Bistriţenii au sărbătorit 160 de ani de la Unirea Principatelor Române! Primarul Ovidiu Creţu: Am speranţa că personalităţile actuale se vor mobiliza să asigure succesul proiectului românesc european

Cu mic, cu mare, bistriţenii şi-au dat întâlnire, şi în acest an, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza,  din Piaţa Unirii, pentru a sărbători împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cunoscut și sub numele de ”Mica Unire”, fiind considerat a fi primul pas pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

Alături de Armată şi Biserică, au fost prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean – Vasile Puica şi Ioan Ţintean, primarul municipiului Bistriţa – Ovidiu Creţu, viceprimarul Cristian Nicolae, deputatul Adriana Doina Pană, senatorul Ioan Simionca, liderul PNL BN – Ioan Turc, primarul de la Sângeorz Băi – Traian Ogâgău, consilieri judeţeni şi municipali, reprezentanţi ai structurilor militarizate din subordinea MAI, şefi ai instituţiilor deconcentrate.

Ceremonialul militar şi religios a debutat cu acordarea onorului militar, pentru general de brigadă Mircea Gologan, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General Grigore Bălan”, prefectul Ovidiu Frenţ, primarul Ovidiu Creţu şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Puica. După salutul „Drapelului de luptă” al unităţii, a fost intonat Imnul Naţional al României.

Preoţii bistriţeni au oficiat serviciul religios,  pomenind eroii care au căzut pentru patria străbună, dar cerând binecuvântarea Bunului Dumnezeu şi pentru poporul roman şi Româia. Oficialităţile au depus o coroană de flori la bustul domnitorului Alexandru Iona Cuza.

 Primarul Ovidiu Creţu a fost cel care a punctat principalele repere istorice ale zile de 24 ianuarie 1859.

“Azi, 24 ianuarie 2019, se împlinesc 160 de ani de la unirea Ţării Româneşti cu Moldova, primulpas spre constituirea României modern.A fost un pas decisive care a demonstratîn mod clar dorinţa românilor de la sud şi de la est de Carpaţi de a trăi într-un singur stat, care a devenit un model de unitate naţională şi pentru românii care trăiau atunci în afara României. Încuunarea începutului făcut în 1859 prin actul din 1918 şi unirea tuturor românilor într-un singur stat, a împlinit, la un alt nivel European, momentul astral al istoriei noastre”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Primarul Bistriţei a subliniat faptulcă în 1859, moldovenii şi muntenii auînţeles căpeste o serie de diferenţe au maimulte lucruri în comun.

„Azi frământarea românilor de atunci s-a estompat, iarrezultatele împlinite alUnirii par obiective normale. A fost firesc, spunem noi acum, că românii au votat  un singur candidat ca să aducă oportunitatea formării unui stat românesc maimare. Dar dacă am fi fost noi cei de la Bucureşti care trebuiau să aleagă un candidat din Iaşi, pe care puţini îl cunoşteau şi despre care ştiau că este alesul Moldovei, oare cum amfi procedat?”, a adăugat primarul Creţu.

Ovidiu Creţu a precizat în mesajul său că momentul 1859 a fost cel în care obiectivul general a subordonat toate imperfecţiunile care se puteau identifica.

„Ne putem întreba azi, când România a ajuns să exercite Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, oare suntem, în momentul în care să ne concentrăm pe obiectivul principal al ţării? Sau ne putem permite să ne dezbatem cât mai eficient defectele? Putem să ne bazăm unii pe alţii sau ne concentrăm pe evidenţierea defectelor celorlalţi? (...) Cred că dacă reuşim să înţelegem importanţa momentului o să găsim şi soluţia prin care putem săne sprijinim  şi să ne completăm acolo unde interesul general o impune”, a adăugat Creţu.

Ovidiu Creţu a precizat în mesajul său că momentul 1859 a fost cel în care obiectivul general a subordonat toate imperfecţiunile care se puteau identifica.

„Ne putem întreba azi, când România a ajuns să exercite Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, oare sunte, în momentul în care să ne concentrăm peobiectivul principal al ţării? Sau ne putem permite să ne dezbatem cât mai eficinet defectele? Putem să ne bazăm unii pe alţii sau ne concentrăm pe evidenţierea defectelor celorlalţi? (...) Cred că dacă reuşim săînţelegem importanţa momentului o să găsimşi soluţia prin care putem săne sprijinim  şi să ne commpletăm acolounde interesul general o impune”, a adăugat Creţu.

         Nu în ultimul rând, acesta a menţionat că moştenim un proiect politic al generaţiei lui Alexandru Ioan Cuza, iar acum avem posibilitatea să întărim proiectul nostru de ţară. „Am speranţa că personalităţile actuale vor fi capabile să renunţe la culegerea individuală a roadelor dezbinării şi se vor mobiliza să asigure succesul proiectului românesc european. România a trecut de-a lungul istoriei şi prin momente de dezbinare, dar şi prin momente de înălţătoare unitate, din care am învăţat că de noi depinde prezentul, şi prin modul în care acţionăm azi ne decidem viitorul. După regulile fireşti ale democraţiei, majoritatea parlamentară din România trebuie să exercite atribuţiile de reprezentare a ţării, acum este o majoritate politică, poate că altădată o să fie o altă majoritate, dar în oricare dintre aceste situaţii subiectul este unul singur – ROMÂNIA! Trăiască România Mare!”, a concluzionat primarul Ovidiu Creţu.

După spectacol susținut de Ansamblul ”Dor Românesc” și Ansamblul ”Cununa de pe Someș”, bistriţenii s-au prins în Hora Unirii,momentul încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare.

Comentarii

24/01/19 16:25
Vizitator

In 2012, primarul Cretu a mutat in Piata Unirii bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din fața sediului Inspectoratului de Poliție Județean, fara sa stie ca numele pietei se trage de la Marea Unire din 1918 si nu are nimic in comun cu „Mica Unire”. Dar, dupa mintea lui Cretu, Unire sa fie, nu conteaza daca-i Mare sau Mica. Iata ce a spus atunci primarul Cretu: ”Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a comandat şi plătit această statuie. Statuia a fost amplasată în faţa Inspectoratului mai mult timp, pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei modern în România. Am adus-o în Piaţa Unirii nu cu referire la Unirea Principatelor Române, ci la Marea Unire. Aici, reprezentanţii Bistriţei la Unirea din 1 decembrie 1918 au primit credenţialul, adică mesajul de unire cu ţara”. Cretu nu stie ca nu Cuza, ci Mihai Vitezul, este precursorul Marii Uniri , fiindca la 1600 el a faurit Unirea celor trei tari si s-a proclamat domn al Munteniei, Ardealului si a toata tara Moldovei. Dar, nici in Anul Centenarului nu s-a corectat aceasta ineptie, desi, la inceputul anului 2018, Primăria Bistrița a demarat concursul de soluții pentru realizarea unui grup statuar în Piața Unirii, prin care să fie celebrat Centenarul Marii Uniri. Desi n-au facut nimic, in acest sens, atat primarul Cretu cat si prefectul Frent, au fost decorati cu medalia Centenarului Marii Uniri conferita de asociatia Cultul Eroilor “Regina Maria”. Nici macar nu au schimbat numele Bulevardului Republicii cu acela de Regina Maria, asa cum se numea in perioada interbelica. Cel putin ar putea sa vada ca pe Medalia Centenarului Marii Uniri se afla efigiile lui Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza si Regele Ferdinand. Asta ar putea sa fie o sursa de inspiratie pentru un Monument al Unirii in forma de obelisc placat cu marmura inalt de 1918 cm, pe care sa fie montate efigiile in bronz ale celor trei domnitori. Statuial lui Cuza trebuie sa fie mutata inapoi la IJP, fiindca ei au comandat şi plătit această statuie , asa cum CJ a comandat si platit statuia lui Petru Rares din fata Prefecturii , pe care Radu Moldovan si-a scris numele ca sa nu i-o fure Cretu si s- o duca in fata primariei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5