Cântec, joc și multă voie bună, în curtea Complexului Muzeal! Festivalul Tradițional al Romilor a ajuns la ediția a XX-a!

A devenit deja o tradiție ca muzica și dansurile romilor să fie puse în sceană, în ziua de 15 august, rememorând Bâlciul/Balul romilor care se organiza la Bistrița, în fiecare an, prilej de întâlnire.

Deși în vremuri tulburi, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, Centrul Judeţean Pentru Cultură Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Partida Romilor „Pro-Europa“ - Sucursala Judeţeană Bistriţa-Năsăud și-au dat mâna pentru a organiza ediția a XX-a a Festivalului Tradițional al Romilor. Manifestarea are loc pe scena în aer liber din incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

Alături de spectatori, veniți în număr mare, au fost și autoritățile. Au dat curs invitației consilierului județean Emil Neia Lăcătuș, liderul romilor bistrițeni, vicepreședintele Consiliului Județean – Camelia Tabără, subprefectul Decsei Atilla, deputații Daniel Suciu și Bogdan Ivan, managerul Centrului Județean pentru Cultură – Alexandru Pugna și managerul Complexului Muzeal – Alexandru Gavrilaș. La Bistrița ar fi trebuit să ajungă și deputatul Cătălin Manea, dar evenimentul de la Bistrița coincide cu sărbătoarea celor 30 de ani de la înființarea Partidei Romilor și Festivalul Internațional de Muzică Romanes din București.

“Am venit să aduc salutul Consiliului Județean, al dlui președinte Emil Radu Moldovan, în semn de respect pentru colegul nostrum, dl. Consilier județean Emil Neia Lăcătuș, sufletul și organizatorul acestui minunat eveniment. E o explozie de bucurie și de culoare, de frumos și optimism pentru o lume mai dreaptă și mai bună. Nu vom uita niciun moment de marile problem cu care se confruntă comunitatea romă și în parteneriat cu autoritățile locale vom contunia să deyvoltăm proiecte sociale, educaționale sau medicale pentru a răspunde nevoilor complexe ale acestei comunități”, a declarat vicepreședintele CJ, Camelia Tabără.

Subprefectul Decsei Atilla a mulțumit pentru invitație în numele Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud și a punctat că sunt deja două decenii în care tradiția și cultura sunt promovate. De asemenea, acesta a asigurat comunitatea romă de sprijinul său și al comunității maghiare.

“Mă bucur să ne revedem. Sunteți speciali, bucurați-vă de ziua dumneavoastră special. La mulți ani tuturor sărbătoriților zilei”, le-a transmis deputatul PSD, Daniel Suciu.

Deputatul Bogdan Ivan a menționat că a ajuns la această sărbătoare după ce a participat la slujba de la Mănăstirea Dobric, după ce sâmbătă a fost în pelerinaj la Mănăstirea Nicula. “Acest eveniment vine ca o bucurie de final al acestui week-end minunat, în care oameni frumoși sunt atât pe scenă cât și în public pentru a arăta cultura unei comunități care dă culoare și frumusețe tradiției românești. Nu o să fiu din acea parte de oameni care spun că nu ascultă ceea ce câmtă foarte mulți oameni talentați și orice petrecere nu are niciun sens fără oameni talentați care cântă din tot sufletul. Suntem alături de comunitatea dumneavoastră, de interesele dvs. Și e important să simțim că aparținem aceleiași comunități, a județului Bistrița-Năsăud și a României”, a precizat, în mesajul său, deputatul Daniel Suciu.

Managerul Centrului Județean pentru Cultură, Alexandru Pugna, a menționat că în aceste vremuri grele, de pandemie, dar și cu problem bugetare, instituțiile de cultură s-au mobilizat și au organizat un eveniment deosebit. “Pentru a 20-a oară, într-o zi de mare sărbătoare creștină, cea mai mare închinată măicuții sfinte, ne reîntâlnim pentru a fi părtași la Festivalul Tradițional al Romilor. Astăzi vor evolua formații deosebite care vor adduce atât jocuri populare ale comunității rome, cât și jocuri populare românești, împletindu-se firesc, așa cum se împletește și viața noastră în Bistrița-Năsăud“, a transmis Alexandru Pugna.

Managerul Complexului Muzeal Județean, Alexandru Gavrilaș, i-a invitat pe participanți și la expoziția de pictură cu tema Răpirea din serai pe care instituția o va găzdui din 8 septembrie.

“Am început acest festival în 2001 cu sprijinul Consiliului Județean, la Pacea vreme era președinte dl. Gheorghe Marinescu. Pentru romii din Bistrița-Năsăud, în ziua de 15 august era Bâlciul Romilor, cu o vechime de peste 70-80 de ani. Știm cu toții prin ce trecem și, din nefericire, nu mai putem avea acel bal. Vreau să mulțumesc dlui președinte Radu Moldovan, Centrului Județean pentru Cultură, Complexului Muzeal Județean pentru că ne-au dat sprijinul să ducem mai departe această tradiție a întâlnirii romilor. Încercăm să menținem această festivitate“, a spus consilierul județean Emil Neia Lăcătuș, președintele Partidei Romilor „Pro-Europa“ - Sucursala Judeţeană Bistriţa-Năsăud.    “

Programul a cuprins reprezentații pline de voie bună ale artiștilor de la Ansamblul folcloric „Spice Mureșene” – Târgu Mureș, Ansamblul folcloric „Cununa grâului” - Ocnița, Formația de dansuri țigănești „Inima țiganilor” - Sâncraiu de Mureș, Formația de dansuri țigănești „Floare de salcâm” – Budești, dar și alte suprize muzicale.

Coordonator al proiectului a fost Dalma Szabo, prezentarea i-a aparținut Smarandei Mureșan.

https://www.facebook.com/emil.n.lacatus/videos/273698684111588/

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5