Bistriţenii inspiră …aer de calitate foarte bună
Asta susţin specialiştii de la Agenţia de Protecţia Mediului care monitorizează „starea mediului” în judeţul Bistriţa-Năsăud. Potrivit ing. şef Liviu Catarig de la APM BN, în ceea ce priveşte calitatea aerului, nu s-au înregistrat depăşiri ale valorilor maxim admise la nicuin indicator, fie că vorbim de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, pulberi în suspensie PM 10 şi parametrii meteo. În concluzie, „aerul atmosferic este de calitate bună spre foarte bună”, asta şi pentru că Bistriţa nu este o aglomeraţie urbană în adevăratul sens al cuvântului, iar poluatori industriali nu prea sunt, pentru că nu prea mai este industrie.
APM monitorizează calitatea apei de pe râurile Bistriţa, Someşul Mare, Valea Băilor, Valea Căstăilor, din Lacul Colibiţa, dar şi din fântâni, la fel şi pe cea a solului în municipiul Bistriţa şi nouă localităţi reprezentative.
Potrivit ing. Liviu Catarig, în prima parte a anului, pe raza judeţului s-au petrecut şi poluări accidentale, care au determinat poluarea solului şi a apelor freatice (în ianuarie, în urma unor defecţiuni la fabrica Teraplast) sau scurgeri de apă de mină pe părâul Cobăşel sau pe Valea Băilor (fie din cauza oamenilor care au forţat intrări în minele închise pentru a fura fier vechi, fie din cauza distrugerii digurilor).
Citiţi şi:
- Păsările migratoare şi ariile protejate din judeţ, teme de dezbatere în şcolile bistriţene
- Tendințe moderne de baie care te vor inspira în această primăvară
- Vezi care a fost calitatea aerului în judeţul Bistriţa- Năsăud în anul 2018!
- COD PORTOCALIU pe râurile din bazinul hidrografic Someşul Mare
- În acest an, a fost aprobată împușcarea a patru exemplare de urs. Se estimează că sunt circa 880 de urși, în județ! Câte pagube au produs?
Adaugă comentariu nou