Burnout - Ce este și cum se tratează?
Dacă stresul constant vă dă o stare de neputință, deziluzie și epuizare completă, este posibil să suferiți de burnout. Problemele par a fi insurmontabile, totul pare sumbru și este dificil să adunați energia pentru a avea face ceva în privința asta. Nefericirea și detașarea cauzată de burnout afectează locul de muncă, relațiile și sănătatea. Dar, recunoscând primele semne ale acestuia, puteți lua măsuri de prevenție. Dacă deja experimentați simptomatologii de burnout, există o mulțime de lucruri pe care le puteți face pentru a vă recâștiga echilibrul și pentru a începe să vă simțiți din nou optimist, plin de speranță.
Ce este burnout?
Burnout este o stare de epuizare emoțională, fizică și psihică provocată de stresul excesiv și prelungit. Apare atunci când vă simțiți copleșiți, drenați emoțional și incapabili de a satisface cererile exterioare constante. Pe măsură ce stresul continuă, începeți sa vă pierdeți interesul și motivația față de rolul inițial pe care vi l-ați asumat.
Burnout reduce productivitatea și scade energia. Vă simțiți din ce în ce mai neajutorat, fără speranță, cinic și nemulțumit. În cele din urmă, simțiți că nu mai aveți nimic de oferit. Acesta provoacă modificări pe termen lung ale corpului, care vă fac vulnerabil la boli precum răceli și gripă. Datorită multiplelor sale consecințe, este important să rezolvăm imediat burnoutul.
Tipuri de burnout
Există trei tipuri distincte de burnout:
- Burnout individual: rezultatul factorilor asociați cu autoblamarea.
- Burnout interpersonal: rezultatul relațiilor dificile cu persoane de la locul de muncă (un șef, un coleg).
- Burnout organizațional: nepotrivire între o persoană și jobul acesteia.
În timp ce aceste clasificări nu vor schimba efectele sindromului burnout, ele sunt primul indiciu în înțelegerea factorilor principali de stres în viața noastră.
Burnout - Simptome
Burnout este un proces gradual. Semnele și simptomele sunt subtile la început, dar se agravează odată cu trecerea timpului.
Simptome fizice
●Senzație de oboseală psihică și fizică și lipsă de energie constantă;
●Imunitate scăzută, îmbolnăvire frecventă;
●Dureri de cap sau dureri musculare frecvente;
●Modificarea apetitului sau a obiceiurilor de somn.
Simptome emoționale
●Sentimentul de eșec și îndoială de sine;
●Senzația de neajutorare, blocaj și înfrângere;
●Detașamentul, solitudine;
●Lipsă de motivație;
●Cinism și negativitate;
●Scăderea satisfacției și a sentimentului de realizare personală și profesională.
Simptome comportamentale
●Retragerea de la responsabilități;
●Izolare socială;
●Procrastinare;
●Abuz de alimente, droguri sau alcool;
●Absența la muncă sau program decalat, contrar orarului obișnuit.
Soluții pentru burnout
Contactul social este antidotul natural față de stres. O discuție față în față cu un bun ascultător este una dintre cele mai rapide căi de a vă calma sistemul nervos și de a minimiza stresul. Persoana cu care vorbiți nu trebuie să "elimine" factorii de stres; trebuie doar să fie un bun ascultător, cineva care să asculte cu atenție fără să se lase distras sau să-și exprime opinia personală, să vă judece.
Discutați cu persoanele dragi, cum ar fi partenerul, familia și prietenii. O astfel de discuție nu vă transformă într-o povară pentru persoana din față. De fapt, majoritatea prietenilor și membrilor din familie se vor simți flatați pentru că aveți încredere în ei. Astfel, relația se va întări.
Socializarea la locul de muncă. Dezvoltarea unor prietenii cu persoanele cu care lucrați vă poate ajuta să diminuați stresul cauzat de muncă. Atunci când sunteți în pauză, în loc să vă îndreptați atenția către telefon, încercați să discutați cu colegii. Sau programați evenimentele sociale cu aceștia, după muncă.
Limitați contactul cu persoane negativiste. Oamenii negativiști nu fac altceva decât să se plângă. Aceștia dăunează, atât asupra energiei dumneavoastră, cât și gândirii. Dacă trebuie să lucrați cu o persoană negativistă, încercați să limitați timpul petrecut împreună.
Schimbări la locul de muncă
Cea mai eficientă modalitate de a combate epuizarea la locul de muncă este să renunțați și să găsiți un loc de muncă care vă bucură. Desigur, pentru mulți dintre noi, schimbarea locului de muncă sau a carierei este departe de a fi o soluție practică, suntem recunoscători doar pentru a avea o activitate care să ne plătească facturile. Oricare ar fi situația dvs., totuși, există pași pe care îi puteți face pentru a vă îmbunătăți starea de spirit.
Încercați să găsiți valoare în jobul actual. Vă puteți concentra asupra modului în care rolul dvs. produce valoare pentru oamenii din jur, indiferent de natura jobului. Concentrați-vă pe aspecte ale locului de muncă care vă bucură, chiar dacă este vorba doar de discuțiile între colegi de la prânz. Modificarea atitudinii față de job vă poate ajuta să vă regăsiți sentimentul de bucurie și de control.
Echilibru. Dacă vă urâți slujba, căutați înțeles și satisfacție în altă parte a vieții voastre: în familie, prieteni, hobby-uri sau munca voluntară. Concentrați-vă asupra părților din viața dvs. care vă aduc bucurii.
Timp liber. Dacă burnoutul pare inevitabil, încercați să faceți o pauză completă de la locul de muncă. Mergeți în vacanță, cereți concediu temporar. Orice să vă îndepărtați de mediul stresant. Utilizați timpul pentru a vă reîncărca bateriile și urmăriți alte metode de recuperare.
Apelați la specialiști. Burnoutul nu trebuie tratat cu superficialitate și ignoranță. Consultați un psihoterapeut, pentru a începe procesul de tratare. Clinica Oana Nicolau vă stă la dispoziție!
Citiţi şi:
- Intensificarea Intimității: Strategii pentru a Stimula Dorința Partenerei
- 17 MAI ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA HIPERTENSIUNII ARTERIALE
- 17 MAI ZIUA HIPERTENSIUNII ARTERIALE
- Medicul psihiatru VIVIANA ȚURCAN de la Spitalul Orășenesc " Dr. George Trifon" Năsăud: Sunt prea idealistă și prea romantică să părăsesc România și, înainte de toate, județul meu unic, Bistrița-Năsăud!
- Cum sa aplicati pentru primul dvs. loc de munca
Adaugă comentariu nou