Bunul simț de ieri și mitocănia de azi
Scriu aceste rânduri în special pentru generația mea de tineri, și generațiile care vin din urmă, cei care vor fi fericiții moștenitori ai acestei țări binecuvântate de Dumnezeu cu toate resursele pământului.
Poate sintagma “7 ani de acasă” vă poate părea ciudată azi. Dar e nevoie chiar mai mult decât cei 7 ani de acasă pentru a ajunge la un comportament decent în societate. Pentru că bunul simț și manierele se degradează mai nou încă din copilărie, iar recuperarea lor durează mult mai mult.
Mă consider o fericită, deoarece bunicii și părinții mei mi-au vorbit de mică despre comportamentul civilizat în societate. Am fost crescută în spiritul bunui simț și al respectului reciproc și deși mulți îmi spun că admir “chestii trecute” ce nu mai sunt la modă, continui să mă bucur în fiecare zi de ele. Nu știu cum se simt cei care ignoră bunele maniere și adoptă mitocănia, dar știu cum se simt și cum arată cei care le respectă: eleganți, rafinați și cu o mare stimă de sine. Bunele maniere nu sunt doar reguli despre ce ai voie și ce nu ai voie să faci în societate, despre cum trebuie să ne purtăm sau ce trebuie să îmbrăcăm. Ele reprezintă, de fapt, „arta de a trăi frumos”. Reprezintă respectul față de tine și față de cei din jur. Cum îi tratezi pe altii, așa vei fi tratat si tu.
Eleganța în comportament înseamnă influență pozitivă. Si câtă nevoie are un tânăr în dezvoltare de acest lucru! Cel mai bun exemplu de eleganță prin gesturi, gânduri, și comportament, l-am întalnit la membri caselor regale. Regele Carol I a fost cel care ne-a deschis orizonturile comportamentului manierat, prin impunerea unui protocol de curte în anul 1875. În respectivul protocol erau expuse formulele de adresare, ținuta și reverențele. De asemenea, subiectele de discuție aveau anumite limite: nu era permis să se discute despre politică, religie, sau subiecte cu caracter personal. Cred că acesta este și motivul pentru care oamenii erau mai politicosi în trecut: pentru că aveau un model strălucit, conducătorul României. Și ce exemplu mai frumos de urmat în comportament decât un rege și o regină cu maniere impecabile?
Aceste reguli regale s-au schimbat cu timpul, dar au rămas la fel de prețioase. Le numim reguli de comportament în societate, sau codul bunelor maniere. Lucruri pe care bunicii și părinții noștri le aplicau, și care ne-au fost spuse și nouă de mici copii. Scopul era ca atunci când vom deveni adulți să strălucim prin comportament, si să ne conturăm un viitor frumos. Bunele maniere au rolul de a apropia oamenii, și de a-i face mai puțin stresați și deprimați.
Mă întreb de ce astăzi părinții uită să le vorbească copiilor de respect, de iubirea de țară și natură, despre valoare și responsabilitate? De ce nu-și cunosc istoria sau nu sunt interesați să o facă? De ce nu mai știu să spună “te rog”, “mulțumesc, “ și bună ziua? Pentru că toate aceste mici detalii, sunt temelia de bază a unei civilizații sănătoase. Cum să îți dorești progres , educație, valoare, locuri de muncă și salarii mari dacă te degradezi pe zi ce trece și nici măcar nu îți pasă? Cum să aștepți performanță când te complaci în indolență și pasivitate?
Este dureros faptul că am început nu numai să acceptăm nesimțirea și lipsa educației, ci să nu ne pese. Ceea ce bunicii noștri resping cu vehemență, noi susținem că e normal și-l ridicăm la rang de artă. Ne temem de monarhie și maniere regale, bun simț și respect, și acceptăm cu brațele deschise manelizarea României, țigăneala, distrugerea valorilor, promovarea nonvalorilor, și pătarea trecutului și amintirii celor care au murit pentru confortul nostru de astazi.
Zicem că vrem să lăsăm trecutul în urmă și să fim mai buni și mai străluciți decât părinții și bunicii noștri. Dar valorile pe care le respectăm, modul de a ne comporta acasă și în societate și lipsa tot mai acută a bunului simț, ne indică contrariul. Ne îndreptam clar într-o direcție greșită. Nu devenim mai buni decât strămoșii noștri, ci tot mai inferiori lor pe zi ce trece.
Cred că în România viața poate fi mai frumoasă și mai puțin stresantă schimbându-ne comportamentul și devenind mai civilizați. Putem să nu ne mai lăsăm călcați în picioare de cei fără educație și fără bun simț! Putem să ne alegem singuri modelele pe care le urmăm, iar la ora actuală nu vad alte exemple mai potrivite decât membri Casei Regale. Orice femeie poate vedea un exemplu de conduită morala și socială în ASR Principesa Margareta. Să luăm inițiativa și să le arătăm celor din jur cum să se comporte și cum să vorbească civilizat. Oamenii se imită unii pe alții, așa că de ce să nu imite ceva frumos? Să nu lăsăm educația doar pe seama dascălilor, ci să contribuim fiecare cu cât putem, cu curaj și perseverență, pentru a schimba în bine această societate.
După cum spunea și Majestatea Sa regele Mihai I al României, în discursul său din Parlament, “Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. “
Mihaela Istrate
Citiţi şi:
- Bătaia copiilor Partea I.
- La mulţi ani Majestăţii Sale ASR – Margareta a României!
- Felicitări! Silviu Avram, studentul de la Etnologie ce a dus tradiţiile din “Cuibul visurilor”, în platourile Televiziunii Române, alături de Alexandru Pugna
- Principesa Moştenitoare Margareta a României
- Primarul Sorin Hognogi: Mi-e jenă, lehamite, de ceea ce văd
Adaugă comentariu nou