Centrul de Valorificare a Produselor Pădurii, condus de 46 de ani de ing. ec.Simion Bodor, printre cele mai performante unităţi de profil din ţară
Centrul de Valorificare a Produselor Pădurii Bistriţa rămâne un punct de referinţă prin continuitate, seriozitate, prin lucru bine făcut şi prin dragostea şi respectul faţă de pădure, cu toate frumuseţile ei. Centrul de la Bistriţa, într-un clasament la nivel naţional, prin Romsilva, se situează pe locul I. Aici, din 1977, „tronează” ca şef şi responsabil un om dintre cei rari care n-a încetat niciodată să fie bun, să-şi facă meseria şi să fie al tuturor. Iar dacă-l întâlneşti în cale pe Simion Bodor, el rămâne un candidat la prietenia ta. Chiar dacă a trecut prin necazuri, şi-a păstrat echilibrul, a continuat să fie el însuşi şi să-şi îndeplinească atribuţiile de muncă.
Absolvent al Liceului Silvic, al Facultăţii de Silvicultură şi a apoi al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Simion Bodor este un priceput şi un profesionist în ale pădurii şi, deopotrivă, un economist ce a ştiut şi ştie să se adapteze pieţei concurenţiale.
„Am fost numit şeful Centrului în anul 1977. De atunci sunt în continuare aici, în acelaşi loc de muncă. Aveam patru angajaţi şi un plan de achiziţii de un milion de kilograme. Vi se pare foarte mult, dar cu achizitori voluntari, să zic aşa, oameni care iubeau pădurea şi doreau să câştige ceva bani, am reuşit. Natura este foarte darnică cu noi. Trebuie doar s-o îngrijim, s-o iubim fiindcă şi ea ne răsplăteşte. După 1989 ne-am adaptat pieţei concurenţiale. Activitatea s-a diversificat fiindcă au apărut şi firme străine şi, ca atare, şi noi ne-am adaptat noilor realităţi. Centrul bistriţean, unde lucrează acum peste 70 de oameni, şi nu vreau eu să mă laud, a rămas şi rămâne în frunte şi, ca atare, căutat de beneficiarii interni şi externi”, ne spune, cu o vădită modestie, Simion Bodor.
În fiecare an, sute de tone de fructe de pădure sunt culese şi trimise beneficiarilor. În perioada iunie – octombrie a fiecărui an, activitatea cunoaşte o intensitate deosebită. Se recoltează: cireşe amare, zmeură, afine, mure, cătină, păducel, porumbe, măceşe, hribi, ghebe etc. Se achiziţionează între 300-450 tone de fructe de pădure, o însemnată cantitate pleacă la export. Şi în anul pandemiei, la Centrul Bistriţa şi Anieş au fost achiziţionate în jur de 350 tone fructe. Sunt organizate pentru o mai eficientă coordonare a activităţii puncte de achiziţii în judeţ şi în ţară.
Inginerul şi economistul Simion Bodor este un profesionist. Da, şi în acest domeniu poţi să performezi. O confirmă cel care de 46 se află în acelaşi loc de muncă.
„E un volum mare de muncă şi cu oameni diferiţi din multe zone ale judeţului şi ale ţării. Sunt mulţumit când văd produse de calitate culese cu mare grijă. Şi răsplata culegătorului este deplină. Lucrăm împreună şi toţi sunt mulţumiţi, fapt care ne bucură”, spune interlocutorul nostru.
O latură importantă a activităţii o constituie cea de confecţionat, adevărate bijuterii din lemn, piese ce încântă privirea şi deosebit de funcţionale. Şi ne referim la: trăsuri, sănii, ştraifuri, care de flori, trăsuri fast-food etc. Acestea sunt confecţionate manual şi mecanic de adevăraţi meseriaşi care ştiu să îmbine frumosul cu utilul. „În Anglia, spre exemplu, pleacă alte piese din lemn, respectiv agrafe din alun şi şipci din lemn de fag. Oamenii noştri sunt adevăraţi meseriaşi în lemn, designeri, cu un gust rafinat ce dau frumuseţe pieselor ce poartă marca Centrului din Bistriţa. Un alt domeniu al activităţii îl constituie şi Centrul de Reparaţii Auto, cu oameni, de asemenea, deosebit de calificaţi.
Prin toate aceste activităţi, şi multe altele, la Bistriţa, Centrul de Valorificare a Produselor Pădurii se înscrie în rândul celor mai performante unităţi de profil din ţară.
Comentarii
Eu sunt la origine bistrițean dar locuiesc în Timișoara de 50 ani. Trist este faptul că fructele de pădure din România sunt în majoritate exportate iar România achiziționează de exemplu afine din Peru la prețuri exorbitante pe care noi suntem nevoiți să le achiziționăm.
Adaugă comentariu nou