Comisia pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic s-a reunit la Bistriţa. Ministrul Apelor şi Pădurilor, directorul general al Romsilva, printre invitaţi
Senatorii din cadrul Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic se află, pentru două zile, la Bistriţa, la iniţiativa secretarului comisiei, senatorul Ioan Simionca. Palatul Administrativ a găzduit joi şedinţa de lucru a comisie prezidate de Costel Şoptică, invitaţi fiind ministrul Apelor şi Pădurilor - Ioan Deneş, directorul general al Romsilva – Gheorghe Mihăilescu, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române". De asemenea, la reuniune au fost invitaţi prefectul Ovidiu Frenţ, subprefectul Ciprian Ceclan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Vasile Puica, directorii Direcţiilor Silvice Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mureş şi Suceava, ai SGA, şefi de ocoale silvice private, primari din zona montană.
„Vreau să mulţumesc domnului ministru Ioan Deneş, directorului general Romsilva, dar şi preşedintelui comisiei, Costel Şoptică, pentru că au venit la Bistriţa şi au răspuns întrebărilor colegilor invitaţi. Mulţumesc prefectului Ovidiu Frenţ şi vicepreşedintelui Puica, care au contribuit la o bună organizare. Cred că în urma acestei întâlniri s-au desprins câteva lucruri importante care vor face parte din activitatea noastră următoare şi sper ca acest gen de întâlnire să se repete şi pe viitor", a declarat senatorul Ioan Simionca.
Preşedintele Comisiei pentru ape, păduri, pescuit şi fond cinegetic, senatorul Costel Şoptică, a precizat că a luat decizia de a veni în teritoriu pentru ca parlamentarii să fie informaţi cu privire la problemele care sunt în teritoriu, în vederea îmbunătăţirii cadrului legislativ. Potrivit acestuia, pe agenda discuţiilor pe lângă problematica pădurilor, a fost adusă în discuţie şi tema lemnelor de foc pentru populaţie şi iniţiativa de reducere a TVA-ului la 9%, dar şi alte probleme de fond funciar, de clarificare a situaţiei juridice a proprietăţii unor terenuri cu vegetaţie forestieră, legea vânătorii, dar şi modalitatea în care pot fi stimulaţi proprietarii de păduri să le menţină şi să le extindă, prin valorificarea rolului pădurii de a absorbi dioxid de carbon.
Prefectul Ovidiu Frenţ a subliniat faptul că întâlnirea a fost una de bun augur, pentru că s-au întâlnit „atât decidenţii, adică cei care fac legi, reprezentanţii Parlamentului României, cu Guvernul, care are funcţie executivă, cu autorităţile şi specialiştii de la nivel local". „Soluţiile propuse vor fi analizate şi concretizate pe viitor. Am făcut câteva propuneri şi referitor la animalele sălbatice, la fondul forestier şi sper ca aceste lucruri să fie cât mai repede puse într-o formă de act normativ care să dea rezultate", a spus prefectul Frenţ.
În această după-amiază, senatorii vor efectua o vizită de lucru la Telciu, comuna care deţine una dintre cele mai mari suprafeţe de păduri din România, iar vineri este programată o întâlnire la Primăria Prundu Bârgăului, dar şi la Colibiţa, acolo unde va fi implementat proiectul de mărire a gradului de siguranţă a acumulării Colibiţa.
Citiţi şi:
- La iniţiativa senatorului Ioan Simionca, Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic se reunește la Bistrița. Întâlniri la Telciu, Prundu Bârgăului şi Barajul Colibiţa
- Miniştri, parlamentari, primari la Colibiţa! Ce se va întâmpla cu lacul?
- Senatorul Ioan Simionca: Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic se reunește la Bistrița. Întâlniri la Telciu, comuna cu cea mai mare proprietate de pădure
- Deputatul Doina Pană către ministrul Mediului: În 4 luni, nu aţi venit cu măsuri concrete! În 2014, suprafaţa împădurită a fost dublă faţă de ce propuneţi pentru 2020!
- Senatorul Ioan Simionca: Ne gândim la un proiect de lege pentru subvenţionarea proprietarilor de păduri
Adaugă comentariu nou