Col. ing. Cristian Bucur (inspector șef ISU BN): 16 clădiri cu destinația de învățământ nu dețin autorizație de securitate la incendiu

Col. Cristian Bucur, inspector șef al ISU BN, a prezentat, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, situația unităților de învățământ din punct de vedere al apărării împotriva incendiilor. “La data de 28 august 2024 sunt 16 clădiri cu destinația de învățământ care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu. Din 16 de clădiri, 11 clădiri au obținut aviz de securitate la incendiu pentru intrare în legalitate (Școala Gimnazială “Dariu Pop” Măgura Ilvei, Școala clasele I-IV Rodna, Grădinița Șanț, Grădinița Mureșenii Bârgăului, Școală Miceștii de Câmpie, Școala Rebrișoara clasele I- IV, Clubul Școlar Sportiv - internat, Școala din Sânmihaiu de Câmpie, Grădiniță Urmeniș, Grădiniță Logos - Liceul Creștin Logos, Școala primară din sat Jimbor Fânațe), urmând să se identifice surse de finanțare pentru realizarea lucrărilor. O clădire (Liceul de Muzică „Tudor Jarda” - Municipiul Bistrița) a fost pusă în funcțiune, fiind realizată recepția la terminarea lucrărilor, nefiind obținută autorizația de securitate la incendiu urmând ca beneficiarul investiției (UAT Municipiul Bistrița) să solicite si sa obțină autorizația de securitate la incendiu. O clădire depune direct pentru autorizare, având documentație întocmită, însă neavizată (Școală Bozieș). Clădirea nu este recepționată aceasta fiind pusă în funcțiune. O clădire are proiectul în curs de elaborare pentru intrare în legalitate. Reabilitarea Școlii Poienile Zagrei a fost admisă prin PNRR la finanțare, urmând a se semna contractul de reabilitare a unității de învățământ. La Școala Gimnazială Ocnița mai este de realizat rețeaua de apă stradală care va alimenta hidranții exteriori necesari pentru autorizarea școlii”, a precizat col. Cristian Bucur.

Anul trecut, erau 14 clădiri cu destinația de învățământ care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Situația este în dinamică pentru că la unele clădiri se încheie proiectele de reabilitare, iar altele intră pe parcurs în proces de modernizare.

     Din cele 455 de clădiri cu destinația de învățământ, 219 dețin autorizație de securitate la incendiu, 220 nu necesită autorizație de securitate la incendiu, iar 16 imobile nu dețin autorizație de securitate la incendiu.

Este de menționat că în urma modificării Normelor metodologice privind obținerea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu conform prevederilor Ordinului MAI 180/2022, în vederea obținerii autorizației de securitate la incendiu, scenariul de securitate la incendiu nu este întocmit cu respectare normelor metodologice de emitere a avizului și autorizației de securitate la incendiu aprobate conform ordinului mai sus amintit. Piesele scrise pe baza cărora s-a obținut avizul de securitate la incendiu nu respecta prevederile mai sus amintite. Astfel obținerea autorizației de securitate la incendiu implică întocmirea unei noi documentații tehnice (scenariu de securitate la incendiu și piese desenate de arhitectură) pentru toate proiectele obiectivelor menționate indiferent dacă este sau nu obținut aviz de securitate la incendiu la acestea.

Altfel, în perioada 08.07.2023 - 28.08.2024, au fost efectuate 82 de controale preventive la unități de învățământ, 60 exerciții de evacuare/intervenție la care au participat un număr de 17127 persoane, 234 activități de informare preventivă, altele decât exerciții de evacuare la care au participat 6087 persoane.

Au fost derulate campanii de informare preventive în parteneriat cu E-ON România, și anume Campania „Împreună pentru Siguranță” și campania „România Sigură”.

“De la începutul anului școlar în urma unui parteneriat încheiat între ISJ BN și ISU BN, în școlile din județ s-au desfășurat cursuri/instruiri de prim ajutor de baza cu personalul didactic, astfel că până în momentul de față au fost instruiți peste 1000 de educatori/învățători/profesori. Ne propunem sa ajungem și în școlile din localitățile: Năsăud, Beclean, Sângeorz-Băi, Rodna, Șanț, Feldru, Rebrișoara, Parva, Rebra, Dumitra, Budacu de Jos, parțial Bistrița și Beclean”, a menționat col. Bucur.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5