Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud: Elevii sunt invitaţi la Concursul „Povestea Mărţisorului”
Dragii noștri,
Ne apropiem, cu pași repezi, de una dintre cele mai frumoase perioade ale anului, cu o semnificaţie afectivă aparte: luna martie!
Cea mai cunoscută emblemă a începutului de primăvară, Mărţișorul, reprezintă un vechi obicei practicat atât în România cât și în alte zone sud-est europene. Element de patrimoniu cultural imaterial, Mărţişorul a fost înscris pe lista patrimoniului UNESCO, în anul 2017, în urma candidaturii unui dosar multinaţional al României, Bulgariei, Macedoniei, și Republicii Moldova.
În credinţa populară, Mărţişorul are o funcţie magică, protectoare dar și una festivă ce marchează o dată importantă din calendarul popular: Capul de primăvară. De aici și numeroasele legende țesute în juru-i, precum cea provenită din Moldova, care vorbește despre existența unei încăpățânate vrăjitoare a iernii ce nu voia lase primăvara să-şi intre în drepturi sau cele referitoare la Baba Dochia, care torcea firul mărţişorului urcând cu oile la munte.
Păstrarea şi transmiterea legendelor dar, mai ales, a obiceiului de a dărui şi primi acest simbol al sosirii primăverii este încurajată prin învăţare informală, în cadrul familiei, în ateliere de creaţie, în cercuri organizate în instituții de cultură.
Așa cum deja v-am obișnuit, noi, cei de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, vă invităm și în acest an să vă alăturați demersului nostru de păstrare și promovare a uneia dintre cele mai frumoase și îndrăgite tradiții! Dragi elevi și dascăli, vă așteptăm în număr cât mai mare să răspundeți provocării noastre și să vă înscrieți la activitatea tematică „Povestea Mărţisorului- legendă și patrimoniu-”. În cadrul activității care se va desfășura on-line, veți putea trimite, la alegere, creaţii cu tematica mărţişorului: fotografii cu mărţişoarele realizate de voi, scurte creaţii literare (texte, poezii, amintiri de la părinţi, bunici, etc.) sau de artă plastică (picturi şi desene).
Și pentru că fiecare participant e important pentru noi, vă rugăm să ne trimiteți materialele însoţite de nume, prenume, clasa şi școala de poveniență, în perioada 30.01- 19.02.2021, pe adresa de mail: [email protected].
Cele mai frumoase şi reprezentative creaţii vor fi expuse, într-o prezentare virtuală, atât pe site-ul www.complexulmuzealbn.ro, cât şi pe pagina de facebook a muzeului.
Persoană de contact, pentru detalii suplimentare:
Sofia Adriana Stancu, muzeograf: 0740753442
Vă așteptăm cu drag!
Manager,
Alexandru Gavrilaș
Citiţi şi:
- Povestea mărțișorului- legendă și patrimoniu
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița
- Artizanii locali aduc primăvara în Cetatea Bistrița. Târgul Breselor Moderne – Artizanii primăverii, 24 februarie – 1 martie, 4 – 8 martie!
- Artizanii primăverii dau viață cetății Bistriţa
- Anul acesta se poartă mărțișoarele “Produs în Bistrița-Năsăud”
Adaugă comentariu nou