţelegând pe deplin importanţa educaţiei în comunitate. Dascălul de ţară s-a dovedit a fi educator al conştiinţelor, al nenumăratelor generaţii de copii şi al maselor de locuitori ai satului. Din slujirea devotată şi pasionată a oamenilor şi-a făcut un ideal urmărit cu dragoste. Numai la Romuli a slujit 38 de ani”.

          Ministerul Educaţiei şi Învăţământului i-a acordat gradaţia de merit începând cu 1 ianuarie 1973. A condus şcoala din Romuli ca director 30 de ani şi a fost şi profesor, predând matematică la clasele V-VIII, în tot acest timp. Nu a făcut niciun fel de politică şi nu a fost PCR.

          După pensionare s-a apucat de o nouă muncă, cercetând arhiva locală – despre Primărie şi Biserică – şi Arhivele Naţionale Bistriţa şi Cluj-Napoca, întocmind cu cei trei copii ai săi – Maria, Viorel şi Ioan – o monografie a comunei Romuli, compusă din zece volume, aşa numite „Caiete”, precum şi un arbore genealogic al tuturor familiilor din Romuli.

          Dascălul Gavril Dologa a decedat la 14 noiembrie 1988.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5